Volg de reis van je eurobiljetten

Volg de reis van je eurobiljetten Heb je je al eens afgevraagd hoeveel mensen het biljet van vijf euro in je portefeuille al in hun handen gehad hebben? Ben je benieuwd welke reis je twintigje start nadat je in de supermarkt betaald hebt? Zit er in de spaarpot van je kinderen een eurobiljet dat in Portugal gedrukt is, of in Ierland? Er zijn ruim 105 000 Europeanen die dagelijks met deze vragen bezig zijn. Ze gaan ook actief op zoek naar antwoorden. Zij zijn 'eurobilltrackers' en volgen de boeiende reis die hun geld maakt.

Eurobiljetten op reis

Toen op 1 januari 2002 een groep van twaalf Europese landen overschakelde van hun lokale munteenheid naar de Euro, werd een heel boeiende situatie geschapen. In drukkerijen over heel Europa verspreid, werden miljoenen eurobiljetten gemaakt. Ieder biljet kreeg een eigen serienummer. Hoe zouden de euro's zich over Europa verspreiden? Welke reis zouden de biljetten afleggen?

Een zekere Philippe Girolami vond dat idee zo interessant dat hij de site Eurobilltracker oprichtte. Het basisidee achter deze site is een gigantische database waar iedereen de serienummers van de biljetten uit z'n eigen portefeuille kan ingeven. Als iemand anders ooit hetzelfde biljet ingegeven heeft, heb je een zogenaamde hit. Je kan dan zien waar je biljet geweest is en hoe lang de reis geduurd heeft voor het in jouw bezit kwam.

Op dit moment werden er al meer dan 29 miljoen biljetten ingegeven. Meer dan 116 000 keer werd een hit gescoord. Twee biljetten werden op deze manier zelfs vijf keer in de databank teruggevonden. Het ene legde in 363 dagen 630 kilometer af, het andere 263 kilometer in 137 dagen.

Statistieken

Van alle biljetten die ingegeven worden, worden op de site een heleboel statistieken bijgehouden. Wat is het land van herkomst? Hoe zijn de biljetten van de verschillende landen verspreid? In april 2007 werden in België 184438 eurobiljetten ingevoerd. Slechts 17,7% daarvan werd ook in België gedrukt.

Ook van de hits worden de nodige gegevens bijgehouden. Je kan op kaartjes volgen welke weg de biljetten gevolgd hebben, de hits per land bekijken, tellen hoeveel triple hits er de afgelopen dagen geweest zijn (biljetten die voor de derde keer ingegeven werden) en nog veel meer...

Gebruikers zien ook wie van hen de meeste biljetten ingegeven heeft, welke steden en landen vooral meedoen met het spel. Want al zijn er een hoop relevante gegevens te halen uit de statistieken, de site is volledig onafhankelijk en blijft het werk van een aantal vrijwilligers die er gewoon enorm veel plezier in scheppen de reis van hun geld te volgen.

Waar komen jouw biljetten vandaan?

Op elk eurobiljet staat een uniek serienummer van elf cijfers, vooraf gegaan door een letter. Aan de hand van deze letter kan je uitvinden in welk land jouw biljet gedrukt is.

 • L - Finland
 • M - Portugal
 • N - Oostenrijk
 • P - Nederland
 • S - Italië
 • T - Ierland
 • U - Frankrijk
 • V - Spanje
 • X - Duitsland
 • Y - Griekenland
 • Z - België

Verder staat op de voorkant van elk eurobiljet een short code, een korte reeks letters en cijfers. De letter waarmee deze zogenaamde printercode begint, is een verwijzing naar de drukkerij die het eurobiljet heeft gedrukt. Per land zijn er meestal één of twee drukkerijen, die vaak gespecialiseerd zijn in bepaarde waarden. Dan volgen er drie cijfers die vertellen welke drukplaat gebruikt is. Tenslotte krijg je twee cijfers die aanduiden welke de plaats was van het biljet op de drukplaat. Per biljet wordt ook deze short code ingegeven.

Meedoen?

Hoe meer gebruikers Eurobilltracker heeft, hoe groter de kans wordt dat eurobiljetten meerdere keren in de databank ingegeven worden. Wie zich aanmeldt als gebruiker, heeft een grote kans om verslaafd te raken. De eerste hit is een belevenis om naar uit te kijken.

De eurobilltrackers vormen ondertussen een hechte community. Er is een zeer uitgebreid forum, waar ze in afwachting van elke volgende hit 'nevenklassementen' verzinnen waarin ze kunnen scoren.

Eurobilltracker worden kost niets. Het is een leuke hobby, een unieke manier om met je geld om te gaan.
© 2007 - 2024 Mamalies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eurobiljetten traceren met EuroBillTrackerEurobiljetten traceren met EuroBillTrackerAan je euromunten kun je makkelijk zien uit welk land ze komen. Toen de euro werd ingevoerd was dat dan dus ook goed nie…
Beschadigde eurobiljetten en euromuntenSinds het jaar 2001 moeten wij betalen met de euro in plaats van de gulden. In veel Europese landen kunt u met deze munt…
Vals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenVals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenHet aantal valse eurobiljetten in Nederland is hoog, in 2019 werden 60.000 valse biljetten onderschept in Nederland. Hoe…
De bruggen van de eurobiljetten staan in NederlandDe bruggen van de eurobiljetten staan in NederlandWat heel veel mensen niet weten is dat de bruggen die op onze eurobiljetten staan helemaal niet bestonden toen deze op 1…

Wie als financieel adviseur kiezen?Wie als financieel adviseur kiezen?Wie kunt u het beste als uw financieel adviseur kiezen. Waarop moet u dan letten? Een goed financieel advies kost geld m…
De financiële bijsluiter, doe er uw voordeel meeDe financiële bijsluiter, doe er uw voordeel meeDe complexe financiële producten, zoals de beleggingen in een beleggingsfonds vereisen een goede financiële bijsluiter.…
Mamalies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.