Hongaarse valuta: de Forint in Hongarije

Hongaarse valuta: de Forint in Hongarije Hongarije is sinds mei 2004 lid van de Europese Unie. De grensovergangen zijn per 1 januari 2008 ook vrijgegeven en hoef je dus niet meer je paspoort te laten zien aan de grens. Lange files bij de grens behoren nu dus (hopelijk) tot het verleden! Hoewel Hongarije al enige tijd lid is van de EU, heeft het nog steeds zijn eigen valuta: de Forint (HUF). Het ziet er ook niet naar uit dat de Hongaren op de korte termijn "onze" valuta gaan gebruiken.

Hongaarse valuta: Forint

Er zijn vele munteenheden in Hongarije geweest, maar die zijn door hoge inflatie weer vrij snel van het toneel verdwenen. In tijde van de Tweede Wereldoorlog werd bijvoorbeeld de Pengő nog gebruikt, maar werd na de oorlog afgeschaft. Ook de Filler is in 1999 definitief vervangen door de Forint (1 Forint was 100 Filler), met de internationale afkorting HUF. De inflatie blijft in Hongarije erg hoog, in vergelijking tot de overige EU landen. In 2007 kende het land inflatiepercentages van soms wel negen procent (9%) in een maand (oktober 2008: 6,5%).

Bron: Allynfolksjr, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Allynfolksjr, Flickr (CC BY-2.0)

Gaat Hongarije failliet?

Na IJsland valt ook de kredietcrisis zwaar in het Oosten van Europa. Voor Hongarije is het ook zo ver gekomen dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet bijspringen als het nodig is. Voor Hongarije zijn enkele tientallen miljarden beschikbaar indien het land in zwaar weer komt. Dit in de vorm van een soort deposito waar het land uit kan putten. Het is nog niet zeker of Hongarije ook daadwerkelijk gebruik gaat maken van deze mogelijkheid. Oekraïne zit daarnaast ook in financiële problemen.

Euro in Hongarije

Er wordt al jaren gespeculeerd over het wel en niet invoeren van de Euro in Hongarije. Er waren plannen om de munt al in 2010 in te voeren. De Hongaarse regering heeft dit plan al laten varen en ook economische studies van o.a. Standard & Poor's geven aan dat 2010 niet haalbaar is. Dit ligt voornamelijk aan de eerder genoemde inflatie. Het land is wel lid van de EMU, maar voldoet niet aan alle eisen. Het is voor Hongarije moeilijk om het begrotingstekort op het juiste niveau te brengen.

In de bevolking zelf staan ze ook niet heel erg positief tegenover de Euro. Net zoals in Nederland het geval was verwachten ze dat het leven duurder gaat worden, misschien zelfs wel met prijzen zoals hier in West-Europa. Met een gemiddeld inkomen van 838 Euro per maand (2007), zou dat een enorme armoede-toename als gevolg hebben.

Maar er is wel een lichtpuntje aan de horizon: De investeringsbank Goldman Sachs verwacht dat alle centraal Europese EU-landen, waaronder dus ook Hongarije, in 2013 zullen toetreden tot de Eurozone. Alleen de actuele politieke situatie in Hongarije maakt het moeilijk om verdere stappen te nemen. Als de minderheidsregering of een nieuwe coalitie er in 2009 in slaagt om het overheidstekort en de inflatie (laatste maanden daalt het, maar blijft boven de 6%) sterk terug te dringen, dan ziet dat er goed uit voor de toetreding. De wachtruimte zou dan in 2009 of 2010 kunnen worden betreden, dit is ruim op tijd voor de invoering van de Euro in 2013.

De munten van de Hongaarse Forint (HUF)

Hongarije kent vele munten in de volgende waardes:
 • 5 Forint
 • 10 Forint
 • 20 Forint
 • 50 Forint
 • 100 Forint
 • 200 Forint

Biljetten Hongaarse Forint

Er zijn ook nog bankbiljetten in de volgende waardes: 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 Forint (de laatste en dus de grootste is, om een idee te geven, ongeveer 70 Euro waard).

Wisselkoers Forint (HUF) omrekenen Euro (EUR)

Dit is de wisselkoers en hoe je die zou kunnen berekenen:
 • Voor 1 Euro (EUR) krijg je ongeveer 300 Forint (HUF).
 • Voor 100 Forint krijg je 0,33 Euro (1 Forint, is dus honderd maal zo klein).
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een wisselkoers?We zien het vaak op televisie: de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Dollar is gedaald, of andersom natuurlijk.…
Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…
Vreemde valuta rekening openenVreemde valuta rekening openenBij de meeste banken is het mogelijk om een vreemde valuta rekening te openen. Er zijn veel Nederlanders die daar behoef…
Krediet in vreemde valuta, de voordelen en risico'sKrediet in vreemde valuta, de voordelen en risico'sHet opnemen van een lening in vreemde valuta kan gunstiger voorwaarden opleveren. Een deviezenkrediet kan voordeliger zi…

Smartengeld bij letselschadeSmartengeld bij letselschadeIn verschillende situaties kun je aanspraak maken op een financiële vergoeding nadat je letselschade hebt opgelopen. Ied…
Banken & met Visa betalen via een internet kassaBanken & met Visa betalen via een internet kassaIn Nederland is iDeal de meest gebruikte betaalmethode voor online aankopen en online betalen. Maar iDeal heeft ook zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alles, Pixabay
 • Website: http://www.hongarijevandaag.nl/portal/content/view/1076/1/
 • Google: valuta en koersen data. Ook voor afwijzing van aansprakelijkheid van koersen.
 • Afbeelding bron 1: Allynfolksjr, Flickr (CC BY-2.0)
Reacties

Ria, 19-05-2010
Hallo,
Heeft iemand misschien voor mij een omrekentabel van de Euro naar de Florint?
groet Ria Reactie infoteur, 20-05-2010
Beste Ria,
Google zoekmachine heeft daar een handige tool voor.

Typ:
x EUR in HUF

En je ziet gelijk de waarde.
Succes!
Victor

Ansje, 19-01-2009
Hallo!
Even een vraag voor de auteur van dit artikel.
Op school hebben wij het over "het failliet gaan van landen" gehad. Er werd echter verteld dat Hongarije overgeschakeld was op de euro. Ik wilde dit niet geloven aangezien ik er deze zomer nog was en er heel slecht gereageerd werd op de euro door de inlandse bevolking. Klopt wat mijn klas zegt?
Is Hongraije echt overgeschakeld op de euro of blijven ze bij de goede oude forint?
mvg
Ansje Reactie infoteur, 19-01-2009
Hallo Ansje,
Hongarije blijft bij de 'goede oude' Forint! De Euro krijgen ze voorlopig nog niet. Het klopt dus niet wat je klas zegt. Wat jij zegt klopt wel, de Hongaren willen helemaal nog niet aan de Euro.
Slowakije heeft wel sinds 1 januari de Euro.
Hartelijke groet,
Victor
(auteur artikel)

Ine, 20-10-2008
Hallo, ik vind het jammer dat jullie op de foto nog de oude Forint hebben staan. Wij waren afgelopen week in Hongarije en hebben daar geld terug gekregen in een winkel wat niet meer geldig is. Deze bankbiljetten heeft men een half jaar lang in kunnen leveren. Op de nieuwe bankbiljetten staat een zilvere rand. De biljetten die niet meer geldig zijn kunnen we weggooien? Reactie infoteur, 20-10-2008
Beste Ine,
Ik heb even voor je naar Hongarije gebeld en mij is verteld dat de 1000 Forint biljetten inderdaad zijn veranderd. Daar is een zilveren strip op aangebracht, zoals je hebt gemerkt.

In winkels kun je er niet meer mee betalen. Maar het is wel mogelijk om dit biljet nog in te wisselen bij De Hongaarse Bank. Wellicht bij een volgende vakantie in dit prachtige land?

Vriendelijke groet,
Victor (auteur artikel)

Soumang, 24-07-2008
Sterk wisselend is de koers en het land os nog niet aan de euro toe, maar misschien is er een oplossing bij u bekend? Reactie infoteur, 24-07-2008
Beste Soumang,
De Hongaren vinden het wel fijn dat ze een sterke Forint hebben, maar de Euro komt nog even niet. Ik neem aan dat vanuit de politiek hard wordt gewerkt om het begrotingstekort sluitend te krijgen.
Groet, Victor (auteur artikel)

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.