Openlijke dubbele incassokosten

Openlijke dubbele incassokosten Door de crisis gebeurd het steeds vaker dat mensen de energierekening of huur niet kunnen betalen, maar ook andere zaken zoals telefoonrekening. Door de oplopende kosten die in rekening gebracht worden kan het bedrag al gauw verdubbelen. Mensen die te maken hebben met incassobureaus hebben financieel waarschijnlijk al minder, en dan komen hoge incassokosten er ook nog bij. Maar wat mag een incassobureau nu wel in rekening brengen?

Wat is een incassobureau

Een incassobureau is een bedrijf die tegen vergoeding de administratie overneemt van de schuldeiser om de vorderingen te innen bij diens debiteur. Het incassobureau kan ook de vordering "kopen" van de schuldeiser (cessie). Veelal verrichten incassobureaus niet alleen de dienstverlening voor de schuldeiser om de vordering proberen te innen, maar worden ook lage, vrijwel oninbare, vorderingen opgekocht, en probeert een incassobureau deze te innen voor het volledige bedrag met natuurlijk de incassokosten. Er zit wel een risico aan dat de vordering alsnog niet te innen is om een bepaalde reden. Een incassobureau mag geen dagvaarding opstellen zoals een deurwaarder om voor de vordering via het kanton gerecht een vonnis te verkrijgen waardoor beslaglegging mogelijk is. Een gerechtsdeurwaarder heeft deze bevoegdheid wel, en kan u laten dagvaarden waarmee hogere kosten zijn gemoeid zoals proceskosten en explootkosten.

Incassokosten

Afhankelijk van de hoogte van de vordering worden kosten doorberekend. Dit kan variëren tussen de 44,00 euro tot 6500,00 euro inclusief BTW. Deze buitengerechtelijke kosten, kosten die gemaakt worden om de vordering te innen voordat er een dagvaarding is, moeten wel reëel zijn. Zo kan er een vordering zijn van een luttele bedrag van 21,00, en wordt er 44,03 aan incassokosten berekend. Dit terwijl er maar 1 brief is verstuurd met verzoek tot betaling. Zo wordt een vordering van 21,00 ineens 65,03. Nu is het wel zo dat een incassobureau is ingeschakeld door de schuldeiser, en dus ook een dossier moet aanmaken en dan een brief moet versturen en dat dit opgevolgd moet worden. Dus deze kosten zijn op zich reëel. Maar als er een vordering is van 2300,00 euro, dan zou conform rapport voorwerk II een bedrag van maximaal 357,00 in rekening gebracht kunnen worden. En ook hier wordt een dossier aangemaakt en 1 brief verstuurd. Het rapport voorwerk II wordt gehanteerd door de incassobureaus en rechtbanken en is een staffel van wat reële kosten kunnen zijn, dit is niet wettelijk bepaald. Het feit blijft wel dat door de incassobureau aangetoond moet kunnen worden op verzoek dat dit reële kosten zijn.

Openlijk dubbele kosten

Wat helaas vaak gebeurd is dat er dubbele incassokosten in rekening wordt gebracht. En vrijwel openlijk voor iedereen te zien. Het is dan ook handig te weten wat de `kleine` regeltjes hierin zijn. Wat mag wel en niet berekend worden. Het kan immers de vordering verlagen. Wat veel voorkomt is het volgende:
Er is een vordering bij Bedrijf X voor een bedrag van 50 euro.
Bedrijf X stuurt 2 herinneringen en 1 aanmaning. Conform de voorwaarden van bedrijf X wordt er bij een herinnering een bedrag van 10,00 in rekening gebracht en bij een aanmaning 50,00 in rekening gebracht.
Alvorens een incassobureau wordt ingeschakeld bedraagt de vordering nu 120,00.
Incassobureau Y wordt ingeschakeld, maakt een dossier aan en verstuurd een brief naar de debiteur als volgt:
Hoofdsom 120,00
Incassokosten 44,03
Totaal te betalen 164,03

Maar buitengerechtelijke kosten zijn ook de kosten voor herinnering en aanmaning. Het gaat immers nog steeds om 1 vordering van een bedrag van 50,00. Er mag dan ook dus 1 maal de staffel van rapport voorwerk II toegepast worden, of het bedrag conform de voorwaarden van Bedrijf X, en dus niet beide. Het is dus of conform rapport voorwerk II een bedrag van 44,03 ofwel de kosten zoals vermeld was in de voorwaarden van bedrijf X waar de dienst of product van is gekocht. Er kan dus ook in dit geval 70,00 in rekening gebracht worden omdat de debiteur akkoord is gegaan met de leveringsvoorwaarden van bedrijf X.

Let wel, het bedrag uiteindelijk te betalen in genoemd voorbeeld is wel 50 euro minimaal meer dan incassobureau Y in rekening mag brengen. En hierover wordt ook nog rente berekend, waarschijnlijk ook nog over de vordering plus incassokosten, dus dubbelop rente.

Wat te doen bij te hoge incassokosten

Het belangrijkste om te doen bij een vordering die bij een incassobureau ligt, is schriftelijk bezwaar maken. Tegenwoordig is email net zo 'geldig' en zo makkelijk. Zodra de brief van een incassobureau is ontvangen, reageer altijd. Vraag ook altijd om een reactie van het incassobureau, desgewenst binnen een redelijke termijn onderaan uw bezwaarschrift.

De kans is groot dat als toch het gehele bedrag is betaald, en een bezwaar heeft gemaakt voor de incassokosten dat deze teveel betaalde incassokosten niet terug te ontvangen zijn. De vordering moet immers nog steeds betaald worden, ongeacht de incassokosten. Vermeld daarom duidelijk in het bezwaar hoe de incassokosten zouden moeten zijn, en betaal dit bedrag (het zij in termijnen middels betalingsregeling). Mocht een incassobureau toch verdere stappen ondernemen om het resterende bedrag aan incassokosten te innen zal dit veelal leiden tot een negatieve uitkomst bij de rechter voor een incassobureau. Er is immers gereageerd schriftelijk en als het rapport voorwerk II is gehanteerd, zal de rechter dit ook vaak hanteren mits reëel.

Handelaren in vorderingen

Omdat incassobureaus ook vorderingen opkoopt, worden het wel handelaren in vorderingen genoemd. Ofwel Debt-traders. Incassobureaus bieden een bedrijf aan om al deze oude vorderingen met geringe bedrag eens op te tellen. En wat blijkt, het bedrijf blijkt een kostenpost te hebben van ruim 3000,00 aan onbetaalde 'kleine' facturen. Het incassobureau bied het bedrijf aan om voor een bedrag die betaald wordt aan het bedrijf, de vorderingen over te nemen. Het incassobureau krijgt dus niet betaald voor deze dienstverlening, maar koopt deze op. Het incassobureau krijgt van het bedrijf een lijst van gegevens van schuldenaren (debiteuren). Vervolgens probeert het incassobureau deze vorderingen te innen, en wel volledig.

Zo kan het gebeuren dat er ineens een brief van een incassobureau in de brievenbus ligt, namens een schuldeiser waarvan de vordering al jaren geleden is. En natuurlijk komen er incassokosten bij. En wellicht is zelfs die vordering allang betaald. Administratiefouten kunnen immers gemaakt worden.

Alvorens het hele archief wordt ingedoken na ontvangst van een dergelijke incasso brief, of direct wordt betaald, ga precies na wanneer de vordering zou zijn geweest en of hiervoor langer dan 5 jaar geen bericht over is geweest. Zo niet dan kan beroep worden gedaan op het verjaringstermijn. Vraag een specificatie van de vordering op. Veelal blijkt dat deze gegevens niet ter beschikking meer zijn, het incassobureau heeft immers een 'lijst' gekocht en niet de gehele administratie van het bedrijf.
© 2011 - 2024 Desprate, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingMaatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingAls een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbe…
Kosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenKosten incassobureau of gerechtsdeurwaarder betalenDe kosten van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder en deurwaarder kunnen te hoog zijn. Bovendien kan de schuldeiser…
Incassobureaus en deurwaardersIncassobureaus en deurwaarders. We hopen allemaal dat we er nooit mee te maken krijgen, maar steeds meer mensen komen in…
Inschakelen van de deurwaarderInschakelen van de deurwaarderVeel bedrijven schakelen een deurwaarder in wanneer een klant zijn schuld niet kan of wil voldoen. Dit is verstandiger d…

Phishing: wat is phishing?Phishing: wat is phishing?Bij phishing, een verbastering voor het woord fishing dat in het Engels vissen betekent, wordt mensen gegevens ontfutsel…
Energie besparen - tips om minder energie te verbruikenEnergie besparen - tips om minder energie te verbruikenEnergie besparen wil tegenwoordig iedereen. Zelfs al ben je geen groene jongen (of meisje), door minder energie te verbr…
Reactie

Marcella Vilé, 07-12-2011
Ik had een stukje willen kopiëren om het te bestuderen omdat ik er niet zeker van was of het begrepen heb. Ik heb op 15 november een incassobrief ontvangen met een hoofdsom van 85 euro, plus rente en incassokosten. toen ik vroeg hoe dit was opgebouwd heb ik een overzicht ontvangen van een hoofdsom van 50 euro, 35 euro aan administratiekosten van de schuldeiser, en nogmaals 35 euro aan administratiekosten. Plus rente en incassokosten van incassoburo. Niet alleen is de hoofdsom in 10 dagen tijd 35 euro hoger geworden, maar ook is dit TWEE keer een boete van de schuldeiser bij de hoofdsom. Mag dit, of kan ik hier bezwaar tegen maken? Reactie infoteur, 08-12-2011
Naar mijn weten mag dat niet. De hoofdsom van de vordering blijft hetzelfde nadat deze uit handen is gegeven van jou schuldeiser aan het incassobureau. De vordering zou dus 50 euro zijn, en dan mag daar maximaal 44,03 euro aan incassokosten berekend worden conform de staffel van rapport Voorwerk II en daarnaast rente berekend alleen over de hoofdsom (dus niet de incassokosten) vanaf de dag dat de factuur betaald zou moeten zijn.

Aangezien ik niet weet wie jou schuldeiser is, en wat voor een overeenkomst je ermee hebt afgesloten weet ik ook niet wat de voorwaarden zijn van de levering van dienst/product van je onbetaalde factuur.

Dus advies is om eerst de algemene voorwaarden op te zoeken van waar je de schuld hebt. Vaak staat daar al beschreven wat de bijkomende kosten zijn van de onbetaalde factuur, als dat erin staat mogen zij dat hanteren. Je bent immers akkoord gegaan met de voorwaarden. Hierover mag dan niet nog maal een bedrag van 35 euro berekend worden als incassokosten van de incassobureau. Als je dat hebt uitgezocht schrijf dit naar het incassobureau dat je van mening bent dat er teveel kosten worden berekend en voeg daar de algemene voorwaarden aan toe van je schuldeiser. Maak dan ook alleen het bedrag over wat jij denkt schuldig te zijn, en vermeld dat ook in je brief. Mocht het incassobureau dan toch stappen ondernemen voor het resterende bedrag, kan je je altijd wenden naar een juridisch loket, consuwijzer etc etc. Veel succes!

Desprate (1 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.