Skimmen, wat is dat?

Skimmen, wat is dat? Skimmen, wat is dat precies? Skimmen wordt ook wel skimming genoemd. Criminelen maken gebruik van skimming door een bankpasje en de bijbehorende gegevens te kopiëren, tijdens het pinnen. Skimmers maken een kopie van de magneetstrip, terwijl u daar geen erg in heeft. De skimmers plaatsen een cameraatje boven, en een kapje over de gewone gleuf waar u de bankpas insteekt, en als klant van de bank ziet u dat niet. U gaat gewoon geld pinnen, steekt de pinpas in het daarvoor zichtbare gleufje, tikt de pincode in en wacht. Er komt geen geld uit het pinapparaat als u gaat pinnen? Mogelijk probeert u het nog een keer, weer komt er geen geld uit. U denkt dat er een storing is en u besluit naar een andere apparaat te rijden. Skimmers hebben ondertussen de pincode die u heeft ingetikt, gefilmd, en het pasje gekopieerd via het voor u onzichtbare namaakgleufje. Ze kunnen ook het geld pakken wat u hebt proberen te pinnen, zodra het kapje eraf is. Dit wordt cash trapping genoemd. Als u slachtoffer bent geworden van skimmen doet u direct aangifte bij politie, en u blokkeert zo snel mogelijk uw pasjes en rekeningen. Skimmers maken misbruik van uw pinpas of creditcard om zoveel mogelijk geld van uw rekeningen te halen.

Smart chip

Steeds meer passen werden voorzien van een smart chip. Frauderen is daardoor moeilijker geworden, maar helaas niet onmogelijk. Skimmen wordt steeds moeilijker gemaakt dus de kans op skimmen wordt wel steeds kleiner. Toch is er in maart 2015 weer een nieuwe methode van skimming opgedoken: card trapping

Wat is card trapping?

Bij card trapping wordt de pinpas vastgezet door skimmers. Het lijkt dan alsof de pinpas door het pinapparaat is ingeslikt. U denkt mogelijk dat het door een fout in het pinapparaat komt en loopt weg om het te melden bij de bank. Als uw pinpas wordt 'opgegeten' door het pinapparaat, kunt u echter het beste meteen de politie bellen. Loopt u weg bij het pinapparaat, dan komen de skimmers terug en halen uw pasje uit het apparaat. Vervolgens nemen ze zoveel mogelijk geld op van uw rekening. Skimmers die gebruikmaken van card trapping hebben een klemmetje in de passinvoermond geplaatst. De pas kan wel worden ingevoerd maar kan er niet meer uit. Als de transactie door de eigenaar van de pinpas is uitgevoerd blijft de pas in het pinapparaat zitten. De eigenaar van de pinpas denkt dat het pinapparaat het pasje niet teruggeeft door een fout, maar feitelijk zijn het skimmers die het pasje meteen gaan gebruiken zodra u wegloopt. Geadviseerd wordt om meteen de politie te bellen en niet bij het pinapparaat weg te lopen. Bij card trapping wordt door skimmers wel gebruikgemaakt van:
  • klemmetjes.
  • touwtjes.
  • plakband.

Lebanese loop

De skimmer zorgt door middel van een namaakopzetstuk (wat over de invoermond van het pinapparaat is geplaatst) dat de kaart komt vast te zitten in de invoermond. Daarna peuteren skimmers de pas gewoon uit de invoermond, de pincode hebben ze meegelezen door middel van kleine cameraatjes of er kan zelfs een speciale laag over de pin-paneel zijn geplaatst, die meelezen welke pincode u intikt. Card trapping noemt men ook wel Lebanese Loop.

Cash trapping

Cash trapping lijkt wel een beetje op card trapping. Bij cash trapping wordt heel simpel de uitvoermond waar het geld cash wordt uitbetaald, dichtgeplakt. Het geld kan er dus na het pinnen niet uitkomen. De klant denkt dat het pinapparaat van de bank kapot of leeg is, en vertrekt om zich bij de bank te beklagen. De skimmers maken de uitvoermond vrij en stelen de cash wat er nog zit, in bankbiljetten. Cash trapping levert skimmers meestal minder geld op als card trapping, aangezien ze bij cash trapping alleen het geldbedrag wat gepind werd kunnen stelen, terwijl ze met card trapping geld kunnen opnemen tot het maximaal toegestane bedrag per dag

Pinapparaat en skimming

Bij voorkeur gebruiken criminelen een pinapparaat om bankpasjes te kunnen skimmen. Nietsvermoedende burgers steken hun bankpas in een pinapparaat en toetsen hun pincode in. Het pinapparaat wordt door de criminelen voorzien van een apparaatje wat de gegevens van de pas leest en kopieert. Het pinapparaat lijkt op een gewoon pinapparaat, maar is dus bewerkt met een valse gleuf, waar het pasje in gestoken wordt. De pincode die de geld pinnende burger intoets, wordt bemachtigd op verschillende manieren:
  • met behulp van een camera.
  • door over uw schouder mee te lezen.
  • via betaling in winkels of horeca, waar de betaalkaart/pinpas wordt afgegeven aan iemand die de pas snel kopieert.
  • card trapping.

Mensen die gebruik maken van het pinapparaat hebben niet door dat de insteek voor het pasje vervalst werd en kort daarna wordt hun rekening geplunderd, terwijl ze hun pasje nog gewoon hebben, of nadat ze dachten dat het pinapparaat het pasje door een storing had ingeslikt. De magneetstrip van de betaalpas werd immers gekopieerd en de pincode zijn zij mogelijk via spieken te pakken te weten gekomen.

Skimmen voorkomen, hoe?

Om skimmen te voorkomen doet u er goed te zijn om te letten op:
  • invoergleufje bij pinapparaten. Zien dit er anders uit? Pin dan niet maar meld uw vermoeden bij de politie
  • Veel banken maken gebruik van een zogenaamde piano-device. Zodra u wilt gaan pinnen verschijnt een afbeelding op het pinscherm. U ziet dan hoe het insteekgleufje (invoermondje) van het pinapparaat eruit behoort te zien. Ziet het er anders uit, pin dan niet. Meld het bij de bank en bij de politie.
  • Pasje komt enkele keren terug als u geld wil gaan pinnen? Neem de pas uit het apparaat en voer geen pincode in. Meld het bij de bank en bij de politie.
  • Accepteer geen mensen die dicht bij u in de buurt staan als u geld gaat pinnen. Ze proberen mogelijk uw pincode af te lezen. Als u dit vermoedt kunt u het even later melden bij de politie.
  • Mogelijk kunt op afstand gefilmd worden met een mobiele telefoon of videocamera. Het is dan misschien mogelijk om te achterhalen welke cijfers u intoetst, omdat een opname meerdere keren bekeken kan worden. Ook worden wel zeer kleine camera's gebruikt, die u snel over het hoofd ziet. Mini camera's kunnen overal in verstopt zitten.
  • Ziet u mensen die rondhangen bij een pinapparaat die verdacht gedrag vertonen? Ga daar dan niet pinnen maar meld het direct bij de politie.
  • Probeer altijd uw pincode af te schermen met uw hand.
  • Als uw pinpas in het pinapparaat blijft zitten terwijl u geen verkeerde pincodes heeft ingevoerd, kan het pinapparaat door skimmers gebruikt worden voor card trapping. Blijf bij het pinapparaat en bel de politie.
  • Komt er geen geld uit de machine terwijl u net geld gepind heeft, kan er sprake zijn van cash trapping.

Skimmen komt steeds minder voor

In 2016 komt skimming al een stuk minder vaak voor als voorheen. Het komt nog wel voor bij apparaten waar u de pas in zijn geheel in moet schuiven. Steeds vaker wordt echter gebruikgemaakt van een andere methode van pinnen, waarbij de betaalpas slechts gedeeltelijk wordt ingestoken, waardoor de magneetstrip niet gelezen kan worden, maar alleen de EMV-chip. Deze chip is momenteel nog niet te kopiëren. Blijf echter alert op skimming, met name bij apparaten waard e pas in zijn geheel wordt ingestoken. Deze ziet u nog regelmatig bij onbemande benzinestations, en bij parkeer- en geldautomaten.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik skimmen voorkomen?Hoe kan ik skimmen voorkomen?Door het skimmen is een pinpas tegenwoordig niet meer zo veilig. Criminelen verdienen dagelijks duizenden euro’s door de…
Skimmen bij pinpas en creditcard: kaartgegevens gestolenSkimmen bij pinpas en creditcard: kaartgegevens gestolenSkimmen, ook wel skimming genoemd, is fraude met een pinpas of creditcard. De pasgegevens worden gekopieerd tijdens het…
Cash betalen en afvallenCash betalen en afvallenCash betalen lijkt steeds meer te verdwijnen in de winkels. We pakken steeds vaker de pinpas of creditcard om af te reke…

Kredietplatforms, écht alternatief voor banken?Kredietplatforms, écht alternatief voor banken?Voor spaarders zijn het anno 2015 slechte tijden. Spaarrekening noch depositorekening bieden veel rente en er is weinig…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/tech/3523565/politie-waarschuwt-nieuwe-vorm-van-skimmen.html
  • http://www.nu.nl/internet/3523669/card-trapping.html
  • https://www.politie.nl/themas/skimming.html
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 11-06-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.