De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu?

De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu? Velen hebben het al meegemaakt: je staat bij de geldautomaat en je hebt je bankpas ingevoerd om geld op te nemen. Opeens krijg je een melding en de transactie wordt afgebroken en de automaat geeft vervolgens je pas niet terug. Wat nu?

Geld opnemen bij een geldautomaat

Je kunt op diverse plekken geld opnemen, met een Europas kun je zelfs bij alle geldautomaten geld opnemen. Bij alle banken zijn tegenwoordig geldautomaten te vinden en er is ook een groot aantal zelfstandig staande geldautomaten. Pinnen lijkt zo gemakkelijk, we zijn er allemaal aan gewend om even wat flappen te tappen. Totdat op een dag je bankpas wordt ingeslikt en je met je handen in het haar staat: geen pas, geen geld.

Wanneer wordt een bankpas ingeslikt

Er kunnen diverse redenen zijn waardoor een geldautomaat je bankpas inslikt:
  • Net op het moment dat jij aan het pinnen bent, treedt er een storing op in de automaat.
  • Je bankpas heeft een defect.
  • Er is onlangs sprake geweest van "skimming" bij de betreffende geldautomaat. Bij skimming wordt er door criminelen een apparaatje over de gleuf waar je je pinpas in moet steken, geplaatst. Vervolgens worden al je gegevens plus je pincode gekopieerd op het moment dat jij pint. Vervolgens wordt je hele bankrekening leeggeroofd.
  • Om één of andere reden is je bankrekening geblokkeerd

Wat gebeurt er met je bankpas wanneer deze is ingeslikt

De geldautomaat heeft een speciaal bakje, waarin de ingeslikte bankpassen worden bewaard, totdat een bankmedewerker de automaat komt legen. Je hoeft niet bang te zijn dat nadat je weg bent gegaan van de automaat, deze de bankpas ineens toch uitspuugt.

Wat moet je doen, wanneer je bankpas is ingeslikt

Het beste is om meteen met je bank te bellen. Zorg dat je het nummer van je bank altijd hebt opgeslagen in je telefoon. Bij de bank kan men nakijken wat er aan de hand is. Is er geen sprake van een blokkade van je bankrekening of van skimmingactiviteiten, dan is er waarschijnlijk spraken van een defect aan de automaat of aan de bankpas. De bank zorgt er in ieder geval voor dat de pas die is ingeslikt geblokkeerd wordt. Je bank zal een nieuwe pas aanmaken, die je binnen een week binnen zal hebben. Helaas zul je ook een nieuwe pincode krijgen. Voor veel mensen is dit niet fijn, omdat zij weer een nieuwe pincode uit het hoofd moeten leren. Maak ook meteen met je afspraak dat je, totdat je een nieuwe pas hebt, contant geld bij het dichtsbijzijnde bankfiliaal van jouw bank kunt opnemen.

Pas ingeslikt in het buitenland

Wanneer je in het buitenland te maken krijgt met een door de geldautomaat ingeslikte pas, dan wordt het nogal vervelend. Je zult de pas niet meer terugkrijgen, zelfs al is het inslikken van de pas een fout van de bank of een storing bij de bank. Dit betekent dat je de rest van je vakantie zonder geld komt te zitten. Ga je met vakantie naar het buitenland, neem dan voorzorgsmaatregelen. Zorg dat je met twee passen op vakantie gaat. Heb je een bankrekening alleen, open dan een tweede bankrekening. Heb je een gezamenlijke bankrekening, dan beschik je meestal al over twee bankpassen, waardoor minder risico hebt dat je tijdens je vakantie zonder geld komt te zitten.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om veilig te pinnen in het buitenlandTips om veilig te pinnen in het buitenlandOok in het buitenland is het vaak onhandig en onverstandig om veel geld op zak te hebben. Gelukkig bieden de meeste land…
Wat doen als geld pinnen niet meer lukt?Wat doen als geld pinnen niet meer lukt?Als houder van een bankpas maakt u ongetwijfeld wel eens mee dat geld pinnen niet meer lukt door een storing bij de bank…
De geldautomaat, opbouw en werkingDe geldautomaat, opbouw en werkingEen geldautomaat, in bankkringen ook wel GEA genoemd, is een apparaat waar de klant bij wijze van zelfbediening contant…
Geld bij de geldautomaat vergeten?Geld bij de geldautomaat vergeten?Geld vergeten bij de geldautomaat. Het klinkt absurd, maar het gebeurt. We pinnen geld bij een automaat en bergen de ban…
Schulden en schuldhulpverleningSchulden en schuldhulpverleningIn onze maatschappij zijn schulden normaal. Veel mensen hebben een hypotheek, een lening of staan rood. Je hoeft de tv m…
Reactie

Otto Buitendijk, 26-02-2012
Mijn rabo pas is vandaag ingeslikt door abn-amro pinautomaat. Moordende concurrentie? Houd abn-amro pinautomaat niet van rabo passen? Goede pin eenmaal ingevoerd en weg is mijn pas. Vraagje, waar blijft mijn saldo op de chipknip? Ben ik die kwijt vanwege een storing van een "vijandige" pinautomaat die zijn (zon)dag niet heeft? Ik hoor graag meer.
Bedenk wel, het is crisis, iedere euro telt. Reactie infoteur, 27-02-2012
Waarschijnlijk is er sprake van een beschadiging van je pas. Bel je eigen bank welke stappen je moet ondernemen en wat er met je chipsaldo gebeurt.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 25-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.