Eurobiljetten traceren met EuroBillTracker

Eurobiljetten traceren met EuroBillTracker Aan je euromunten kun je makkelijk zien uit welk land ze komen. Toen de euro werd ingevoerd was dat dan dus ook goed nieuws voor de echte verzamelaar. Maar nu je de munten uit alle landen al meermaals in je handen hebt gehad is de site EuroBillTracker met iets anders gekomen: traceer je eurobiljetten met deze euro tracker! Uit welk land een biljet afkomstig is kun je zien aan de eerste letter van de unieke code op het briefje.

EuroBillTracker


Wat is EuroBillTracker?

EuroBillTracker is een niet-commercieel project dat iedereen in staat stelt het pad dat eurobiljetten afleggen te kunnen volgen. Je zal op de website dan ook geen advertenties tegenkomen. De site werd opgericht op 1 januari 2002 door Philippe Girolami, Anssi Johansson en Marko Schilde. Zij onderhouden de website tot op de dag van vandaag. Inmiddels is hij vertaald in 17 talen, waaronder Nederlands. Via de site kun je bijvoorbeeld zien dat een biljet dat jij vandaag invoert ook in handen is geweest van een andere deelnemers die het drie jaar geleden als wisselgeld kreeg toen hij een pakje sigaretten kocht in Madrid, Spanje. Of jij geeft het uit bij de Albert Heijn en een andere deelnemer ontvangt het daar weer als hij boodschappen gaat doen.

Hoe werkt het?

Om deel te nemen moet je een account aanmaken op de site. Dit is zeer eenvoudig en je hoeft je deelname ook niet via de mail te bevestigen. Via de knop 'Nieuw biljet' ga je naar een scherm waar je de gegevens on kunt vullen over het biljet dat jij op dat moment in je bezit hebt. Dit gaat als volgt:

  1. Selecteren wat de waarde van het biljet is.
  2. Voor de Short Code in. Dat is een code die in kleine letters op voorzijde van het biljet staat. Bij de 5 Euro staat dit bijvoorbeeld in een rechthoekig vlakje en bij de 10 Euro in een sterretje.
  3. Voer het serienummer in. Dit is het nummer dat op de achterzijde in de rechter bovenhoek en de linker onderhoek van elk biljet staat en dat begint met een letter gevolgd door elf getallen.
  4. Vul desgewenst iets in bij opmerkingen. Het is leuk hier in te vullen waar je het biljet gekregen hebt en optioneel of het een nieuw of gebruikt biljet is. Dit kan in het Nederlands, maar voor gebruikers uit andere landen is het fijn als je dit in het Engels doet.
  5. Voer de stad in. Dit gaat niet om je woonplaats of plaats waar je bent tijdens het invoeren, maar de plaats waar je het biljet ontvangen hebt.
  6. Vul het land in. Dit is het land waar je het biljet gekregen hebt.
  7. Vul de postcode in. Dit is de postcode van de locatie waar je het biljet ontvangen hebt, zonder spatie. Het mag ook een regiocode zijn.
  8. Klik op Ok. Hierna krijg je een bevestiging en zie je in welk land het biljet is gedrukt.

Hits bij het invoeren van een biljet

Als je een biljet invoert dat al in het systeem staat, of iemand anders voert na jou hetzelfde briefje nogmaals in, dan noemen we dat een hit. Beide gebruikers worden hier dan beide van op de hoogte gesteld. Dagelijks voeren de deelnemers bij elkaar duizenden biljetten in!

Zodra je je eerste hit hebt gehad krijg je op je persoonlijke pagina te zien waar jouw biljet is opgedoken. Het kan in dezelfde stad zijn, maar het kan ook de andere kant van Europa zijn. Je krijgt de verplaatsing ook te zien op een kaart. Bij veel hits zal deze kaart vol komen te staan met pijltjes naar diverse plaatsen.

In je statistieken wordt ook bijgehouden hoeveel biljetten van welke waarde je hebt ingevoerd en waar je internationaal, nationaal en in jouw stad op de ranglijst staat van aantal ingegeven biljetten. Soms krijg je pas je eerste hit na 300 ingaven, maar als je geluk hebt al bij de eerste! Tot nu toe heeft de site al honderdduizenden hits geregistreerd.

Verspreiding van eurobiljetten

Het is natuurlijk niet alleen maar nutteloos tijdverdrijf. Een andere functie van de website is dat ze nauwkeurig bijhouden hoe het zit met de verspreiding van de eurobiljetten. Op de site kun je in mooie taartdiagrammen zien hoeveel van de biljetten uit Nederland of een ander land nog daadwerkelijk circuleren in het land van herkomst en waar de overige euro's gebleven zijn. Zo circuleert momenteel 6.8% van alle eurobriefjes die in Europa gebruikt zijn in Nederland.

Je kunt er ook zien dat eind januari 2002, de maand van invoering van de euro, 94% van alle in Nederland gedrukte biljetten nog in Nederland was. Precies een jaar later was dit nog maar 59%, weer een jaar later 41%, en nu nog veel minder.

Where's George

Het is overigens ook mogelijk om Canadese of Amerikaanse dollars te traceren. Een soortgelijk project loopt in Amerika namelijk al jaren onder de naam Where's George. Hier kan je op vrijwel identieke wijze je dollarbiljetten registreren. Bedenk dan ook dat het voor de deelnemers aan die site extra leuk is om te zien dat het biljet dat zij in de Verenigde Staten hebben ingegeven of gaan ingeven ook in Nederland is geweest!
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Volg de reis van je eurobiljettenVolg de reis van je eurobiljettenHeb je je al eens afgevraagd hoeveel mensen het biljet van vijf euro in je portefeuille al in hun handen gehad hebben? B…
Beschadigde eurobiljetten en euromuntenSinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munt…
Vals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenVals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenHet aantal valse eurobiljetten in Nederland is hoog, in 2019 werden 60.000 valse biljetten onderschept in Nederland. Hoe…
Ik bezit vals geld, wat nu?Ik bezit vals geld, wat nu?Iedereen kan ongewenst in het bezit komen van vals geld. Hoe moet u hiermee omgaan? Moet u het zo snel mogelijk uitgeven…

Belangenorganisatie: de ConsumentenbondBelangenorganisatie: de ConsumentenbondDe bekendste Nederlandse belangenorganisatie is de Consumentenbond. Zij komen op voor de rechten van de consument.
Geschiedenis van de Deense kroonGeschiedenis van de Deense kroonDe Deense kroon is de munteenheid die in Denemarken en op de Faeröer-eilanden wordt gebruikt. De munt geldt daar als wet…
Bronnen en referenties
Reactie

Packbell, 16-10-2008
Ben door man bijt hond lid geworden van deze geweldige site. Sinds de uitzending op 2007-03-10 ben ik actief bezig met het verzamelen van hits en heb er al over de 1145 waarvan er al een triples zijn geworden dit houd in dat het biljet voor een derde keer is ingevoerd. Was altijd al benieuwd als ik mijn geld uitgaf waar het de volgende keer zou opduiken en verzon dan dat het ergens in Spanje of Frankrijk opdook. Nu heb ik al een hit met Portugal die ik had ingevoerd in Nederland en die ineens een paar weken later door iemand anders ingevoerd werd. Reactie infoteur, 17-10-2008
Het kan inderdaad erg leuk zijn om te zien waar zo'n briefje weer boven komt drijven. Zelf heb ik echter nog niet zo'n geluk gehad: nu reeds 80 biljetten ingevoerd, maar nog geen enkele hit…

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-09-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.