Volg de reis van je eurobiljetten
Heb je je al eens afgevraagd hoeveel mensen het biljet van vijf euro in je portefeuille al in hun handen gehad hebben? Ben je benieuwd welke reis je twintigje start nadat je in de supermarkt betaald hebt? Zit er in de spaarpot van je kinderen een eurobiljet dat in Portugal gedrukt is, of in Ierland? Er zijn ruim 105 000 Europeanen die dagelijks met deze vragen bezig zijn. Ze gaan ook actief op zoek naar antwoorden. Zij zijn 'eurobilltrackers' en volgen de boeiende reis die hun geld maakt.
Eurobiljetten op reis
Toen op 1 januari 2002 een groep van twaalf Europese landen overschakelde van hun lokale munteenheid naar de Euro, werd een heel boeiende situatie geschapen. In drukkerijen over heel Europa verspreid, werden miljoenen eurobiljetten gemaakt. Ieder biljet kreeg een eigen serienummer. Hoe zouden de euro's zich over Europa verspreiden? Welke reis zouden de biljetten afleggen?
Een zekere Philippe Girolami vond dat idee zo interessant dat hij de site
Eurobilltracker oprichtte. Het basisidee achter deze site is een gigantische database waar iedereen de serienummers van de biljetten uit z'n eigen portefeuille kan ingeven. Als iemand anders ooit hetzelfde biljet ingegeven heeft, heb je een zogenaamde hit. Je kan dan zien waar je biljet geweest is en hoe lang de reis geduurd heeft voor het in jouw bezit kwam.
Op dit moment werden er al meer dan 29 miljoen biljetten ingegeven. Meer dan 116 000 keer werd een hit gescoord. Twee biljetten werden op deze manier zelfs vijf keer in de databank teruggevonden. Het ene legde in 363 dagen 630 kilometer af, het andere 263 kilometer in 137 dagen.
Statistieken
Van alle biljetten die ingegeven worden, worden op de site een heleboel statistieken bijgehouden. Wat is het land van herkomst? Hoe zijn de biljetten van de verschillende landen verspreid? In april 2007 werden in België 184438 eurobiljetten ingevoerd. Slechts 17,7% daarvan werd ook in België gedrukt.
Ook van de hits worden de nodige gegevens bijgehouden. Je kan op kaartjes volgen welke weg de biljetten gevolgd hebben, de hits per land bekijken, tellen hoeveel triple hits er de afgelopen dagen geweest zijn (biljetten die voor de derde keer ingegeven werden) en nog veel meer...
Gebruikers zien ook wie van hen de meeste biljetten ingegeven heeft, welke steden en landen vooral meedoen met het spel. Want al zijn er een hoop relevante gegevens te halen uit de statistieken, de site is volledig onafhankelijk en blijft het werk van een aantal vrijwilligers die er gewoon enorm veel plezier in scheppen de reis van hun geld te volgen.
Waar komen jouw biljetten vandaan?
Op elk eurobiljet staat een uniek serienummer van elf cijfers, vooraf gegaan door een letter. Aan de hand van deze letter kan je uitvinden in welk land jouw biljet gedrukt is.
- L - Finland
- M - Portugal
- N - Oostenrijk
- P - Nederland
- S - Italië
- T - Ierland
- U - Frankrijk
- V - Spanje
- X - Duitsland
- Y - Griekenland
- Z - België
Verder staat op de voorkant van elk eurobiljet een short code, een korte reeks letters en cijfers. De letter waarmee deze zogenaamde printercode begint, is een verwijzing naar de drukkerij die het eurobiljet heeft gedrukt. Per land zijn er meestal één of twee drukkerijen, die vaak gespecialiseerd zijn in bepaarde waarden. Dan volgen er drie cijfers die vertellen welke drukplaat gebruikt is. Tenslotte krijg je twee cijfers die aanduiden welke de plaats was van het biljet op de drukplaat. Per biljet wordt ook deze short code ingegeven.
Meedoen?
Hoe meer gebruikers Eurobilltracker heeft, hoe groter de kans wordt dat eurobiljetten meerdere keren in de databank ingegeven worden. Wie zich aanmeldt als gebruiker, heeft een grote kans om verslaafd te raken. De eerste hit is een belevenis om naar uit te kijken.
De eurobilltrackers vormen ondertussen een hechte community. Er is een zeer uitgebreid forum, waar ze in afwachting van elke volgende hit 'nevenklassementen' verzinnen waarin ze kunnen scoren.
Eurobilltracker worden kost niets. Het is een leuke hobby, een unieke manier om met je geld om te gaan.