Ik kan mijn hoge telefoonrekening niet betalen, wat nu?

Ik kan mijn hoge telefoonrekening niet betalen, wat nu? Wanneer ongemerkt je belgedrag steeds meer toeneemt, zal het moment komen dat je zo'n hoge telefoonrekening hebt, dat je deze niet kunt betalen. Wat doe je dan?

De ontwikkeling van de telefonie

Een twintigtal jaar geleden hadden de meeste mensen alleen nog vaste telefoon. Mobiele telefonie was nog in ontwikkeling. Met de komst van de mobiele telefoon is bellen veel gemakkelijker en frequenter geworden. We kunnen elkaar tegenwoordig op elk moment van de dag bereiken, ongeacht waar we ons bevinden. Daarnaast is sms één van de meest gebruikte communicatiemiddelen van dit moment geworden. De ontwikkeling van de mobiele telefonie heeft veel voordelen, we hebben meer contact met elkaar en het contact maken is gemakkelijker doordat de meeste mensen inmiddels bijna altijd bereikbaar zijn.

Nadeel van de ontwikkeling van de telefonie

Mobiele telefonie kent een aantal nadelen, waaronder meer drukte doordat mensen je altijd kunnen bereiken en meer drukte door bellende mensen om je heen. Het grootste nadeel is dat bellen geld kost. Geld kosten deed telefoneren voorheen ook, maar doordat het gebruik van de mobiele telefoon zo'n vlucht heeft genomen en doordat het gemakkelijk is om "even" iemand te bellen geeft een persoon gemiddeld veel meer geld uit aan telefoonkosten dan vroeger.

Waardoor lopen de kosten voor telefoneren zo op?

Veel mensen hebben een abonnement afgesloten voor hun mobiele telefoon. Door een aantrekkelijk aanbod van een abonnement met net het toestel wat je zo graag wilde hebben, ben je overstag gegaan tot het afsluiten van een abonnement. Wanneer je een abonnement afsluit voor een bepaald maand bedrag, dan zul je een aantal belminuten krijgen, die je "gratis" kunt gebruiken. Wanneer je echter over je limiet van het aantal overeengekomen belminuten gaat, dan beginnen de problemen. Het tarief wat je dan voor de gebelde minuten gaat betalen ligt veel hoger, dan wanneer je binnen de belbundel blijft. Je telefoonrekening zal in het begin misschien een tientje hoger liggen, waardoor je belgedrag nog wel mee lijkt te vallen. Wanneer je vervolgens steeds meer gaat bellen en sms'en, dan zullen de rekeningen steeds meer oplopen.

Een hoge telefoonrekening

Je telefoonkosten zullen oplopen totdat er een telefoonrekening op de mat valt, waarvan je weet dat je dat echt niet meer kunt betalen. Wat moet je dan doen?

  • Zeg je abonnement op. Wanneer je contracttermijn (meestal 1 of 2 jaar) al is verlopen, dan heb je in de meeste gevallen een opzegtermijn van twee maanden. Is je contracttermijn nog niet verlopen, dan zal het abonnement doorlopen tot de 1 of 2 jaar voorbij zijn. Wanneer je contracttermijn nog lang niet voorbij is, houdt dan precies bij hoeveel belminuten en sms'jes je hebt opgebruikt en wanneer je aan je limiet zit.
  • Meestal zal je de telefoonrekening laten liggen, omdat je deze niet kunt betalen. Misschien ben je al benaderd door een incassobureau. Probeer een betalingsregeling te treffen met je provider of het incassobureau. Lukt dit niet, probeer dan of iemand voor je wil bijspringen, om zo te voorkomen dat je nog dieper in de schulden raakt. Leen het te betalen geld van een familielid of kennis en stel een betalingsregeling op.
  • Koop een prepaid telefoon of simkaart. Gebruik je mobiele telefoon alleen nog wanneer het echt noodzakelijk is. Gebruik je vaste telefoon voor langere telefoongesprekken. Veel vaste telefoonaanbieders hebben in de avonduren en in de weekenden vrij bellen van vaste telefoon naar vaste telefoon. Je kunt dan naar hartenlust uren bellen.
  • Kijk naar je belgedrag. Ben jij altijd degene die belt? Wanneer je er bij stil staat merk je dat sommige mensen jou nooit bellen, je geld is hieraan opgegaan terwijl zij er geen cent aan hoefden te spenderen. Bel alleen vaak met je echte goede vrienden, die echt belangrijk voor je zijn.

Zelfdiscipline

De truc om uit de hoge telefoonkosten te geraken is niet het snel kunnen aflossen van de schuld, maar zelfdiscipline. Een hoge telefoonrekening is als geld in een bodemloze put gooien. Je geeft veel geld uit, aan iets waar je weinig meer voor terugkrijgt dan een gezellig babbeltje of een lollig sms'je. Waarschijnlijk is het goedkoper én gezelliger een paar goede vrienden regelmatig op te zoeken, dan met veel vage vrienden de hele dag te bellen of te sms'en. Bovendien hou je dan nog geld over voor een lekker flesje wijn of een leuke bos bloemen.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingMaatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingAls een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbe…
Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…
Openlijke dubbele incassokostenOpenlijke dubbele incassokostenDoor de crisis gebeurd het steeds vaker dat mensen de energierekening of huur niet kunnen betalen, maar ook andere zaken…
Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?Mensen halen de instanties die zich bezig houden met het innen van geld nogal eens door elkaar. Want een incassobureau d…

Gratis geld lenen bestaat nietGratis geld lenen bestaat nietWanneer is er sprake van te weinig geld? Op het moment dat u niet in staat bent om op vakantie te gaan, of die nieuwe au…
Geld besparen op elektriciteit: energiezuinigGeld besparen op elektriciteit: energiezuinigEen gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar aan elektriciteit, dat neerkomt op ongeveer 650 euro. Besparen…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.