Van bank veranderen. Loont dat?
Met hoge welkomstpremies verleiden sommige banken klanten om een rekening bij hen te openen. Maar een dergelijke stap loont zich meestal niet. In plaats van af te gaan op de lok-aanbiedingen van financiële instellingen, zouden consument er beter aan doen om de kleine lettertjes zorgvuldig door te nemen.
Banken lokken met hoge welkomstbonussen
Banken lokken vaak met hoge welkomstbonussen maar bonussen moeten eigenlijk nooit een reden zijn voor een verandering van bank. Niet alleen worden er door sommige financiële instellingen gratis betaalrekeningen aangeboden, soms kunnen klanten zelfs een welkomstbonus van tientallen euro’s verdienen als ze veranderen van bank. Dat hoort zich aan als de wild-west-taferelen die zich soms afspelen bij het wisselen van energieleverancier. Maar in tegenstelling tot energieleveranciers geldt: bonussen moeten eigenlijk nooit een reden zijn voor verandering van
bankrekening. In het beste geval mag het alleen een geplande bankkeuze vergemakkelijken.
Redenen voor verandering van bank
In hoofdzaak zijn er twee belangrijke redenen om van bankrekening te wijzigen:
- je oude bank heeft je ergernis gewekt door slechte service of een slecht advies,
- of je bestaande bankrekening is te duur: je bank brengt hoge kosten in rekening en verlangt bovendien meer dan tien procent rente als je je betaallimiet overschrijdt.
De kosten voor gebruik van een betaalrekening
De kosten voor gebruik van een betaalrekening en een hoge rente voor rood staan, zijn ideale manieren voor banken om geld te verdienen aan hun klanten. Want die kosten voor gebruik van betaalrekeningen kunnen behoorlijk oplopen. Een maandelijkse vergoeding van 7,50 euro komt overeen met 90 euro op jaarbasis. Tel daarbij 20 euro voor je
creditcard, 10 euro voor de partner-kaart en gepeperde kosten voor geldopnamen in het buitenland. Meer dan € 100 kosten per jaar is niet ongewoon voor veel klanten van banken.
De rente voor rood staan
En dan is er nog de debetrente. Als klanten niet oppassen en regelmatig rood staan, is dat kassa voor de bank. Er zijn banken die genoegen nemen met vijf of zes procent. Maar menige andere bank slaat genadeloos toe. Er zijn er die meer dan 13 procent rente verlangen.
Van bank veranderen?
Moet je dan toch maar van bank veranderen? Want ze bestaan wél, online banken waarvan de betaalrekening gratis is en die ook vrijwel geen andere kosten in rekening brengen. Maar klanten hebben vaak ook de mogelijkheid om bij de eigen bank over te schakelen naar een goedkoop pakket en zo dus een besparing van 100 euro per jaar te realiseren.
Laat welkomstpremie geen beslissende factor zijn
Een verandering van bank kan een probaat middel zijn om de hoge kosten van de banken te ontlopen. En een welkomstpremie is dan natuurlijk meegenomen. Maar het mag aan het eind van de rit niet doorslaggevend zijn. Lees liever eerst de kleine lettertjes. Een voorbeeld kan dat illustreren. Een bank bij onze oosterburen stelde nieuwe klanten tot 250
euro welkomstbonus in het vooruitzicht:
- 50 euro bonus voor het openen van een rekening;
- en nog eens 50 euro extra als je er ook je salaris op liet bijschrijven;
- en nóg eens 50 euro als men via de rekening ook incasso’s en periodieke overschrijvingen liet lopen en men de rekening minimaal zes maanden aanhield;
- en of dat nog niet genoeg was nog eens 50 euro extra als de rekening twaalf maanden werd aangehouden.
Dat alles echter uitsluitend in de vorm van cadeaubonnen van Amazon. Premies in contanten betaalde de bank alleen als men bovendien een andere klant aanbracht. Wie de kleine lettertjes had gelezen, had dus kunnen zien dat er nogal wat argumenten tegen een dergelijk aanbod spraken.