Meer geld overhouden met boodschappen

Boodschappenlijstje
Veel mensen halen boodschappen net voordat zij gaan eten. Omdat de trek in een maaltijd groot is ben je geneigd om wat extra's in het boodschappenwagentje te gooien en je niet strikt aan het boodschappenlijstje te houden. Ga daarom boodschappen doen als je juist gegeten hebt. Je hebt immers een voldaan gevoel zodat de drang naar iets extra's minder groot is.Aanbiedingen
In de folders van de supermarkten en krantjes die huis-aan-huis verspreid worden staan altijd de aanbiedingen van de week. Bij de ene zijn dat bijvoorbeeld de sukadelapjes en bij de ander de frisdranken of het fruit. De meesten van ons zijn gewend om uit gewoonte naar één en dezelfde buurtsuper te gaan. Dat is louter uit gemakzucht. Het kost wat meer tijd om van de ene supermarkt naar de ander te gaan maar het loont echt de moeite. Dus haal die nee-sticker bij de brievenbus weg en laat de folders vrijelijk op de deurmat dwarrelen.Invriezen
In de vorige tip had ik als voorbeeld sukadelapjes in de aanbieding. Koop bijvoorbeeld driemaal de hoeveelheid die je nodig hebt en verdeel die in porties om in te vriezen. Wist je dat je de meeste groenten kunt invriezen als je ze even hebt geblancheerd. Blancheren is drie tot vijf minuten onderdompelen in kokend water en dan direct afkoelen onder de koude kraan. Verdeel in porties en vries in.Verspreiden
Het is makkelijk om één keer in de week naar de supermarkt te gaan en daarom gaan we massaal met de auto want boodschappen doen zien we vaak als een noodzakelijk kwaad. Het parkeren is niet overal gratis en kost dus extra geld. Waarom niet op de fiets of lopend. Verspreidt de boodschappen over de week. Je kunt je dan veel beter richten op aanbiedingen en je hoeft niet zoveel in één keer mee te nemen. Bovendien is een beetje extra beweging voor de meesten van ons niet verkeerd.Huismerken
De meeste supermarkten hebben hun eigen huismerken. Die huismerken komen vaak van dezelfde lopende band als de veel duurdere A-merken. Alleen de etiketten zijn verschillend. Je moet echt een kenner zijn wil je het verschil proeven van bijvoorbeeld pindakaas van merk A of van het huismerk. Het verschil in euro's kan aardig oplopen bij de kassa.Seizoensgebonden
De meeste verse producten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Alleen de prijs kan van seizoen tot seizoen verschillen. Paprika's en tomaten zijn in de winter nu eenmaal duurder dan in de zomer. Bovendien zijn tomaten in de winter minder lekken omdat ze niet zongerijpt zijn. Kolen, rode bieten en spruiten zijn typische wintergroenten en dus ook in dat seizoen het goedkoopst. Eet zoveel mogelijk seizoensgebonden.Peulvruchten
De meeste peulvruchten kun je gedroogd kopen en zijn dan veel goedkoper dan wanneer je ze in pot of blik koopt. Bovendien zitten er dan ook meer eiwitten in en smaken ze veel beter. Peulvruchten bevatten verder vitamine B-complexen, mineralen en koolhydraten. In combinatie met graanproducten zijn het goede vleesvervangers.Gedroogde witte en bruine bonen moet je wel een nachtje laten weken en ongeveer een uur koken. Nederlanders eten niet zoveel peulvruchten als bijvoorbeeld de Spanjaarden. In de winter eten we erwtensoep, kapucijners en bruine bonen. Er bestaan veel zomer- en winterrecepten met peulvruchten die absoluut te moeite waard zijn.