Pensioenuitkering in gevaar door extreem lage rente

Pensioenuitkering in gevaar door extreem lage rente Wellicht maakt u zich ook zorgen over uw pensioen, gezien de slechte beleggingsprestaties van de meeste fondsen de afgelopen tijd. En aangezien de Europese Centrale Bank (ECB) haar belangrijkste rentetarief al sinds maart 2016 naar nul procent heeft verlaagd, zullen de vooruitzichten er voor de meeste pensioenfondsen niet beter op worden.

Invloed kredietcrisis

Als gevolg van de kredietcrisis zijn de meeste pensioenfondsen in zwaar weer terecht gekomen en dientengevolge zijn de pensioenvooruitzichten voor de meeste Nederlanders aanmerkelijk ongunstiger dan voorheen. Veel fondsen hebben hun dekkingsgraad door de tegenvallende beleggingsresultaten namelijk zien dalen tot ver onder het minimum, wat in feite inhoudt dat die fondsen op termijn niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, indien ze geen harde maatregelen nemen.

Het bizarre is echter dat de maatregelen die pensioenfondsen moeten nemen om weer aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, er onder andere op neer komen dat, naast premie-verhoging, ook de hoogte van de pensioenuitkeringen moeten worden aangepakt. Door middel van bevriezing, verlaging en hogere pensioenpremies. Het betekent dus dat de noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen, om straks uw pensioen te garanderen, helaas door u zelf worden betaald.

Indexering bevroren

Om een voorbeeld te noemen: De huidige dekkingsgraad van menig pensioenfonds is gedaald tot onder het door de overheid gestelde minimum niveau. Maar zolang de dekkingsgraad niet tenminste circa 105 % bedraagt, zal over het algemeen niet geïndexeerd mogen worden. Indexering betekent dat de uitkering jaarlijks wordt verhoogd in verband met de inflatie. De eerste jaren zit indexering er voor de meeste fondsen echter niet in, wat betekent dat door de bevriezing van de uitkering de koopkracht van die uitkeringen elk jaar minder wordt. Een schrale troost is alleen dat de inflatie op dit moment, en wellicht de komende paar jaar, zich op een laag niveau bevindt.

Maatregelen die u zelf kunt nemen

Allereerst dient u te beseffen dat een pensioenuitkering altijd slechts een aanvulling is op uw AOW en dat die AOW waarschijnlijk wel jaarlijks geïndexeerd wordt. Dat impliceert dus dat niet uw totale inkomen na uw pensionering wordt bevroren, maar uitsluitend het pensioenfondsdeel. Maar dat neemt niet weg dat het wel verstandig is toch een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Probeer niet met schulden te starten en tracht, indien u een koophuis heeft, deze woning hypotheekvrij te hebben op het moment dat u wordt gepensioneerd, want dat scheelt een hoop rente. Aangezien u mogelijk in een lager belastingtarief gaat vallen indien u stopt met werken, kunt u namelijk ook minder belasting terugkrijgen indien u pensioengerechtigd wordt en nemen derhalve de rentekosten van de hypotheek toe, op het moment dat u een dergelijke lastenverzwaring helemaal niet kunt gebruiken.
  • Als u toch niet meer werkt is het misschien wel mogelijk te verhuizen en goedkoper te gaan wonen in een andere streek van het land, bijvoorbeeld van Randstad naar Drenthe, om maar wat te noemen.
  • Wellicht houdt u reeds een aardig bedrag over indien u uw relatief dure (grote) woning verkoopt en gaat verkassen naar een goedkopere woning, waardoor u af en toe uw uitkering kunt aanvullen.
  • Overigens is blijven doorwerken wellicht ook een optie om de financiën op peil te houden. Als de vraag naar personeel weer aantrekt zal het niet moeilijk zijn om een baan voor 1 of 2 dagen te vinden, al is het maar een gezonde activiteit als postbesteller. En als u handig bent kunt u een aardig centje bij verdienen als klusjesman. Of probeer via marktplaats spulletjes goedkoper in te kopen dan dat u ze vervolgens weer verkoopt. En zo zijn er nog legio mogelijkheden.
  • Emigreren is ook een optie. Uw AOW en pensioen volgen u waar u maar naar toe verhuist. In ieder geval binnen Europa, en daarbuiten hoogst waarschijnlijk ook. Is een kwestie van informeren. In menig tropisch land zijn Nederlandse senioren neergestreken, waar ze voor weinig geld een huis huren en de kosten van levensonderhoud een fractie van hier zijn. In India bijvoorbeeld kost een maaltijd in een restaurant 1,- terwijl je daar een kop koffie voor 0,10 geserveerd krijgt. Bovendien spreken de meeste mensen een woordje Engels en zijn nog vriendelijk bovendien. De medische voorzieningen in India zijn op hoog westers niveau en een auto hoef je niet te hebben omdat een taxi ook heel weinig kost. Op Balie in Indonesië bevinden zich ook reeds veel Nederlandse senioren. Maar wat dichterbij in Portugal is het levensonderhoud, hoewel niet zo extreem goedkoop, eveneens voordeliger. Uiteraard kost het wel wat uitzoekwerk op gebied van verzekeringen belastingen e.d. alvorens u vertrekt en het Zwisterlevengevoel gaat beleven.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verlies van koopkracht door schrappen pensioenindexeringVerlies van koopkracht door schrappen pensioenindexeringAls gevolg van de tegenvallende beleggingsresultaten en de lage rentes, zijn veel pensioenfondsen al een aantal jaren on…
Pensioen en inflatiePensioen en inflatieIn uw werkzame periode bouwt u pensioen op ter aanvulling op de AOW. De inflatie en wisseling van baan veroorzaakt een p…
Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?In het nieuws horen we vaak berichten over de inflatie. Maar wat is inflatie precies? En hoe wordt het berekend? En wat…

Wat kost een vakman?Wat kost een vakman?Het inhuren van vakmensen is een dure aangelegenheid. Dit geldt niet alleen voor advocaten en vergelijkbare vakmensen, m…
Kleine besparingen hebben geen zinKleine besparingen hebben geen zinBesparen door iets goedkopere merken boodschappen te kopen heeft weinig effect. Consumenten focussen zich teveel op de k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 18-04-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.