Feestdagen duur? Dat hoeft niet zo te zijn!

Feestdagen duur? Dat hoeft niet zo te zijn! De feestmaand december is in het algemeen een dure maand. Hoe kan je de kosten binnen de perken houden en toch enorm genieten? Met de juiste handigheidjes, kennis en besparingstips is dit gemakkelijker dan het lijkt. Verspreid de aanschaf van cadeautjes bijvoorbeeld over het gehele jaar, maak een budget voor het kerstdiner, let op aanbiedingen zodat je goedkope kerstspullen of sinterklaascadeautjes kan kopen, of zet maandelijks wat geld opzij.

Inhoudsopgave


Cadeautips sinterklaas en kerst

Bepaal het budget

Cadeaus horen bij de feestdagen. Maar hoe zorg je ervoor dat de kosten hiervoor niet uit de hand lopen? Ten eerste is het belangrijk om te budgetteren, te bepalen hoeveel geld je in het totaal te besteden hebt. Deel dit bedrag vervolgens door het aantal personen. Is het budget bijvoorbeeld 75,- en vier je Sinterklaas met 3 personen (exclusief jezelf), dan is het mogelijk om 25,- per persoon te besteden. Binnen het gezin is het gemakkelijk om hier afspraken over te maken, maar bespreek het budget ook als je Sinterklaas viert met bijvoorbeeld vrienden.

Verspreid de aankopen

Wacht niet met het aanschaffen van de presentjes tot vlak voor de feestdagen. Als je eerder in het jaar leuke of mooie dingen tegenkomt, koop het dan alvast. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste worden de kosten op die manier verspreid, waardoor de toch al vaak dure maand december, niet nog duurder wordt. Ten tweede kan het op dat moment in de aanbieding zijn, waardoor je (veel) geld bespaart. Let op: speelgoedaanbiedingen voor de feestdagen, zijn vaak helemaal geen aanbiedingen! Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat winkeliers bepaalde producten (vlak) voor de feestdagen duurder maken. Als ze dan in de aanbieding worden gedaan, dan kan het alsnog zo zijn dat ze meer geld kosten dan in een andere periode van dat jaar.

Tweedehands of nieuw?

Kijk eens rond in tweedehands winkels of op marktplaats. In de winkels zie je soms dingen die er nog zo goed als nieuw uitzien en op marktplaats is het mogelijk om te zoeken op 'nieuw' en 'zo goed als nieuw'. Bij laatstgenoemde zit het prijskaartje soms nog aan de producten.

Zelfgemaakte cadeaubon

Een zelfgemaakte cadeaubon is een leuk, goedkoop en origineel cadeau. Handig als je echt heel krap bij kas zit. Op de cadeaubon kan je verschillende dingen zetten. Vrienden die kleine kinderen hebben? Bied aan om een keer op te passen zodat zij samen wat leuks kunnen doen. Het kost jou geen geld, maar hen scheelt het wel geld. Vrienden die binnenkort gaan verhuizen? Bied aan om te komen klussen. Zo kan je ook aanbieden om op dieren te passen, een kledingstuk of iets dergelijks te naaien (koopt je vriendin zelf de stof), te helpen met tuinieren, enzovoorts.

Boodschappen

Bepaal het budget

Net als voor cadeaus, geldt ook voor boodschappen dat het slim is om een budget te hebben (en je er vervolgens ook aan te houden). Houd de aanbiedingen in de gaten en sla alvast in. Een goed moment om hiermee te beginnen is ongeveer een maand van tevoren. Krijg je geen reclamefolders? Check dan het internet.

Zelf maken

Daarnaast is het gezonder én voordeliger om zelf te koken dan om kant-en-klaar producten te kopen. Wil je bijvoorbeeld met een aantal mensen borrelen, inclusief hapjes? Neem er de tijd voor: maak bijvoorbeeld zelf soep, gevulde wraps, bleekselderij gevuld met kruidenkaas en als versiering een walnoot, quiche, een (pasta)salade, etc. Als je op de aanbiedingen let en (bijna) alles zelf maakt, dan kan je voor een groep van 20 volwassenen voor 75,- klaar zijn en houd je waarschijnlijk zelfs nog over! Je kunt googlen op 'goedkope recepten' en op sommige sites is het zelfs mogelijk om het thema 'budget' aan te vinken. Je zult versteld staan van de mogelijkheden en relatief goedkoop boodschappen doen.

Uitgaan

Waar ga je eten?

Mocht je met de feestdagen uit eten gaan, zoek dan een niet te duur restaurant uit. En als je met bijvoorbeeld een groep vrienden gaat, bied dan aan om zelf een tafeltje te reserveren (en kies vervolgens een goedkoop restaurant). Verder gelden hier de standaardtips: drink frisdrank of bier in plaats van wijn of andere duurdere versnaperingen en kijk bijvoorbeeld eens wat de daghap is. Ook hier geldt weer dat het verstandig is om van tevoren een budget te stellen voor jezelf. Toch wijn? Dan kan je bijvoorbeeld het dessert overslaan of een goedkoper gerecht kiezen.

Wees creatief!

Mocht je op een andere manier uitgaan, dan is er vaak ook wat te bezuinigen: zo is het mogelijk om met Airmiles naar de bioscoop te gaan en hebben theaters soms op de dag van de voorstelling kaartjes die ze goedkoper van de hand doen (dit zijn dan kaartjes van mensen die hebben moeten annuleren). Ook is het soms mogelijk om een tweede kaartje gratis te krijgen. Hiervoor zal je weer op de aanbiedingen moeten letten. Even googlen kan natuurlijk ook geen kwaad.

Kleding

Oud en nieuw

De winkels hangen vanaf november vol met feestelijke kleding. Kleding die vaak slechts bij speciale gelegenheden te dragen is en, mede daardoor, vaak jaren mooi blijft. Kijk dus eerst eens wat je nog hebt hangen in de kast om een mooie kerstoutfit mee te creëren! Nieuwe kleding is vaak heel goed te combineren met iets dat je al hebt. Of koop alleen nieuwe accessoires, dat kan ook een groot verschil maken. Handig om te weten: de uitverkoop start altijd rond 17 december (en voor de zomeruitverkoop geldt 17 juni als leidraad). Soms begint het 2 of 3 dagen eerder of later, maar het is altijd rond die datum.

Ruilen, lenen en andere mogelijkheden

Heb je vrienden, vriendinnen of familie met dezelfde maat? Shop dan eens in elkaars kast en leen iets van elkaar. Het is natuurlijk ook mogelijk om een ruilbeurs voor kleding te bezoeken of zelf een ruilparty te organiseren met en voor bekenden. Net als bij cadeautjes kan je voor kleding natuurlijk ook op marktplaats kijken. Vind je het geen fijn idee als anderen de kleding al gedragen hebben? Ook hier bestaat de mogelijkheid om alleen te zoeken op 'nieuw'.

Goedkope kerstspullen

Een echte kerstboom is heel sfeervol en ruikt heerlijk, maar is best prijzig. Een goedkoper alternatief is een kunstkerstboom. In eerste instantie is dat best best een investering, maar een kunstkerstboom gaat járen mee en dan vallen de kosten op jaarbasis weer mee. Bedenk ook hier dat de uitverkoop (die vlak voor of net na kerst begint) een financieel voordeel met zich meebrengt. Een goede manier dus om goedkope kerstspullen zoals versiering voor de boom én je huis te kopen!

Sparen

Vind je het te veel 'gedoe' om na te denken bij je uitgaven, bedenk dan dat het went. Alle veranderingen zijn moeilijk, en gedragsveranderingen horen daar ook bij. Wil je bovenstaande tips echt niet opvolgen? Dan kan je ervoor kiezen om te sparen voor de feestdagen. Bedenk welk bedrag nodig is en deel dat door twaalf. Vervolgens zet je dat geld iedere maand apart. Ben jij iemand die geen geld overhoudt aan het einde van de maand? Dan kan het handig zijn om het geld apart te zetten zodra het salaris of de uitkering wordt gestort. Je kunt natuurlijk ook op andere manieren sparen voor de feestdagen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met enige regelmaat spullen via marktplaats te verkopen en dat geld apart te houden. Wil je boeken verkopen? Dat kan beter via Bol.com. Hier is het mogelijk om een hogere prijs te krijgen.

Als het je lukt om je aan jouw budget te houden, zal je merken dat de feestdagen minder hun stempel drukken op je financiën en mede daardoor zal je beter in staat zijn te genieten van alle gezelligheid die deze dagen kunnen bieden!

Lees verder

© 2015 - 2024 Peevos01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communicatiebudget (marketingcommunicatiebudget)Communicatiebudget (marketingcommunicatiebudget)Het marketingcommunicatiebudget is onderdeel van het communicatieplan. Het is vrijwel onmogelijk om vooraf het juiste co…
Waarom budgetteren?Waarom budgetteren?Als ondernemer ligt er dagelijks heel wat werk op u te wachten. Toch is het zeer nuttig om af en toe stil te staan bij h…
Voor weinig geld je huis versieren voor de kerstVoor weinig geld je huis versieren voor de kerstDe periode rondom en met Kerst is altijd een gezellige periode. Alle huizen zijn mooi versierd met gekleurde kerstballen…
Uitzet, bespaartips voor makkelijk en goedkoop verzamelenUitzet, bespaartips voor makkelijk en goedkoop verzamelenEindelijk op jezelf of samenwonen. Daar komt een hoop bij kijken. Zo ook een uitzet: van bestek tot een stofzuiger. Een…

Het pensioen van een profvoetballerHet pensioen van een profvoetballerAls je in Nederland in loondienst werkt, kan je vaak via je werkgever pensioen opbouwen. Hiernaast kan je ook zelf nog w…
Bronnen en referenties
  • https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2014/speelgoedwinkels-rommelen-nog-steeds-met-nepaanbiedingen
Peevos01 (14 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.