Niet altijd laten rijken hun rijkdom blijken

Niet altijd laten rijken hun rijkdom blijken Het aantal miljonairs in ons land nam van 2006 tot en met 2016 met 50% toe tot 112.000.Van hen was maar 15% in loondienst. Het waren voornamelijk (voormalige) ondernemers die hun rijkdom hadden vergaard in de landbouw, de financiële en zakelijke dienstverlening, de handel en in de zorgsector. Dat bleek uit een onderzoek uitgevoerd door het CBS in opdracht van de bank Van Lanschot. Uit fatsoen zullen we niet gauw vragen hoeveel geld iemand bezit of verdient, als we iemand zien die duidelijk niet arm is. Maar ongetwijfeld lopen er talloze lieden rond die helemaal niet rijk zijn, maar die graag doen alsof. Een geschikte auto, dure merkkleding en aan elke vinger een protserige ring. Ieder van ons heeft wel eens iemand gezien die op een dergelijke wijze zijn veronderstelde rijkdom aan de wereld wil tonen. Veel echte rijken daarentegen, leven sober en bescheiden en schuwen uiterlijk vertoon.

Inhoud


Gedrag waarop men veel rijke mensen niet snel zal betrappen

Soms laten mensen graag hun rijkdom aan de hele wereld zien. Maar voor de meesten van hen is dat maar show. Uiterlijk vertoon is niet altijd een betrouwbare graadmeter om te bepalen of mensen echt fortuin bezitten of niet. Hoewel rijke mensen qua levensstijl niet onder één noemer zijn te brengen, bevinden zich zelfs onder superrijken mensen die een uiterst sober en bescheiden leven leiden. Wie eigen rijkdom heeft vergaard heeft dit vaak vanaf het begin gedaan door spaarzaamheid, discipline en respect voor zijn werk. Die houding verandert niet wanneer de waarde van diens activa toeneemt tot astronomische hoogten.

Superrijken staan soms bekend als introverte persoonlijkheden

Van meerdere rijke mensen is bekend dat ze niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Ook zoeken ze niet altijd toenadering tot andere mensen. Zij zullen in een gezelschap nooit degenen zijn, die met wilde gebaren en luide stem de aandacht van alle aanwezigen trekken. Ze hebben niet het gevoel dat ze iemand iets moeten bewijzen. Wat bijvoorbeeld te denken van twee ondernemers van het eerste uur, de Aldi-broers Karl en Theo Albrecht. Ze behoorden tijdens hun leven tot de rijkste Duitsers met een geschat fortuin van 16 en 17 miljard euro. Ze leefden volledig geïsoleerd, gaven geen interviews en vermeden publiek. Er zijn slechts enkele foto's van hen en Karl wist zelfs zijn verjaardag en geboorteplaats uit alle officiële bronnen te wissen.

Rijke mensen zijn niet altijd duur en chique gekleed

Als ze niet toevallig voor een camera staan of anderszins in de publiciteit komen, gaan rijke mensen vaak onopvallend en casual gekleed. Ze neigen naar klassieke kleding met onopvallende kleuren en kiezen meestal kleding die comfortabel zit en goed past. Designerlogo’s zijn aan hen ook niet besteed. Het meest sprekende voorbeeld in dat verband is wellicht Mark Zuckerberg. De CEO van Facebook kleedt zich doorgaans in een simpel T-shirt en jeans. Het was dan ook een uitermate vreemde aanblik toen hij zich aanvang 2018 in maatpak en stropdas voor gevoerd wanbeleid verdedigde voor de financiële wereld van de Verenigde Staten en Europa.

Veel rijken spreken niet graag over hun geld of bezittingen

Wie veel over geld en waardevolle aankopen praat, probeert naar alle waarschijnlijkheid zijn omgeving jaloers te maken. De reden hiervoor is simpelweg dat hij iedereen ervan wil overtuigen dat hij echt rijk is en in zijn ogen goed gezelschap. Wie echt in grote rijkdom leeft, hoeft dat niet te doen. Rijke mensen waren meestal succesvol in hun leven en hoeven daarom niet met grote woorden onzekerheden te compenseren. De allerrijksten zijn eerder bescheiden mensen. Zo woont Warren Buffett nog altijd in dezelfde woning die hij in 1958 voor 31.500 dollar aankocht. Van Buffet is ook bekend dat hij geen mobiele telefoon of computer bezit. En dat hij de voorkeur geeft aan een portie friet boven luxe maaltijden met oesters en kaviaar. Eenzelfde bescheiden levensstijl houdt ook Carlos Slim erop na, de meest vermogende man van Mexico. Slim ziet af van de luxe van een privéjet of superjacht. De zakenman verplaatst zich nog steeds in zijn oude Mercedes-Benz. Ook woont hij al tientallen jaren in hetzelfde huis en nuttigt hij het liefst zelfbereide maaltijden met kinderen en kleinkinderen.

Rijkdom bepaald door vermogen, niet door inkomen

Armoede en welstand worden door de overheid gedefinieerd op basis van inkomen, maar rijkdom niet. Niet het inkomen bepaalt wie rijk is, maar het vermogen. Iedereen wil graag vermogen opbouwen want dat creëert zekerheid en onafhankelijkheid. Het kan worden vererfd en helpt om risico's in het leven af te dekken. Een baan met een hoog inkomen daarentegen, kan snel voorbij zijn. Fortuin, dat vooral ondernemers bezitten, is bestendiger. Een welgestelde persoon hoeft niet per se een villa te bezitten en limousine te rijden. Rijk is hij, die alleen van de rente en de opbrengst van zijn vermogen kan leven en dus niet hoeft te werken. Overigens werd de waarde van de eigen woning en hypotheekschuld niet meegenomen bij de vaststelling van het vermogen door het CBS in opdracht van bank Van Lanschot.

Inkomensongelijkheid versus vermogensongelijkheid

Er is in ons land anno 2018 duidelijk sprake van een aanzienlijke vermogensongelijkheid. De inkomensongelijkheid echter is een stuk geringer. Dat komt door de nivellerende werking van ons belastingsysteem. Ook door de talloze toeslagen die we in Nederland kennen, liggen de inkomens van rijke en arme huishoudens niet zo ver uit mekaar.
© 2018 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rijkste selfmade miljonairsSelfmade miljonairs hebben hun vermogen zelf weten op te bouwen. Deze miljonairs zijn in tegenstelling tot veel andere m…
Van miljonair naar krantenjongenDe meest miljonairs die de miljoenen zelf verdienen, hebben vaak veel risico’s genomen om het vermogen te vergaren. Er z…
Waar wonen de meeste miljonairs?Jaarlijks publiceert de Quote een overzicht van de rijkste Nederlanders. Op basis hiervan hebben ze een lijst samengeste…
Meer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsMeer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsIn 2011 waren er voor het eerst meer Aziatische miljonairs dan Amerikaanse. In de regio Azië-Pacific leefden maar liefst…

Transitievergoeding bij vermindering aantal urenTransitievergoeding bij vermindering aantal urenWanneer je arbeidsovereenkomst wordt beëindigd nadat je minimaal twee jaar in dienst bent geweest heb je recht op een tr…
Studiefinanciering en BKR, hoe zit dat?Studiefinanciering en BKR, hoe zit dat?Moet je je studieschuld melden als je een hypotheek of lening wilt afsluiten? Studeren kost geld, de studiefinanciering…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevenmeans67, Pixabay
  • Bijdrage van dagblad De Limburger op 12-09-2018: "Miljonairs"
  • https://nos.nl/artikel/2192553-weer-meer-nederlandse-miljonairs-hoe-komen-ze-eigenlijk-aan-hun-geld.html
  • https://www.quotenet.nl/Nieuws/Extreem-rijke-mensen-die-heel-gewoon-zijn-gebleven-201177
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.