Informatie over de prepaid creditcard

Informatie over de prepaid creditcard Er wordt anno 2016 steeds meer gebruikgemaakt van zogeheten prepaid creditcards, waardoor de reguliere creditcards steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Deze opmars is voornamelijk te wijten aan een stukje kostenbesparing en het voorkomen van een BKR-notering. Maar is een prepaid creditcard echt zoveel voordeliger dan een reguliere creditcard?

Wat is een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard is formeel gezien geen creditcard, maar valt eerder onder een debitkaart. Hoogstwaarschijnlijk weet u wat een debitkaart is, aangezien iedereen met een reguliere bankpas een debitrekening heeft. Dat wil zeggen dat er eerst geld op de rekening moet worden gezet, voordat de kaart gebruikt kan worden als betaalmiddel.

Dat is in tegenstelling tot een reguliere creditcard. Dan heeft u te maken met een vooraf gesteld limiet om te spenderen en "leent" u in principe geld van de bank bij uitgaven. Aansluitend dient het verbruikte bedrag teruggestort te worden (binnen een gestelde termijn) op de rekening van de bank. Banken spelen hier handig op in en bieden u de mogelijkheid om maandelijks een bedrag af te schrijven in combinatie met een uitzonderlijk hoge rente.

Omdat er op een prepaid creditcard eerst geld gestort moet worden, krijgt u niet te maken met hoge rentes van de bank. U bent de bank immers niets verschuldigd en wanneer u de bank niets verschuldigd bent, kunnen ze ook geen rente rekenen.

Waarom zou u voor een prepaid creditcard kiezen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een prepaid creditcard.

Kostenmanagement

Het kan goed helpen om koopgrage mensen te behoeden om meer uit te geven dan dat ze kunnen terug betalen. En uiteindelijk kost geld lenen geld en wordt dit geïncasseerd middels een hoge rente. Dat wil zeggen dat u niet alleen bezig bent om de schuld weg te werken, maar van dat bedrag dient er ook nog rente te worden betaald. Met een prepaid creditcard heeft u de kosten in eigen hand en kunt u ook niet uitgeven wat u niet heeft.

Bezig met het kopen van een huis

De regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn in 2015 en 2016 dusdanig aangescherpt, dat het hebben van een reguliere creditcard wordt gezien als een lening (of een BKR-notering). Dat kan voor de bank een grote invloed hebben op het te lenen bedrag. Omdat de creditcard min of meer wordt gezien als een lening, krijgt u een minder hoge hypotheek los dan wanneer u geen creditcard heeft. Zelfs al heeft u de creditcard in maanden niet meer gebruikt. U heeft de beschikking over een krediet, maar het hebben van een creditcard zal worden meegenomen in de uiteindelijke berekening van uw hypotheek.

Betaalmiddel voor op vakantie

Er zijn genoeg mensen die geen creditcard hebben en dit zelfs niet nodig achten. Maar mocht u op reis gaan, dan kan het zo zijn dat er zelfs een creditcard vereist is. Zo zijn er in Amerika hotels waarbij het overleggen van een creditcard een vereiste is. Hiermee wordt vaak de borg veiliggesteld. Ook enkele reisbureau's (waaronder Expedia) accepteren niets anders dan een creditcard. Het is dan fijn om gebruik te kunnen maken van een prepaid creditcard zonder dat u een bepaalde verplichting of BKR-vermelding heeft.

Welke maatschappijen geven zogeheten prepaid creditcards uit?

Er zijn redelijk veel maatschappijen die prepaid creditcards uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan DB Card, Money2Go, ICS Cards en of ViaBuy. Maar het is ook mogelijk om uw geld bij een Nederlands grenswisselkantoor op een prepaid creditcard te laten zetten. Dit is de vervanger van de voormalige travellers cheques en gaat schuil onder de naam Cash Passport.

Zijn er geen verdere kosten verbonden aan een prepaid creditcard?

Er zijn wel degelijk extra kosten verbonden aan een prepaid creditcard. Banken zijn nog steeds niet non-profit en dus zal er ook verdiend moeten worden aan dit model. Echter is het belangrijk om goed uit te zoeken met welke uitgever/bank van een prepaid creditcard u in zee gaat. Er moeten namelijk toeslagen betaald worden voor onder andere het gebruik en transacties. Deze toeslagen verschillen bij de banken onderling, maar over het algemeen gaat het om de volgende toeslagen.
  • Eenmalige bijdrage
  • Jaarlijkse bijdrage
  • Kosten voor het storten op de creditcard
  • Kosten voor het terugstorten op uw bankrekening/uitbetaling in contanten
  • Geld opnemen met PIN-code
  • Betalen in euro's
  • Betalen in andere valuta

Ook zijn er afwijkingen in de mogelijkheden bij verschillende uitgevers.
  • Het maximale limiet op uw card
  • Het maximale stortbedrag dat per dag op de card gestort mag worden
  • Opheffing na een aantal maanden inactiviteit
  • Aankopen zijn wel of juist niet verzekerd

Vergelijk en bedenk dus goed wat de beste optie voor uw situatie is! Overweeg goed waar u uw prepaid creditcard voor wilt gebruiken en hoe de kosten hiervoor zijn opgebouwd.
© 2016 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor- en nadelen van een prepaid creditcardVoor- en nadelen van een prepaid creditcardDe prepaid creditcard is anno 2014 een steeds wijder verspreid begrip. De prepaid creditcard is een creditcard met iets…
Prepaid creditcard voordelig?Prepaid creditcard voordelig?U kunt een prepaid creditcard zonder BKR-toets gebruiken in plaats van de gewone Visa creditcard, ANWB creditcard of Mas…
Prepaid creditcard: voordelen & nadelen van prepaid creditPrepaid creditcard: voordelen & nadelen van prepaid creditDe prepaid creditcard is vooral geschikt voor mensen die geen klassieke creditcard toegekend krijgen. Vaak gaat het om m…
Gratis geld op je rekening: wat is helikoptergeld?Gratis geld op je rekening: wat is helikoptergeld?Gratis 1.000 euro op je bankrekening, wat zou je ermee doen? Het uitdelen van gratis geld lijkt een grap maar is echter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Algemene informatie website Money2Go, https://www.money2gocard.nl, bezocht op 21-04-2016
  • Algemene informatie website DB Card, https://www.dbcardservice.com, bezocht op 21-04-2016
  • Algemene informatie website GKW, https://www.gwktravelex.nl, bezocht op 21-04-2016
  • Algemene informatie website ICS, https://www.icscards.nl, bezocht op 21-04-2016
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.