Budgetteren voor beginners

Budgetteren voor beginners Heb je wel eens het gevoel dat je niet meer weet waar al dat geld blijft. Iedere maand krijg je netjes je loon en voor je met je ogen geknipperd hebt sta je weer rood. Als je je hierin herkent ben jij iemand die nodig een budgetplan moet maken. "Maar, ik weet helemaal niks over financiële zaken," denk je, maar niet getreurd, in enkele eenvoudige stappen kun je een budgettering maken om zo grip te krijgen op je financiën.

Stap 1: Je inkomsten

Allereerst moet je weten hoeveel er maandelijks binnenkomt. Naast je loon, en dat van je partner, kun je ook kijken naar teruggaves van de belastingdienst die je maandelijks ontvangt, onregelmatigheidstoeslag, etc. Het is belangrijk te weten wat je beschikbaar hebt, zodat je een duidelijke grens kunt trekken die je niet mag overschreiden.

Stap 2: Je uitgaven

Verzamel al je uitgaven en categorizeer ze (bijvoorbeeld, vaste lasten, voedsel, kleding, benzine, etc.). Je zou je rekeningafschrift kunnen nemen als een duidelijk overzicht van een groot deel van je uitgaven, maar probeer ook te bedenken hoeveel je ongeveer maandelijks uitgeeft aan, bijvoorbeeld, stappen, uit eten, een bioscoopje. Deze vind je meestal niet zo duidelijk op je bankafschriften, maar zijn minstens zo belangrijk. Sterker nog, vaak zijn dit de uitgaven die de emmer doen overlopen.

Stap 3: Vooruit denken

Nu heb je, als je het zorgvuldig hebt gedaan, een overzicht van hoeveel geld je iedere maand krijgt en hoeveel je iedere maand uitgeeft. Maar, niet iedere uitgaven zijn maandelijks. Ben je van plan een nieuw wasmachine te kopen? Of misschien ga je over twee maanden met vakantie. Het is altijd belangrijk om stil te staan bij wat je verwacht extra nodig te hebben in de nabije toekomst. Zo kun je tenminste hierop anticiperen en er ook op tijd geld voor apart leggen.

Stap 4: Alles maandelijks maken

Nu heb je al een goed idee van hoe je er financieel voor staat, nu gaan we kijken naar alles dat je twee-maandelijks, of drie-maandelijks, of ieder half jaar, of jaarlijks uitgeeft. De verjaardag van je partner, je eigen verjaardag, kerstinkopen, vaderdag en moederdag, etc. Schrijf dit bij je uitgaven op, maar deel het op om het een maandelijks bedrag te maken. Stel je geeft ongeveer 200 euro uit aan kerstcadeau's, dan deel je dat door 12 en kom je op een maandelijks bedrag van zo'n 16,70.

De getallen leren lezen

Nu je een goed idee hebt van al je inkomsten en uitgaven, moet je nog weten hoe je de getallen moet lezen. Er zijn meerdere ideeën over een goed budget, een prettige manier gaat als volgt:
  • Ongeveer 60% van je inkomsten moeten opgaan aan vaste lasten, kleding en voedsel
  • Ongeveer 10% leg je apart voor je pensioen (misschien gebeurt dit al via je werkgever, controlleer dus je loonstrookje)
  • Ongeveer 10% moet apart gelegd worden voor de onregelmatige uitgaven, zoals die nieuwe wasmachine of die nieuwe televisie
  • Nog zo'n 10% leg je apart als spaargeld, dit is voor als het eens financieel minder gaat
  • De laatste 10% is voor je plezier. Ga hiervan uit eten, iets leuks kopen, naar de bioscoop, etc.

Mocht het zo zijn dat je meer vaste lasten hebt, waardoor je 70% of 80% van je inkomen uitgeeft aan vaste lasten, kijk dan eerst of er dingen zijn die je kunt schrappen. Een abonnement op een tijdschrift, een snelle internetverbinding, te veel verzekeringen, etc. Zorg ervoor dat je niet hoger gaat zitten dan 60%.
© 2008 - 2024 Newton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtEén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komtGeld beheren is eigenlijk ontzettend eenvoudig. U hebt iedere maand een inkomen, en u kunt niet meer uitgeven dan dat er…
Hoe kan ik het beste mijn uitgaven budgetteren?Hoe kan ik het beste mijn uitgaven budgetteren?Budgetbewaking is niet voor iedereen even gemakkelijk te realiseren. Toch is het belangrijk om af en toe kritisch naar j…
Budgetteren: Vier verschillende methodesBudgetteren: Vier verschillende methodesDe betekenis van budgetteren is kort samengevat dat je jouw uitgavepatroon aanpast aan de inkomsten die je hebt. Met and…
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Is uw oude geld goud waard?Is uw oude geld goud waard?Het komt regelmatig voor dat mensen bij het opruimen van hun eigen huis, of bij het opruimen van het huis van een overle…
Newton (27 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.