Vakantiegeld; wat is dit en wanneer krijg je het?

Vakantiegeld; wat is dit en wanneer krijg je het? In de vijfde à zesde is het weer zover, dan wordt samen met je salaris ook weer je vakantiegeld gestort. Velen kijken hiernaar uit. Wat is vakantiegeld, wanneer krijg je dit en hoeveel krijg je?

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld wordt ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd.
Wanneer je een arbeidsovereenkomst hebt en in Nederland woont krijg je ieder jaar een bedrag aan vakantiegeld. Dit geld wordt uitbetaald met de reden om extra vakantie kosten te kunnen dekken. Natuurlijk kun je het geld ook voor iets anders gebruiken. Het geld staat los van het opnemen van betaald verlof. Het vakantiegeld wordt opgebouwd van 1 juni tot 1 juni het jaar daarop. Het bedraagt 8% van je bruto loon. Dit staat vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM). In de cao kan een hoger percentage worden afgesproken, maar nooit een lager percentage. Omdat je vakantiegeld kan zien als loon moet je hier ook gewoon loonheffing over betalen.

Ziekte en vakantiegeld

Ook wanneer je in de ziektewet zit heb je recht op het opbouwen en de uitkering van vakantiegeld, net als dat je tijdens je ziekteverlof recht hebt op een maandelijks salaris.

Wanneer wordt vakantie uitbetaald?

Vakantiegeld wordt meestal eind mei uitbetaald. Ook gebeurt dit wel eens in juni. Dit ligt aan je werkgever. Het vakantiegeld wordt tegelijkertijd met je salaris gestort. Voor uitzendkrachten geldt een andere regeling. Zij kunnen op elk moment hun opgespaarde vakantiegeld uit laten betalen. Soms kun je ervoor kiezen je vakantiegeld in termijnen uit te laten betalen. Dit moet dan wel vastgelegd zijn in je arbeidsovereenkomst of je CAO.

Uitzondering vakantiegeld

Sommige werknemers krijgen minder dan 8% vakantiegeld uitbetaald. Dat is wanneer het salaris hoger is dan drie maal het minimumloon (meer dan 4.273 per maand). Deze werknemers hoeven over het meerdere geen vakantiegeld te ontvangen.

Vakantiegeld te laat ontvangen

De WMM schrijft voor dat uiterlijk in juni de vakantiebijslag moet zijn betaald. Wanneer je als werknemer je vakantiegeld te laat hebt ontvangen, dan kun je van je werkgever een verhoging van het vakantiegeld eisen van maximaal 50%.

Vakantietip

Wanneer je later op vakantie gaat, dan wanneer je je vakantiegeld hebt ontvangen en je wilt het geld wel graag voor je vakantie gebruiken, zet het dan tijdelijk op een spaarrekening. Op die manier geef je je geld niet aan iets anders uit.

Ook zou je het vakantiegeld kunnen bewaren voor een verwachte grote uitgave, bijvoorbeeld voor de onderhoud van je auto.
© 2011 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiegeld is een deel van het loonWerknemers hebben een wettelijk recht op vakantiegeld. U hebt recht op minimaal 8 procent van het loon. Meer mag, minder…
Vakantiegeld uitbetalen, hoeveel krijg ik?Vakantiegeld uitbetalen, hoeveel krijg ik?Hoeveel vakantiegeld je krijgt hangt af van je brutoloon. Het vakantiegeld bedraagt 8% van het brutoloon. Daarna moet je…
Uitkering: WW, AOW, ANW, WIA, WAO, Wajong 2019 en 2020Uitkering: WW, AOW, ANW, WIA, WAO, Wajong 2019 en 2020Twee keer per jaar op 1 januari en op 1 juli wordt het minimumloon verhoogd, dat betekent ook een stijging van uitkering…
Ontslag en recht op vakantiegeldOntslag en recht op vakantiegeldWanneer je verandert van baan of ontslagen wordt heb je recht op je salaris, vakantiegeld en uitbetaling van niet genote…

Hoeveel moet ik per jaar sparen voor een goed pensioen?Het belang van pensioenopbouw wordt vaak onderschat door werknemers en zelfstandigen. Kort vóór uw pensioen kunt u geen…
Financiële vrijheidFinanciële vrijheidEr word veel over geschreven en nog meer naar gezocht, we willen het allemaal. Rijk worden! Het schijnt zo makkelijk te…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vakantiedagen-en-vakantiegeld
  • http://www.socialezekerheid.nl/smartsite.dws?id=33427
  • http://www.salarisnet.nl/Wetten-Regels/Wetten-Regels-Artikelpagina/Uitbetalen-van-vakantiegeld.htm
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.