Armoede onder de rijken
De meeste mensen met een groot vermogen uiten het niet aan de buitenwereld. De mensen die willen laten blijken dat ze rijk zijn, maar niet echt rijk zijn hebben vaak grote schulden.
Veel eigenaren van dikke villa’s en exclusieve wagens, zijn niet echt rijk. Zij leven op grote voet, maar hebben niet het noodzakelijke vermogen. Als u de opbrengsten van uw inkomen ook meteen weer uitgeeft, zult u niet rijker worden. Rijkdom is wat u kunt sparen, niet wat u uitgeeft.
Robert T. Kiyosaki
Robert T. Kiyosaki is auteur van het boek “Rich dad, Poor dad”. Volgens deze auteur is er één regel die je moet nastreven om rijk te worden, namelijk: Het verschil tussen activa en passiva. Activa zorgt dat u geld in het laatje krijgt, passiva zorgt dat het geld weer uit het laatje gaat. Een belangrijke les is om niet boven uw stand te leven. Bij een salaris van € 10.000 bruto per maand moet u geen vaste lasten hebben die het noodzakelijk maakt dat u op de kleintjes moet letten.
Behoeften
Zodra mensen hebben voldaan aan de primaire behoeften (zoals voedsel en onderdak), gaan ze zorgen voor bevrediging van de secundaire behoeften (zoals onderwijs en sport). Zijn ook deze behoeften bevredigd, dan willen ze de tertiaire behoeften (luxebehoeften) bevredigen. Constant worden deze grenzen verlegd. Wij Nederlanders zijn wat dat betreft verstandig. De meeste Nederlanders zorgen voor een appeltje voor de dorst. De Amerikanen daarentegen zijn meer gericht op consumptie. Zodra ze er achter komen dat er overwaarde in hun huis zit nemen ze een tweede hypotheek. Deze overwaarde kun je namelijk ook gebruiken om een extra auto te kopen of voor een verre reis.
Lasten laag houden
Een leer dat u kunt leren van het boek van Robert T. Kiyosaki is dat u moet letten op de uitgaven. Krijgt u een salarisverhoging, geef het dan niet gelijk uit maar zorg dat het extraatje ook een extraatje blijft. Krijgt u een nieuwe baan met een salaris dat duizend euro hoger ligt, koop dan niet gelijk een huis waarmee u het extraatje gelijk weer uitgeeft.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grootste valkuil van het levenWelke prijs betaal jij voor angst, verlangen en hebzucht? Hoe hard ga jij werken in een poging om de angst de kop in te…