Methodes om geld te besparen

Methodes om geld te besparen In het leven kan je proberen om zoveel mogelijk geld te verdienen, daarnaast kan je ook proberen om zoveel mogelijk geld te (be)sparen. In dit artikel wordt besproken hoe je kunt proberen zoveel mogelijk geld te besparen. Met behulp van deze simpele tips kun je op de langere termijn veel geld besparen. In dit artikel wordt gekeken naar besparingen op het gebied van boodschappen, huishouden, energie en andere zaken.

Waar te beginnen

Gezien sommige tips ook geld vereisen start je met de besparingen die zonder investering te doen zijn. Veel mensen zouden kunnen besparen op de voeding, was- en schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en kleding.

Vooruit denken

Allereerst het belangrijkste, start met vooruit denken. Door vooruit te denken kan je op de langere termijn zeer veel geld besparen. Dit betekent nadenken over aankopen; wanneer doe je een aankoop en waarom? Een voorbeeld. Je bent toe aan nieuwe handschoenen, maar je kunt deze winter nog net doorkomen met het huidige paar. Bij de kringloop is het van belang om net voor of binnen het seizoen te zoeken naar nieuwe handschoenen, maar wil je nieuwe handschoenen bedenk dan wanneer handschoenen het meest betaalbaar zijn. Handschoenen zijn het goedkoopst aan het einde van de winter of net na de winter. In het geval je handschoenen zou kopen voor kinderen houd er dan rekening mee dat zij zullen groeien in het aankomende jaar. Vooruit denken kan veel geld besparen.

Voeding

In het algemeen zijn winkels, zoals de Lidl en Aldi, goedkoper wanneer men goed oplet welke producten men koopt. Koop je tot op heden bij een relatief dure supermarkt overweeg dan om een paar weken naar een goedkopere supermarkt te gaan en het prijsverschil te ervaren. Het is soms goedkoper om vleeswaren te vervangen voor vleesvervangers. Sommige zijn heerlijk, anderen zijn niet te pruimen. Vind daarom voor jezelf uit welke vleesvervangers je smakelijk vind en maak gebruik van deze producten om de kosten van bijvoorbeeld een pan nasi of ovenschaal met lasagne te drukken. Vooral in gerechten waar er sprake is van veel kruiden of een saus vallen vleesvervangers (zoals nepgehakt of vegareepjes) niet snel op.

Boodschappenlijstje

Maak een boodschappenlijstje met de producten die je echt nodig hebt en houd je hier aan. Zo voorkom je dat je met producten thuis komt die je niet echt nodig hebt (bijvoorbeeld: hongerboodschappen, zoals chips/chocolade). Zijn er aanbiedingen waarvan je weet dat je het product echt nodig hebt op de langere termijn. Als dat het geval is, dan kun je gebaseerd op jouw gebruik en de houdbaarheidsdatum van het product berekenen hoeveel je mee kan nemen. Heb je een vriezer, dan kan je bij mooie aanbiedingen van producten die in te vriezen zijn, wat meer inslaan en invriezen. Kijk wel naar de temperatuur van jouw vriezer en zoek uit hoe lang producten houdbaar zijn bij de temperatuur van jouw vriezer alvorens de producten te kopen.

Vers is ook echt vers

Daarnaast kan je overwegen als je voldoende tijd hebt om af en toe naar de Jumbo te gaan, mits je hier niet voor hoeft om te rijden. Bij de Jumbo is de stelregel 'Vers is ook echt vers' interessant. Zie je een stuk groente of fruit wat onverkoopbaar is geworden vanwege rot (kakifruit rot snel) of schimmel (kijk bij de sinaasappels), dan krijg je een tas met 5 euro aan groenten/fruit mee. Zie je bij de vlees- of visafdeling een product met de datum van die dag, dan krijg je het gratis mee. Zie je een product wat al over de datum is dan krijg je gratis een verpakking mee van hetzelfde product met de juiste datum. Let op de uitzonderingen zoals brood, snacks en andere producten die voor maar één dag verkocht kunnen worden. Zie voor meer informatie de website van de Jumbo.

Verzorgingsproducten, was-, schoonmaakmiddelen

Veel dure producten kan je simpel vervangen voor goedkopere producten. Het vervangen van deze producten levert je op de langere termijn minder producten in het keukenkastje op en een flinke besparing op de kosten. Zo kan je zelf wasmiddel maken ook kan je wasnoten gebruiken in plaats van wasmiddel.

Wasnoten

Wasnoten worden al jaren lang gebruikt in andere landen, ze zijn goedkoop, geven geen geur af en maken de was net zo schoon als conventionele wasmiddelen. Wasnoten zijn ook bruikbaar voor het schoonmaken in het huishouden en het wassen van je huisdier. Wasnoten zijn herhaaldelijk te gebruiken en ook geschikt voor mensen die allergisch zijn voor de allergenen die in conventionele was- en schoonmaakmiddelen voorkomen.

Zelf wasmiddel, zeep en crèmespoeling maken

Met behulp van een zeepblokje, soda en kokend heet water kan je zelf op een gemakkelijke en goedkope manier vloeibare zeep en wasmiddel maken. Als je er een lekkere geur aan wil geven dan kun je dat doen met wat enkele druppels etherische olie. Houd er rekening mee dat het doel van het wasmiddel (bijvoorbeeld voor fijne, witte of gekleurde was) bepalend kan zijn voor de inhoud van het wasmiddel. Bij gebruik van zelf gemaakte zeep is het van belang om de zeepresten bijvoorbeeld één keer per maand met behulp van een 90 graden was weg te spoelen om zo de levensduur van de wasmachine niet te verkorten. Kijk voor de gebruiksaanwijzingen van het maken van crèmespoeling, haarmaskers, zeep en wasmiddelen op verschillende websites om de door jou gewenste methode te gebruiken. Naast dat het goedkoop is heeft het gebruik van jouw zelf gemaakte zeep en crèmespoeling ook andere voordelen, het is milieuvriendelijker (vrij van chemicaliën) en goed voor jouw haar.

Scrubs

Een goedkope en goede scrub maken, die vrij is van chemicaliën, is niet moeilijk. Voor het lichaam: neem wat olijfolie en zout, mix dit tot je de gewenste dikte qua substantie hebt. Eventueel kan je enkele druppels etherische olie toevoegen voor de geur. In de scrub voor het gezicht is het van belang geen zout, maar juist suiker te gebruiken in combinatie met olijfolie. Meer informatie is gemakkelijk te vinden via Google of een andere zoekmachine.

Kleding

Tactisch kleding in- en verkopen

De gemakkelijkste tip om te besparen op kleding is om bij de aankoop goed te bedenken of je het kledingstuk wel echt nodig hebt. Het is soms gemakkelijk om in de opruiming nog een extra jasje, hoedje of stel schoenen te kopen. Heb je het echt nodig of koop je het alleen maar omdat je het nu mooi vind en gebruik je het misschien maar enkele malen in het jaar of zelfs nooit weer na eenmalig gebruik. Probeer miskopen te voorkomen. Als jij het niet mooi vind, maar de verkoopster/jouw vriend(in) is laaiend enthousiast, dan behoren jouw interne alarmbellen te gaan rinkelen. Als jij het niet mooi vind, dan zal je het vaak niet gaan dragen. Gebruik voor kleding wederom de tip aangaande het vooruitdenken. Zomerkleding is het goedkoopst net na de zomer en winterkleding net na de winter. Bij sommige winkels is het mogelijk te onderhandelen over de prijs mocht je het toch op het duurste moment willen kopen en dan vooral als je meerdere stukken wil kopen. Jouw kleding die je niet meer draagt of zal dragen is geld waard, verkoop het op Marktplaats of breng het naar een tweedehandskledingwinkel of kringloop waar je de helft van de opbrengsten krijgt; dit kan je navragen bij een medewerker.

Marktplaats

Koop kleding via Marktplaats en verkoop jouw 'oude' kleding via Marktplaats. Op die manier verdien je geld met de verkoop van oude kleding. Kleding met gaten, slijtplekken, waar de rek uit is e.d. behoor je uiteraard niet te verkopen op Marktplaats. Op Marktplaats kan je over het algemeen nog het meeste geld voor jouw 'oude' kleding weer krijgen.

Kringloop / Tweedehands

Kleding die in een kringloop of andere tweedehandskledingwinkel hangt is soms al veel gedragen en vaak gewassen en ziet er ondanks dat dit gebeurd is nog goed uit, wat mogelijk kan duiden op kwaliteit. Daarnaast is het relatief goedkoop. Kleding die daar hangt en nog niet veel gedragen is, is gewoon goedkoop om in te slaan. Het is eigenlijk altijd een win-win situatie bij de kringloop. Er zijn vaak unieke kleren. Let bij de aankoop bij een kringloop of tweedehandswinkel goed op gaten, slijtplekken, haakjes en andere oneffenheden in de kleding, gezien je er achteraf niet meer mee terug kan gaan. Let goed op welke kringloop de beste kwaliteit bied en ook welke kringloop de beste prijzen vraagt. Hier zit nogal een verschil in. Als tip: ga naar een kringloop in de buurt van een relatief rijke buurt, rijk dorp of een rijke stad. Hier is de kleding vaak wat mooier van kwaliteit en net zo betaalbaar. Vaak is de prijs van kleding in een tweedehandskledingwinkel duurder dan in een typische kringloop.

Opruiming

Door basisstukken bij de kringloop te halen kan jij jouw outfit afmaken met enkele kledingstukken uit de 'mode' die in de opruiming te vinden zijn. Ga je later in de opruiming, dan gaan de kortingspercentages omhoog. Je kan vragen aan een medewerker, afhankelijk van de winkel of al bekend is, welke actie wanneer komt en dus op welk moment jij het goedkoopst jouw garderobe kunt vullen.

We hebben veel verschillende mogelijkheden/methodes besproken om geld te besparen. Om meer geld over te houden aan het einde van de maand is een goede tip uiteraard als het mogelijk is, probeer meer geld te verdienen. Heb je op jouw werk wel eens gevraagd naar de mogelijkheden van een loonsverhoging? Zo niet, probeer het onderwerp eens aan te snijden als het een geschikt moment lijkt te zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Visk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…
Kleine besparingen hebben geen zinKleine besparingen hebben geen zinBesparen door iets goedkopere merken boodschappen te kopen heeft weinig effect. Consumenten focussen zich teveel op de k…
Schulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenSchulden oplossen? Pingedrag aanpassen en goedkoper wonenMensen die niet meer rond kunnen komen van hun inkomen, moeten snijden in hun maandelijkse uitgaven. Dit kunnen ze het b…

Arbeidsverleden berekenen en WW (2019, 2020, 2021)Arbeidsverleden berekenen en WW (2019, 2020, 2021)Uw arbeidsverleden is van groot belang voor de berekening van uw recht op de maximale duur van een WW-uitkering na ontsl…
WIA-uitkering, informatie over WIAWIA-uitkering, informatie over WIAEen WIA-uitkering staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen, afgekort dus WIA. Bent u op 1 januari 2004 of daa…
Bronnen en referenties
  • Jumbo, http://www.jumbo.com/content/vers-is-ook-echt-vers, bezocht op 07-03-2015
  • Earth Matters, http://www.earth-matters.nl/7/5560/duurzaam-20/zelf-wasmiddel-maken.html, bezocht op 07-03-2015
  • Wasnoten, http://wasnoten.eu, bezocht op 07-03-2015
  • Beautygloss, http://www.beautygloss.nl/2012/02/11/filmpje-diy-1-liter-handzeep-maken-van-een-blokje-zeep/, bezocht op 07-03-2015
  • In goed en doen, http://www.ingoedendoen.nl/tiener/scrubben-tegen-puistjes/, bezocht op 07-03-2015
Visk (4 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.