Eén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komt

Eén bespaartip: geef minder uit dan dat er binnen komt Geld beheren is eigenlijk ontzettend eenvoudig. U hebt iedere maand een inkomen, en u kunt niet meer uitgeven dan dat er binnen komt. Op een goede manier geld beheren is helaas een stuk complexer. U weet namelijk niet precies wat er uit gaat. De ene maand hebt u genoeg geld, maar de volgende maand wordt u geconfronteerd met onvoorziene uitgaven, en uw planning klopt niet meer. Dit is ook de reden dat een gezin niet kan draaien zonder dat er nog een bedrag achter de hand is. Een bedrijf kan namelijk ook niet functioneren zonder een reserve voor onvoorziene omstandigheden.

Zonder spaargeld leven is vragen om schulden

Iemand die niet in staat is om maandelijks een bedrag te reserveren, zal uiteindelijk genoodzaakt zijn om geld te gaan lenen. U kunt namelijk niet maandelijks de kosten die u moet voldoen van het reguliere maandelijkse inkomen betalen. In één maand gaat mogelijk wel u wasmachine en uw auto stuk. Niemand zal dan in staat zijn om met het maandelijks budget deze kosten op te vangen. Dit zijn uitgaven waar u voor moet gaan reserveren. In het geval u een lening moet afsluiten zit u namelijk in een slechtere positie. U moet het geleende bedrag terugbetalen plus een hoge rentevergoeding.

Schulden ontstaan door een gebrek aan overzicht

Geld wordt gemakkelijk uitgegeven. Er is ook niets leuker dan geld te laten rollen en geen zorgen hoeven te maken over geld. Er zijn slechts weinigen die echt zo kunnen leven. Zelfs mensen die een zeer goed gevulde spaarrekening hebben, kunnen niet onbezorgd blijven besteden. De bodem komt namelijk snel in zicht. Het belangrijkste van budgetteren is het overzicht hebben. U kunt eenvoudig overzicht krijgen door de inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten.

Wat komt er maandelijks binnen?

De inkomsten op een rijtje zetten is over het algemeen nog eenvoudig. Uw salaris gaat u vermeerderen met de toeslagen die u maandelijks ontvangt en de voorlopige teruggave die de Belastingdienst u eventueel stort als voorschot. Over de inkomsten is ook eenvoudig overzicht te krijgen omdat de hoogte redelijk vast. Voor zelfstandige ondernemers en flexwerkers kunnen deze inkomsten wel sterk verschillen.

Wat gaat er maandelijks uit?

De maandelijkse uitgaven zullen sterk van elkaar verschillen. Waar u overzicht in moet hebben zijn de vaste maandelijkse lasten. Dit zijn de maandelijks terugkomende lasten die in de meeste gevallen automatisch geïncasseerd worden. Deze vaste lasten bestaan bijvoorbeeld uit de voorschot van de energiemaatschappij, de huur of hypotheek, de zorgverzekering, eventuele rente en aflossen van schulden etc.

Maandelijks te sparen bedrag?

Door de inkomsten te verminderen met de vaste lasten weet u wat er nog vrij te besteden is. U moet zich nog niet rijk rekenen, want van dit bedrag moeten nog veel dagelijks terugkerende lasten betaald worden. De dagelijkse boodschappen, kleding, feestdagen en dergelijke zullen nog een groot bedrag kosten. U moet hier een deel van de inkomsten voor budgetteren. Een vast bedrag waar u van rond moet komen. U moet op deze manier een bedrag vrij plannen om door te kunnen storten naar een spaarrekening.

De gezinnen die niet in staat zijn om een bedrag te sparen, zullen vroeg of laat vastlopen. Er zullen maanden komen waarin u hogere bedragen zult moeten uitgeven, en het geld moet ergens vandaan komen.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost kerstverlichting aan stroom?Vanaf het moment dat Sinterklaas vertrokken is, worden de huizen weer versierd met kerstverlichting. Uitbundige kerstver…
Van schulden af komenVan schulden af komenHet is eenvoudig om een lening af te sluiten, maar lastiger om er weer vanaf te komen. Bij het afsluiten van een lening…
Belastingtips voor het eind van het jaarAan het eind van het jaar kunt u nog invloed uitoefenen op de hoogte van de belasting die u moet gaan betalen over het h…
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…

De voor- en nadelen van factoring en incassobureau'sDe voor- en nadelen van factoring en incassobureau'sWanneer je gebruik wilt gaan maken van een factoringmaatschappij is het verstandig om eerst eens goed de voor- en nadele…
Debiteurenbeheer, het opzetten van debiteurenadministratieDebiteurenbeheer, het opzetten van debiteurenadministratieIedere onderneming die goederen of diensten verkoopt, heeft te maken met debiteuren. Hier hoort natuurlijk een goed geor…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.