Maandelijks een balans en/of budget opstellen
Sinds de Euro zijn intrede heeft gedaan ervaart bijna iedereen dat het leven een stuk duurder is geworden. Niet alleen de dagelijkse boodschappen (primaire behoeften) zijn duurder, maar er is ook een stijging te zien op bijvoorbeeld de huizenmarkt (secundaire behoeften). Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om rond te komen van een salaris of uitkering.
In dit artikel vindt u wellicht een handreiking om het leven een beetje aangenaam te maken zonder dat u op iedere cent hoeft te letten. Door voor uzelf een maandelijkse balans te maken en met een budget om te gaan kan het leven er al een stuk zonniger uit zien. Een doel stellen en daar naar toe te werken kan hierbij een steun zijn. U zult merken als dit doel bereikt is dat dit een voldaan gevoel geeft. Of het nu gaat om het kopen van kleding of de dagelijkse boodschappen, tegenwoordig kunnen wij bijna niet meer zonder budget of balans.
Balans
Een balans opstellen voor de maandelijkse uitgaven is belangrijk. Met deze balans raakt u niet in verwarring en heeft u een overzicht van alle inkomsten en uitgaven die gedaan zijn of nog gedaan moeten worden. Op internet zijn verschillende balansen te downloaden. Deze kunt u gebruiken om een balans te maken van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Wees eerlijk voor uzelf en noteer alles wat binnen komt en uitgegeven wordt. In een balans voor het huishouden kunt u bijvoorbeeld het volgende opnemen:
- huis (huur of koop)
- verzekeringen (inboedel, rechtsbijstand enz.)
- autoverzekering
- wegenbelasting
- ziektekostenverzekering
- telefoon en/of internet
- energie, gas, licht, water
- sparen
Bij het opstellen van deze balans is het belangrijk dat u alles er in opneemt, dus ook uw sport of hobby. Het meest voor de hand liggende is om deze balans in Excel op te maken. Excel geeft de mogelijkheid om automatische op- of aftellingen voor u te maken en uw balans in tabbladen te verdelen. Met deze tabbladen kunt u de balans splitsen. Het eerste tabblad kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor de balans en het tweede tabblad kunt u bijvoorbeeld gebruiken om uit te splitsen wat u per maand bij elkaar wilt sparen, maar waar u niet iedere maand een rekening van krijgt. Bijvoorbeeld de Gemeentebelasting of het Waterschap.
Uitgaven
Bij verschillende instanties kunt u er voor kiezen om automatisch incasso toe te passen. Het is zaak dat u al deze automatische afschrijvingen goed in de gaten houd, wanneer en hoeveel wordt er afgeschreven. Bij een aantal instanties krijgt u korting als u in een keer betaald, bijvoorbeeld bij de autoverzekering.
Voorbeeld
U betaalt nu de autoverzekering per maand, maar u wilt deze om laten zetten in een betaling per jaar. Door niet meer per maand te betalen maar per jaar ontvangt u korting. De instantie waarbij u verzekerd bent zal dan een betaling vooraf willen ontvangen. U dient hier rekening mee te houden en vooraf dit bedrag bij elkaar te sparen.
Een aantal mensen ervaart problemen als de Gemeentebelasting of Waterschap het geld int. Bij deze 2 instanties heeft u de mogelijkheid om kosteloos in termijnen te betalen. U kunt er ook voor kiezen om deze bedragen zelf maandelijks bij elkaar te sparen en dan het bedrag in 1 keer te betalen. Het voordeel van deze laatste regeling is dat u ongezien ook nog kunt sparen.
Voorbeeld
Gemeentebelasting 375,-. Maandelijks spaart u zelf geen 31,25 ( 375,- : 12 maanden), maar 40,-. Eindbedrag na een jaar 480,-. In principe heeft u dus 105,- teveel gespaard. Het teveel gespaarde is een buffer voor uzelf als de Gemeentebelasting is verhoogd om deze toch te kunnen betalen. Mocht u deze buffer niet nodig hebben, dan heeft u dus ongezien een zakcentje bij elkaar gespaard.
Vakantie- en/of belastinggeld
Het ontvangen van vakantie- en/of belastinggeld horen extra inkomsten te zijn. Bij storting van belastinggeld is het verstandig te wachten met het gebruiken van dit geld totdat u de definitieve aanslag heeft ontvangen. Zo voorkomt u verrassingen als de belastingdienst bepaald dat u geen geld ontvangt maar moet betalen. Vakantiegeld wordt in de meeste gevallen ook voor de vakantie gebruikt. Gaat u op vakantie en wilt u graag in de gaten houden hoeveel u uitgeeft? Stel voor uzelf een doel en bereken hoeveel geld u wilt besteden aan een huisje, caravan, tent, enzovoort. Daarnaast berekent u hoeveel geld u per week wilt uitgeven aan boodschappen en eventuele extras zoals uitstapjes, benzine kosten enzovoort. Als de vakantie aanbreekt dan neemt u voor het aantal weken dat u gaat enveloppen mee met daarin het geld dat u per week wilt uitgeven. Zo heeft u voor uzelf een budget gemaakt en weet u zeker dat u precies hoeveel geld er uit wordt gegeven.
Als u zich houdt aan de balans en uw budget zult u bemerken dat het leven er zonniger uit kan zien.