Informatie over lease en registratie bij BKR
Bij lease is er sprake van een kredietvorm waarbij de particuliere kredietnemer ofwel lessee duurzame consumptiegoederen te beschikking krijgt gesteld van de kredietverstrekker ofwel lessor. In de lease overeenkomst wordt ook vastgelegd gedurende welke periode en tegen welke vergoeding de goederen ter beschikking worden gesteld.
Eigenschappen van lease
In het geval van lease is er geen sprake van eigendomsoverdracht, maar in de leaseovereenkomst wordt wel de optie opgenomen dat de lessee aan het einde van de leaseovereenkomst de geleasede goederen tegen een vooraf, bij het sluiten van de overeenkomst, vastgestelde prijs mag kopen. Tijdens de duur van de lease overeenkomst is en blijft de lessor dus de juridische eigenaar van de goederen. De juridische betekenis van lease in Nederland, moet overigens niet verward worden met de betekenis van het Engelse woord lease dat ook gewoon voor de term huur gebruikt wordt.
Verschil lease met huurkoop en huur
Het opnemen van de optie dat de lessee aan het einde van de leasetermijn de betreffende goederen tegen een bepaalde prijs mag overnemen van de lessor, is het grootste verschil met huur en huurkoop.
- Wanneer de optie dat de lessee aan het einde van de leaseovereenkomst de mogelijkheid heeft om de goederen te kopen niet in de overeenkomst is opgenomen, en er wordt niets over vermeld, dan betreft de overeenkomst feitelijk een huurovereenkomst.
- Wanneer in de overeenkomst is vastgelegd dat de lessee aan het einde van de overeenkomst de goederen automatisch overneemt van de lessor, waardoor er dus eigendomsoverdracht plaatsvindt, dan is er feitelijk sprake van een huurkoopovereenkomst. In het artikel over huurkoop kun je meer lezen over de huurkoopovereenkomst.
De leaseovereenkomst
Wanneer je dus een leaseovereenkomst aangaat is het zeer belangrijk om de overeenkomst goed door te nemen, en te onderzoeken of het ook echt lease betreft en geen huur of huurkoop, omdat de juridische consequenties van lease, huur en huurkoop heel verschillend zijn. In het bijzonder huurkoop is overigens in de wet zeer uitvoerig geregeld.
Wat zijn de leasekosten
In de leaseovereenkomst wordt ook de leasevergoeding vastgelegd, dus welk termijnbedrag gedurende welke periode door de lessee aan de lessor wordt betaald, en welke diensten de lessor in ruil hiervoor verleend. Naast het ter beschikking stellen van de betreffende goederen, kan de lessor ook nog service verlenen zoals onderhoud van de goederen. De lease vergoeding bestaat uit een aantal factoren, zoals afschrijving van het betreffende product, een vergoeding voor de investering door de lessor in de goederen en eventuele onderhouds- en servicekosten.
Soorten lease
Lease kan grofweg worden onderverdeeld in de vormen operationele leasing, financiële leasing en de variant sale and lease back.
Financiële lease
Dit houdt in dat de lessor tijdens de leaseperiode in feite alleen maar de juridische eigenaar is, terwijl de lessee de volledige economische eigendom heeft. Dit impliceert dat de lessee moet zorgen voor onderhoud en verzekering.
Operationele lease
Dit houdt in dat de lessor ook verantwoordelijk blijft op het gebied van economische eigendom.
Sale and lease back constructie
Dit is een vorm van lease waarbij een eigenaar van een goed dit aan een belegger verkoopt en tegelijkertijd een leaseovereenkomst afsluit om het zelf weer te leasen. De oude eigenaar wordt dus lessee en de nieuwe eigenaar wordt lessor. Reden hiervoor is meestal dat de oude eigenaar liquide middelen nodig heeft, maar niet het gebruik van bepaalde goederen kwijt wil raken.
Welke goederen lenen zich voor leasing
In feite kunnen alle goederen geleased worden, maar op de particuliere markt betreft het vooral auto’s, multimedia apparatuur en computers.
Lease en BKR toetsing
Wanneer men een lease overeenkomst wil afsluiten met een instelling die BKR deelnemer is, dan zal er ook een BKR toetsing worden gedaan. Reden hiervoor is dat een lease overeenkomst in de basis gezien wordt als een kredietvorm. Wanneer men een negatieve BKR registratie ofwel negatief BKR ofwel BKR codering heeft, dan is de kans aanwezig dat de lessor (kredietverstrekker) net als bij een andere vorm van krediet, geen lease overeenkomst aan wil gaan. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de aard van het negatief BKR en de omvang van de lease overeenkomst. Daarnaast zijn er ook aanbieders van lease overeenkomsten die niet bij het BKR zijn aangesloten en dus ook geen BKR toets doen. Realiseer je altijd dat in dit geval net als bij vele andere kredieten geldt, dat je vaak meer betaalt voor dezelfde leaseovereenkomst dan bij een lessor die wel deelnemer van het BKR is. Wanneer je dus een negatief BKR hebt en toch goederen wilt leasen, betaal je uiteindelijk vaak meer dan wanneer je geen negatieve BKR notering zou hebben!
Lease en BKR registratie
Aangezien lease als kredietvorm wordt gezien, wordt een lease overeenkomst die een bedrag van meer dan 500 euro betreft en langer dan drie maanden loopt, door alle BKR deelnemers bij het BKR geregistreerd. Een BKR registratie als zodanig zal nooit belemmerend zijn, maar zou je onverhoopt achterstanden met de leasebetalingen oplopen, dan worden deze in bepaalde gevallen ook gemeld aan het BKR en dus geregistreerd. In dit geval krijg je een negatief BKR, hetgeen consequenties kan hebben bij het aanvragen van een krediet in de toekomst. Een lease overeenkomst die je afsluit met een instelling die geen BKR deelnemer is, wordt overigens ook niet bij het BKR geregistreerd.