Besparen op boodschappen
Het is mogelijk om veel op uitgaven voor boodschappen te besparen door iets bewuster te winkelen. Bespaarttips voor een huishouden bestaan onder andere uit tips die je hierbij helpen. Wist je dat alleen al op het tegengaan van voedselverspilling (te veel voedsel weggooien omdat er teveel is ingekocht of klaargemaakt) er jaarlijks zo’n € 340,- per huishouden kan worden bezuinigd?
Inhoudsopgave
Boodschappen doen en geld besparen
Ga niet met een hongergevoel naar de supermarkt
Als je honger of trek hebt, dan raak je gemakkelijker in de verleiding om allemaal (lekkere) dingen te kopen. Dingen die eigenlijk niet nodig zijn en dus onnodig geld kosten.
Zorg dat je een weekbudget hebt voor je boodschappen
Met een weekbudget is het gemakkelijker om gerichter boodschappen te doen, er is namelijk maar een bepaald bedrag dat uitgegeven kan worden. Heb je nog geen weekbudget, maar wel een maandbudget? Deel het maandbudget dan door 4,3.
Maak een boodschappenlijstje
Het maken van een boodschappenlijstje is zeer nuttig. Toch doet twintig procent van de consumenten dit nooit of zelden en
gooit daardoor 40% meer voedsel weg dan het gemiddelde huishouden! Door het maken van het lijstje heb je ten eerste van tevoren inzichtelijk wat de kosten zullen zijn. Ziet het er naar uit dat het weekbudget overschreden wordt en je in jouw beleving geld tekort komt? Kijk dan of je bepaalde kosten kan verminderen. Is die fles wijn echt nodig? Kunnen sommige maaltijden goedkoper? Als je die week meer kosten
moet maken, zorg er dan voor dat je de week daarvoor of daarna juist
onder het budget blijft.
Daarnaast raak je met een boodschappenlijstje minder in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Alles wat nodig is, staat er immers op! En, ook niet onbelangrijk: check je voorraad voordat je het boodschappenlijstje maakt. Op die manier wordt voorkomen dat eten weggegooid moet worden. Zorg voor een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare producten vooraan, zodat je ze niet vergeet.
Reclamefolders
Hiervoor gelden eigenlijk twee aparte regels, afhankelijk van jou als persoon. Ben je gevoelig voor reclame en eerder geneigd onnodige dingen te kopen als je de folders hebt gelezen? Doe dan vooral een 'Nee-Nee'-sticker op de brievenbus! Ben je minder gevoelig voor reclame, dan is het juist heel nuttig. Neem de folders door en maak aan de hand van de aanbiedingen het boodschappenlijstje. Vlees en vleeswaren kunnen prima ingevroren worden. Dus heb je het op dat moment niet nodig? Koop het toch en maak er eventueel kleinere porties van. Later ben je er blij mee!
Denk vooruit
Zijn bepaalde (duurdere) dingen bijna op, schrijf ze dan alvast op het boodschappenlijstje. Stel dat je wasmiddel, dagcrème en batterijen bijna op zijn. Dit zijn producten die relatief duur zijn. Vanaf het moment dat ze bijna op zijn, staan ze op je lijstje. Dit heeft twee voordelen: ten eerste kan je de duurdere uitgaven verspreiden over meerdere weken en ten tweede kan je op die manier heel gericht de aanbiedingen in de gaten houden. Dat kan je veel geld schelen, zeker omdat deze producten regelmatig in de aanbieding zijn! Op een gegeven moment kan je precies inschatten wanneer het weer nodig is om producten zoals wasmiddel, shampoo, crème, of frisdrank te kopen en is er voldoende voorraad in huis om tot de volgende '1+1 Gratis'- aanbieding vooruit te kunnen!
Eén keer per week
Als je één keer per week boodschappen doet, word je minder vaak in de verleiding gebracht om onnodige spullen te kopen. Daarnaast is het dan gemakkelijker om je aan jouw budget te houden. Je hebt namelijk meer overzicht in je uitgaven als je in één keer ziet wat je uit wilt geven die week. Vind je het moeilijk om voor de hele week te bedenken wat je wilt eten? Zorg dan voor voldoende afwisseling, eet bijvoorbeeld twee keer rijst, twee keer pasta, twee keer aardappelen en een keer vegetarisch. En wist je dat een volle koelkast minder stroom verbruikt? Daarmee wordt dus ook geld bespaard!
Groente en fruit van het seizoen
Voor velen is het bekend, voor sommigen niet:
groente en fruit van het seizoen zijn goedkoper. Vaak zijn ze dan trouwens ook lekkerder, een win-winsituatie dus! Dit zijn ook de producten die vaak in de aanbieding zijn. Een supermarkt zal bijvoorbeeld niet snel aardbeien in de winter, of asperges in de herfst in de aanbieding doen.
Bij welke supermarkt doe jij je boodschappen?
Let op bij welke supermarkt je boodschappen doet, dit kan aanzienlijk in prijs verschillen. Daarnaast hebben winkels zoals Albert Heijn vaak hele goede aanbiedingen én een goed huismerk. Wat betreft de huismerken is het vaak een kwestie van uitproberen. Sommige zullen net zo goed bevallen als hetzelfde product van het A-merk, terwijl ze een stuk voordeliger zijn.
Turkse of Marokkaanse groenteboer of de markt
In veel grote steden zitten Turkse en Marokkaanse groenteboeren. Meestal is groente en fruit hier beduidend goedkoper dan in de supermarkt. Woon je niet in een grote stad? Ga dan eens naar de markt.
Buk af en toe eens, het scheelt je geld
De duurste producten staan meestal op ooghoogte. Dus buk af en toe eens, of ga eens op je tenen staan, het scheelt geld!
Alle kleine beetjes helpen
Veel supermarkten geven (extra) korting op producten die bijna over de uiterste houdbaarheidsdatum zijn. De kans dat je producten met deze stickers vindt is aan het einde van de (mid)dag het grootst. Regelmatig kan je producten gratis uitproberen. Je krijgt dan een kleine proefverpakking thuisgestuurd, of krijgt het geld teruggestort op je rekening. Op Facebook is
een groep waar al deze acties bij worden gehouden. Vraag altijd om de kassabon. Staat er een product op waarvoor je meer hebt betaald dan zou moeten? Dan krijg je bij de meeste winkels het teveel betaalde bedrag terug. Vooral bij aanbiedingen gaat dit nog wel eens verkeerd.
Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum
Een THT-datum staat op producten die lang houdbaar zijn. Veel mensen denken dat eten daarna niet meer goed is en 48 procent gooit het direct weg, terwijl dit vaak helemaal niet nodig is! Door de voeding eerst goed te bekijken, te ruiken en te proeven, kan voedselverspilling met 21 procent omlaag.
Te Gebruiken Tot (TGT)-datum
Naast de THT-datum bestaat er ook een TGT-datum. Dit betekent ‘tenminste gebruiken tot’ en staat op voorverpakte bederfelijke
producten zoals vlees, zuivel en eieren. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kan eten. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers groeien, zoals bacteriën.
Een stukje bewustwording helpt
Vaak doen we dingen uit gewoonte. Het gedrag dat is ingeslepen is meestal lastig om te veranderen. De eerste stap van gedragsverandering is bewustwording. Onderstaande tips helpen om je bewustwording te vergroten, waardoor besparen op deze manier gemakkelijker kan worden gemaakt.
Hou doelen voor ogen
Als je gaat besparen, dan doe je dat omdat je een doel voor ogen hebt. Je wilt bijvoorbeeld geld sparen voor een nieuw meubelstuk, of je geeft iedere maand meer geld uit dan er binnenkomt. Bedenk eens wat jouw doelen zijn en
formuleer deze op de juiste manier, zodat ze je ook nog eens stimuleren. Zijn de uitgaven aan boodschappen toch te hoog? Lees dan je doelen nog eens, of hang ze op een duidelijk zichtbare plek in huis, zoals een keukenkastje.
Hou eens een tijdje een kasboek bij
In dit kasboek zet je precies wat je uitgeeft en waaraan. Dus niet: boodschappen 50 euro, maar exact welke producten je hebt gekocht en wat het product heeft gekost. Misschien zie je er in eerste instantie het nut er niet van in, maar je zult zien dat het veel inzicht geeft. Er zijn genoeg gratis kasboeken op internet te vinden, maar het is ook mogelijk om er zelf één te maken.
Doe een briefje op je pinpas of in je portemonnee
Schrijf een tekst op dat briefje zoals: "Heb ik het echt nodig?". Op het moment dat je het leest, word je je ervan bewust dat je een uitgave doet die je misschien niet moet doen. Je zult er over nadenken.
Pin één keer per week
Pin één keer per week het weekbudget en betaal vervolgens alles contant. Als geld letterlijk door je handen gaat, ben je bewuster van de uitgaven die je doet. Daarnaast is aan de hoeveel geld in je portemonnee te zien hoeveel je nog uit kan geven.
Uiteraard is het mogelijk om niet alleen op boodschappen te besparen. Er zijn nog vele andere bespaartips die gelden voor andere onderdelen van het huishouden.
Lees verder