Pensioen in eigen beheer afkopen?

Pensioen in eigen beheer afkopen? Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. U kunt wel uw opgebouwde pensioen laten uitkeren of afkopen. Als u afkoopt, kan dat tot en met 2019 met een belastingkorting. Deze belastingkorting is in 2019 lager dan in 2018. Wat voor u fiscaal slim is, hangt sterk af van uw inkomen en de belastingtarieven inkomstenbelasting. Wat wordt het?

Pensioen in eigen beheer peb


Eigen pensioenpot op de fiscale balans

Tot 1 juli 2017 kon u als dga nog een eigen pensioen opbouwen op uw fiscale balans, het pensioen in eigen beheer. Dit was een fiscaal slimme oplossing, want de belasting over het opgebouwde kapitaal kon zo vele jaren worden uitgesteld. Sinds 1 juli 2017 is het pensioen opbouwen in eigen beheer niet meer mogelijk en moet u gaan kiezen. U kunt een beroep doen op uw pensioenaanspraak (u laat een deel van het kapitaal als pensioen uitbetalen) of u koopt een deel van het pensioen af. Afkopen kan op een fiscaal vriendelijke manier doordat u recht hebt op een belastingkorting.

Afkoop met belastingkorting 2017, 2018, 2019

In 2017, 2018 en 2019 kunt u de fiscale balanswaarde van het pensioen in eigen beheer afkopen. De afkoopsom is belast voor de inkomstenbelasting als loon uit vroegere dienstbetrekking. Gaat het om grote bedragen, dan kost u dit veel aan inkomstenbelasting en is dit een ingrijpende maatregel. Daarom heeft het kabinet Rutte ook besloten dat u een belastingkorting mag toepassen. In 2017 bedroeg de belastingkorting 34,5%. In 2018 is dit 25% en in 2019 19,5%. Een aflopende reeks dus

Hoe werkt de belastingkorting?

Door de belastingkorting betaalt u niet over de volledige afkoopsom inkomstenbelasting, maar over een deel hiervan. Door de belastingkorting van 25% in 2018 betaalt u bij afkoop over 75% van de som inkomstenbelasting en in 2019 over 80,5%. Na 31 december 2019 is afkopen niet meer mogelijk. Maximaal gaat het om de fiscale balanswaarde van uw pensioen op 31 december 2015, eventuele waardestijgingen na deze datum krijgen geen korting. Is de balanswaarde van uw pensioenvoorziening inmiddels lager doordat u al een deel hebt afgestempeld, dan wordt de belastingkorting toegepast op de inmiddels lagere waarde. U betaalt in 2018 en 2019 geen boete. Als u na 31 december 2019 alsnog uw pensioen in eigen beheer wilt afkopen, betaalt u wel een boete (20% revisierente).

Wanneer pensioen in eigen beheer afkopen?

Als de tarieven voor de inkomstenbelasting nauwelijks veranderen en uw inkomen ook vrijwel ongewijzigd is, is afkoop bij de hoogste belastingkorting het voordeligste. Maar in 2019 gaan de belastingtarieven voor de inkomstenbelasting omlaag en ook uw situatie kan in 2019 anders zijn dan in 2018, wellicht is ook uw overige inkomen gedaald. Afhankelijk van de afkoopsom en uw eventueel andere inkomen, kan wachten met afkoop tot 2019 of een gespreide afkoop in 2018 en 2019 fiscaal de voordeligste keuze zijn. Probeer zo het toptarief in de inkomstenbelasting te vermijden. Natuurlijk moet er wel ook geld beschikbaar zijn om de belasting af te kunnen dragen. Bespreek de mogelijkheden met uw adviseur.

Uw partner beslist mee bij afkoop pensioen in eigen beheer

Als u een fiscale partner hebt is een besluit over uw pensioen ook belangrijk voor uw partner. Bij een volledige afkoop zal het partnerpensioen immers ook vervallen en kunnen er gevolgen zijn voor een ex-partner. Daarom is wettelijk bepaald dat afkoop alleen mogelijk is als uw partner daarmee instemt. Een uitkomst kan zijn dat de partner alleen akkoord gaat als er ook een compensatie wordt uitbetaald of dat de partner niet akkoord gaat en de afkoop daarmee geen doorgang kan vinden. Als er een ex-partner is en er bij de echtscheiding geen automatische conversie van pensioenaanspraken is toegepast, moet ook de ex-partner nog akkoord gaan.

De rol van de Belastingdienst

Als u besluit tot afkoop of omzetting wil de Belastingdienst van u de volgende informatie (hiervoor zijn bij de Belastingdienst speciale formulieren beschikbaar):
  • De gegevens van uw bv en natuurlijk uw persoonsgegevens en die van uw partner.
  • Of u kiest voor afkoop of voor het omzetten in een pensioenaanspraak.
  • Wanneer afkoop of omzetting zal plaatsvinden.
  • De fiscale balanswaarde van de pensioenaanspraak op 1 januari 2015, 31 december 2015, 1 juli 2017 en op het moment van afkoop of omzetting,
  • Welke afspraken met uw partner zijn gemaakt over de verdeling van deze oudedagsverplichting ingeval van echtscheiding.
  • Bewijs van de schriftelijke instemming van uw van uw partner en eventuele ex-partners die aanspraak hebben op uw pensioen.

U wacht nog met afkoop of omzetten van uw pensioenvoorziening

Wacht u tot na 2019, dan is de regel dat u uiterlijk twee maanden na het bereiken van de AOW-leeftijd een lijfrente moet aankopen bij de bv. Deze uitkering wordt vervolgens in twintig gelijke jaarlijkse termijnen uitbetaald. Eerder kan ook, maar de uitkering mag niet eerder starten dan vijf jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd.

Conclusie afkoop pensioen in eigen beheer

Bij de afkoop kan het om forse bedragen gaan, ook het bedrag dat u aan de Belastingdienst moet betalen kan hoog oplopen. Uw partner beslist mee over wat er met het opgebouwde pensioen gaat gebeuren. Het gaat kortom om een belangrijk besluit, wacht dus niet te lang met te bekijken wat het beste bij uw situatie past. Na 2019 is afkoop niet meer mogelijk zonder boete.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klein pensioen afkopenKlein pensioen afkopenEen pensioenfonds kan zelfstandig een klein pensioen afkopen. De reden daarvoor is vaak dat de administratieve rompslomp…
Afkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaftAfkoop lijfrente 2020: de minimumwaarderingsregel afgeschaftIn veel gevallen is de afkoop van lijfrente een dure zaak, maar toch is de afkoop van een lijfrentepolis iets voordelige…
Kinderalimentatie aftrekbaar? Partneralimentatie afkopenKinderalimentatie aftrekbaar? Partneralimentatie afkopenHoe zit het fiscaal met de afkoop van alimentatie in 2020 en 2021? Alimentatie voor uw ex-partner en uw kind kan een lan…
Revisierente  voorwaarden en hoogteRevisierente voorwaarden en hoogteDe revisierente van de Belastingdienst kan de afkoop van een lijfrenteverzekering, stamrecht of pensioenrecht een stuk d…

Inkomstenbelasting en loterij in 2020 en 2021Inkomstenbelasting en loterij in 2020 en 2021Stel u wint een grote prijs in de loterij, dan is de kans groot dat u daardoor veel inkomstenbelasting moet betalen. Som…
Vennootschapsbelasting 2020, 2021 daalt. Tarief box 2 stijgtVennootschapsbelasting 2020, 2021 daalt. Tarief box 2 stijgtDat de vennootschapsbelasting in 2020 en 2021 daalt, is gunstig voor ondernemers en iedereen met vermogen in box 2 als m…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.