Aantal inkomens met AOW-gat neemt explosief toe
Minister-President Willem Drees, was in 1947 de bedenker van de oudedagsvoorziening, later tot AOW omgedoopt. De AOW is er voor iedereen die de leeftijd van 67 jaar gaat bereiken. Een volledige uitkering krijg je echter alleen indien je vanaf je 15de jaar onafgebroken in Nederland hebt gewoond. Een probleem dus, indien je lange tijd in het buitenland hebt vertoefd. Je hebt dan een AOW-gat ook wel AOW-hiaat genoemd.
De AOW is een verzekering
De Algemene Ouderdoms Wet dateert al vanaf 1956. Iedereen die in Nederland woont en werkt, is automatisch verzekerd voor AOW en heeft recht op een AOW-uitkering als oudedagsvoorziening. Het maakt niet uit welke nationaliteit je hebt. Maar je hebt uitsluitend recht op een
volledige AOW-uitkering indien je van je vijftiende tot je vijfenzestigste onafgebroken in Nederland hebt gewoond. Voor elk jaar dat dit niet het geval is, wordt je met 2% op je AOW-uitkering gekort. Er is dan sprake van een AOW-gat of AOW-hiaat.
Prognoses van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) tonen aan dat de hoeveelheid gepensioneerden met een zogenaamd AOW-gat zal stijgen naar 590.000 (in 2024) terwijl dat destijds in 2010 nog zo’n 231.000 was. Ten opzichte van toen meer dan een verdubbeling van mensen die op een andere manier voor een voldoende inkomen moeten zorgen vanaf hun 67ste levensjaar. Een nieuw armoedeprobleem dat opdoemt?
Wie betreft het
Vooral teruggekeerde emigranten, of gastarbeiders die op latere leeftijd naar ons land kwamen, hebben een probleem als ze ca. 67 worden. Lang niet iedereen heeft namelijk voldoende aanvullend pensioen of vermogen. Maar ook Nederlanders die tijdelijk in het buitenland hebben gewoond en gewerkt, zoals reisleiders en beroepssporters hebben er mee te maken. Consequentie is dat veel gepensioneerden een beroep moeten doen op aanvullende bijstand (Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen, AIO).
AOW-gat bijtijds herstellen
Soms kun je de schade bijtijds herstellen. Soms is het mogelijk om na aankomst of terugkeer in Nederland AOW in te kopen, over de jaren dat je in het buitenland verbleef. Maar dat kost al snel per jaar een paar duizend euro. Als je bijvoorbeeld 10 jaar in het buitenland verbleef praat je dus over een fors bedrag om het gat te repareren. Of het verstandig is de schade te repareren hangt natuurlijk van de persoonlijke situatie af. Maar als je in zo'n situatie toch van plan bent om geld voor je oude dag opzij te leggen kon het wel eens verstandiger zijn om AOW-jaren bij te kopen dan om het geld te beleggen in een particulier pensioenfonds.
Neem voor advies bijvoorbeeld contact op met een gecertificeerd bedrijf met FFP-keurmerk dat het AOW-gat voor u in kaart kan brengen. Vraag zo'n deskundige naar al uw inkomens- en vermogensonderdelen te kijken en waar nodig oplossingen aan te dragen.
Lees verder
Reactie
M. de Hoog, 10-05-2012
Mijn zwager -geboren 1934- is op 20 jarige leeftijd naar Canada geëmigreerd. Hij zegt geen recht op AOW te hebben, maar volgens mij heeft hij recht op 10% (5 jaar) AOW.
(Hij heeft sinds 1959 de Canadese nationaliteit). Klopt dit?
Reactie infoteur, 10-05-2012
Lijkt mij ook dat hij nergens recht op heeft, ondanks dat hij tot 1959 Nederlander was. Want een Nederlander die over de grens werkt in buitenlandse dienst, bouwt ook geen AOW op over die jaren.