De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu?
Velen hebben het al meegemaakt: je staat bij de geldautomaat en je hebt je bankpas ingevoerd om geld op te nemen. Opeens krijg je een melding en de transactie wordt afgebroken en de automaat geeft vervolgens je pas niet terug. Wat nu?
Geld opnemen bij een geldautomaat
Je kunt op diverse plekken
geld opnemen, met een Europas kun je zelfs bij alle
geldautomaten geld opnemen. Bij alle banken zijn tegenwoordig
geldautomaten te vinden en er is ook een groot aantal zelfstandig staande geldautomaten.
Pinnen lijkt zo gemakkelijk, we zijn er allemaal aan gewend om even wat flappen te tappen. Totdat op een dag je
bankpas wordt
ingeslikt en je met je handen in het haar staat: geen pas, geen geld.
Wanneer wordt een bankpas ingeslikt
Er kunnen diverse redenen zijn waardoor een
geldautomaat je
bankpas inslikt:
- Net op het moment dat jij aan het pinnen bent, treedt er een storing op in de automaat.
- Je bankpas heeft een defect.
- Er is onlangs sprake geweest van "skimming" bij de betreffende geldautomaat. Bij skimming wordt er door criminelen een apparaatje over de gleuf waar je je pinpas in moet steken, geplaatst. Vervolgens worden al je gegevens plus je pincode gekopieerd op het moment dat jij pint. Vervolgens wordt je hele bankrekening leeggeroofd.
- Om één of andere reden is je bankrekening geblokkeerd
Wat gebeurt er met je bankpas wanneer deze is ingeslikt
De
geldautomaat heeft een speciaal bakje, waarin de ingeslikte bankpassen worden bewaard, totdat een bankmedewerker de automaat komt legen. Je hoeft niet bang te zijn dat nadat je weg bent gegaan van de automaat, deze de bankpas ineens toch uitspuugt.
Wat moet je doen, wanneer je bankpas is ingeslikt
Het beste is om meteen met je bank te bellen. Zorg dat je het nummer van je bank altijd hebt opgeslagen in je telefoon. Bij de bank kan men nakijken wat er aan de hand is. Is er geen sprake van een blokkade van je bankrekening of van skimmingactiviteiten, dan is er waarschijnlijk spraken van een defect aan de automaat of aan de bankpas. De bank zorgt er in ieder geval voor dat de pas die is ingeslikt geblokkeerd wordt. Je bank zal een nieuwe pas aanmaken, die je binnen een week binnen zal hebben. Helaas zul je ook een nieuwe pincode krijgen. Voor veel mensen is dit niet fijn, omdat zij weer een nieuwe pincode uit het hoofd moeten leren. Maak ook meteen met je afspraak dat je, totdat je een nieuwe pas hebt, contant
geld bij het dichtsbijzijnde bankfiliaal van jouw bank kunt
opnemen.
Pas ingeslikt in het buitenland
Wanneer je in het buitenland te maken krijgt met een door de geldautomaat ingeslikte pas, dan wordt het nogal vervelend. Je zult de pas niet meer terugkrijgen, zelfs al is het inslikken van de pas een fout van de bank of een storing bij de bank. Dit betekent dat je de rest van je vakantie zonder geld komt te zitten. Ga je met vakantie naar het buitenland, neem dan voorzorgsmaatregelen. Zorg dat je met twee passen op vakantie gaat. Heb je een bankrekening alleen, open dan een tweede bankrekening. Heb je een gezamenlijke bankrekening, dan beschik je meestal al over twee bankpassen, waardoor minder risico hebt dat je tijdens je vakantie zonder geld komt te zitten.