Voor- en nadelen van een zakelijke rekening

Voor- en nadelen van een zakelijke rekening Veel ondernemers hebben een zakelijke rekening. Er zitten verschillende voordelen aan het hebben van een zakelijke rekening. Zo is het voor de boekhouding een stuk overzichtelijker. Ook straalt het professionaliteit uit. Andere voordelen zijn het gebruik van Ideal en automatische incasso's. Het grootste nadeel zijn de kosten. Die kunnen fors oplopen. Voor sommige ondernemers is het daarom aan te raden een extra particuliere rekening te openen in plaats van een zakelijke rekening.

Overzichtelijk

Wie een eigen bedrijf begint krijgt te maken met de vraag of het handig is om een eigen zakelijke rekening te openen. Dit betekent een rekening die alleen bedoeld is voor alle zakelijke transacties. Het is niet verplicht bij wet, maar er zitten wel enkele voordelen aan. Het grootste voordeel van een zakelijke rekening is waarschijnlijk dat het overzichtelijk is. Bij een privérekening lopen zakelijke betalingen en privébetalingen door elkaar heen. Dat kan het geheel onoverzichtelijk te maken. Ook kan het na verloop onduidelijk worden waar een bepaalde betaling ook al weer voor was, of betalingen zijn moeilijk vindbaar. Een bedrijf dat te maken heeft met minimaal tien zakelijke transacties per maand doet er goed aan een eigen zakelijke rekening te openen. Meestal zal de boekhouder dat ook eisen, omdat deze zeker niet het onderscheid kan maken tussen zakelijke- en privébetalingen.

Professionele uitstraling

Een tweede voordeel is dat het richting eventuele klanten een stuk serieuzer staat. Een eerste indruk richting (potentiële) klanten en opdrachtgevers is heel belangrijk. Een zakelijke rekening, inclusief de bedrijfsnaam, staat beter, omdat het aangeeft dat u de zaken serieuzer neemt en niet bijvoorbeeld zomaar een bijklussende freelancer bent die naast zijn gewone werk ook wat wil verdienen. Zeker voor wie met veel verschillende klanten te maken heeft doet er goed aan om een zakelijke rekening te openen.

Incasso en Ideal

Een zakelijke rekening biedt ook meerdere extra opties. Zo is het bij de meeste banken mogelijk om op aanvraag geld te incasseren van de rekening van klanten. Klanten moeten daar dan natuurlijk wel toestemming toe hebben gegeven, meestal door middel van een ondertekend formulier. Een andere extra mogelijkheid die een zakelijke rekening biedt is een koppeling met Ideal. Dit is het meest gebruikte online betalingssysteem in Nederland. Deze optie is vooral handig voor ondernemers met bijvoorbeeld een webwinkel. De meeste banken staan deze opties pas na een jaar toe, dus het is wel verstandig om van te voren informeren wat de termijn is die er voor de staat bij de betreffende bank waar u een rekening wilt openen.

Profiteren van kortingen

Een laatste voordeel is dat u profiteert van bepaalde kortingsacties. Banken hebben geregeld aanbiedingen voor startende ondernemers die bij hun een zakelijke rekening hebben lopen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om korting te krijgen op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een aantrekkelijk pensioenspaarplan. Het blijft echter zaak daar ook kritisch op te blijven.

Kosten van een zakelijke rekening

Wat is dan het grootste nadeel? Dat is zonder de twijfel de kosten. Een privérekening kost doorgaans slechts een paar euro per kwartaal. Zakelijke rekeningen zijn een stuk duurder. Anno 2015 bood Knab de goedkoopste zakelijke rekening. De kosten daarvan waren 5 euro per maand. De eerste duizend transacties waren gratis, maar daar bovenop werd 10 cent per transactie betaald. Op die manier kan toch een aardig deel van uw marge worden weggesnoept.

Privérekening gebruiken als zakelijke rekening

Wie de kosten van een zakelijke rekening niet vindt opwegen tegen alle voordelen kan er voor kiezen om een tweede privérekening te openen. U doet er wel goed aan van te voren na te gaan of het bij uw bank is toegestaan om een privérekening te gebruiken als zakelijke rekening. Verschillende banken hebben daar verschillende regels voor.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietZakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietWanneer je een bedrijf begint, heb je natuurlijk ook een zakelijke rekening nodig maar waar kun je het beste een zakelij…
Knab: bank voor sparen en spaardepositoKnab: bank voor sparen en spaardepositoKnab is een hippe internetbank, zelfstandig en tegelijkertijd onderdeel van Aegon Bank. Met de bijbehorende bankgarantie…
Netto onkostenvergoeding of declareren?Je betaalt je werknemers maandelijks een netto onkostenvergoeding. Mag dat? Je hoort namelijk wel eens dat de fiscus las…
Een zakelijke rekening openen, waar moet ik op letten?In tegenstelling tot een privé rekening is er bij een zakelijke rekening vaak sprake van transactiegebonden kosten. Denk…

De Eerlijke Bankwijzer en het wisselen van bankDe Eerlijke Bankwijzer en het wisselen van bankJaren na het uitbreken van de economische crisis van 2008 dachten steeds meer mensen erover om van bank te wisselen. De…
Verhoging AOW-leeftijd en vermindering van lastenVerhoging AOW-leeftijd en vermindering van lastenHet inkomen kan tijdelijk dalen door de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Soms is er sprake van een VUT of prepen…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.