Zakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en krediet
Wanneer je een bedrijf begint, heb je natuurlijk ook een zakelijke rekening nodig maar waar kun je het beste een zakelijke rekening openen? Wat kost een zakelijke rekening? Hoe krijg je een zakelijke rekening met krediet? Werkt dat hetzelfde als bij een persoonlijke rekening met een limiet? Kun je alleen bij ING en Rabobank terecht voor een zakelijke rekening of ook bij andere banken? Hoe kun je aanbieders van zakelijke rekeningen vergelijken?
Een zakelijke rekening openen: Wat zijn de voordelen?
Wanneer je begint met ondernemen is het aan te bevelen om naast je privérekening en eventuele krediet ook een zakelijke rekening te openen. Omdat je beide administraties apart moet bijhouden, heeft dat voordelen. Ook zijn de kosten voor zakelijk krediet en dus voor een zakelijke rekening met een limiet vaak lager dan bij een particuliere rekening het geval is. Ook komt het voor klanten professioneler over, wanneer ze betalingen kunnen doen aan een bedrijf via een zakelijke rekening dan via een rekening die op naam staat van de eigenaar ervan.
Zakelijke rekening: Wat is het verschil tussen een rekening met zakelijk krediet en een zakelijke spaarrekening?
Er bestaan verschillende soorten zakelijke rekeningen. Je hebt een gewone zakelijke rekening, waar je betalingen mee kunt doen en kunt ontvangen. Daarnaast heb je een zakelijke rekening, waaraan een kredietlimiet gekoppeld is zodat je niet apart zakelijk krediet hoeft te regelen. Je kunt dan op je eigen rekening rood staan tot een bepaald maximum. Eventueel kun je los nog een zakelijke spaarrekening koppelen, waarop je tegoeden kunt wegzetten om hier rente over te kunnen ontvangen. Bij een gewone zakelijke rekening ontvang je geen spaarrente over je creditsaldo.
Waar kun je terecht voor een zakelijke rekening?
Bekende aanbieders van een zakelijke rekening met een goede naam zijn ING en Rabobank. Ook bij ABN AMRO is er echter sprake van prima ondersteuning van zakelijke consumenten. Nieuw in de markt is Deutsche Bank, die heel erg professioneel is op het gebied van zakelijke dienstverlening. Ook SNS Bank, Royal Bank of Scotland (RBS) en Fortis Bank bieden in Nederland zakelijke diensten aan. Online kun je terecht bij Bizner. De groene banken ASN en Triodos tenslotte hebben ook faciliteiten voor bedrijven en startende ondernemers.
Kosten van een zakelijke rekening
De kosten van een zakelijke rekening verschillen sterk tussen de verschillende aanbieders. Sommige banken en financiële instellingen vragen één totaalbedrag aan kosten per maand of jaar. Andere banken rekenen apart voor diensten als de rekening zelf, een betaalpas of creditcard, transacties op de rekening en gebruik van Zakelijk Internetbankieren. In principe kun je ervan uitgaan dat de basisdiensten een paar honderd euro per jaar kosten en dat je daarnaast vaak kleine bedragen betaalt voor bij- en afschrijvingen. Ook betaal je natuurlijk los nog rente op een eventueel zakelijk krediet.
Vergelijken van zakelijke rekeningen: Waar moet je op letten?
Het is natuurlijk vreselijk moeilijk om de pakketten van verschillende aanbieders te vergelijken, wanneer de ene partij iets rekent voor een dienst, terwijl dat bij een andere financiële instelling al in het basispakket is opgenomen. Het enige wat je kunt doen is informatie opvragen bij verschillende aanbieders en die vervolgens goed analyseren voor je een keuze maakt. Kijk goed wat er is inbegrepen in het basispakket en kijk ook waarvoor bijkomende kosten worden gerekend en hoe hoog die precies zijn. Let er verder op bij welke bank je een goed gevoel krijgt en waar je het idee krijgt in de toekomst het meest professioneel en vriendelijk te worden ondersteund in je bankzaken.