Banktransfers: geld terug bij een foute overschrijving?

Banktransfers: geld terug bij een foute overschrijving? Het overmaken van geld van je bankrekening naar een begunstigde is dankzij online banking erg makkelijk geworden. Begunstigde contactpersonen kunnen bewaard worden via het online bankingplatform zodat je niet steeds opnieuw dezelfde persoonsgegevens hoeft in te geven. Toch kan het zijn dat je door een onoplettendheid een verkeerde geldtransfer doet waardoor je geld dreigt te verliezen. Het enige wat je dan zo snel mogelijk wilt doen, is de foute overschrijving ongedaan maken. Maar soms is dat te laat en zit er niets anders op dan je geld proberen te recupereren bij de onrechtmatige ontvanger. Soms is het voldoende om je bank te contacteren, maar het kan ook zijn dat je een advocaat ter hulp moet vragen. Wat te doen als je geld overgeschreven hebt naar een fout rekeningnummer of een onjuist bedrag hebt ingegeven?

Banktransfers vroeger en nu

Het overschrijven van geld van je bankrekening naar een andere rekening is iets waar de meeste mensen wel vertrouwd mee zijn. Waar je vroeger je papieren overschrijving nog naar de bank moest brengen, heeft de elektronische banktransfer die rol stilaan overgenomen. Maar wie niet veel kaas gegeten heeft van online banking of de beveiliging ervan niet echt vertrouwt kan altijd nog wel terecht bij het loket van zijn bankkantoor om geld op de ouderwetse manier te laten overmaken.

Foute bankoverschrijving

Het uitvoeren van een bankoverschrijving betreft een ernstige zaak, zeker wanneer het om een groot bedrag gaat. En zelfs een klein bedrag verkeerd overschrijven kan aardig in de kleren kruipen van je maandbudget, niet in het minst omdat een economische crisis het er niet makkelijker op maakt om de maand rond te komen. Geld verliezen door een foute banktransfer doet altijd pijn aan je portemonnee. Je hebt bijvoorbeeld een te groot bedrag overgemaakt of een verkeerde begunstigde gekozen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vergeten van een komma in de over te schrijven som in euro's of het aanklikken van een foute begunstigde op je persoonlijke aanmeldingspagina van de bank.

Beveiliging banktransfers

Bij een bankoverschrijving zijn er de nodige beveiligingsmechanismen ingebouwd om de kans op een foute overschrijving te verkleinen. Zo vermelden de meeste ondernemingen zoals elektriciteits-, gas- en watermaatschappijen bepaalde cijfercodes op hun facturen die specifiek gericht zijn op bepaalde prestaties aan klanten. Die codes moeten ingevuld worden bij het vakje “mededeling” en zijn gelinkt aan een persoon. Het ingeven van een foute code zal daardoor meteen een alarmbelletje doen rinkelen. Toch kan het gebeuren dat je je geld aan een verkeerde begunstigde overmaakt. Wat kan je dan doen?

Geld terug bij foute overschrijving?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te geven. Als de onrechtmatige ontvanger van jouw geld een beetje eerlijk en van goede wil is, heb je mogelijk je geld al snel terug. Maar evengoed kan het zijn dat je er om moet smeken. Mogelijk zegt de ontvanger van het geld “Gegeven is gegeven" en ben je je geld kwijt. Dan zit er niets anders op dan een van de volgende handelingen te verrichten, en het liefst zo snel mogelijk.

Bank contacteren

Een cruciale tip is dat je geen tijd mag verliezen als je merkt dat je een fout rekeningnummer hebt ingevoerd of een verkeerd bedrag hebt overgeschreven. Bel meteen je bank of stuur een email om te vragen wat je kan doen of hoe ze je kunnen helpen. Misschien kan de bank je overschrijving nog tegenhouden of kunnen ze al contact opnemen met de bank van de ontvanger. Hoe sneller je optreedt, hoe beter.

Ontvanger geld

Als het kwaad al is geschied en de bank het geld al heeft overgemaakt, dan heb je de medewerking van de onrechtmatige ontvanger van je geld nodig. Best stuur je deze een aangetekende brief waarin je je situatie uitlegt. Verzoek hem om eerlijk te zijn en het overgemaakte geld zo snel mogelijk terug te storten.

Hulp advocaat

Geeft de onrechtmatige ontvanger geen gehoor aan je verzoek, dan zit er niets anders op dan je gelijk proberen te halen via het gerecht. Neem contact op met een advocaat en vraag welke juridische stappen je kan ondernemen. Een eerste stap zal zijn om de ontvanger een aanmaning te sturen. Daarna kan je advocaat de onrechtmatige ontvanger van je geld voor de rechtbank dagen op grond van “onverschuldigde betaling”. Laat voor alle zekerheid ook berekenen wat je dit zal kosten; mogelijk zijn de kosten van de juridische stappen hoger dan het fout overgeschreven geld.
© 2015 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld overmaken naar ChinaGeld overmaken naar ChinaGeld overmaken naar China neemt fors toe want meer en meer goederen worden in China besteld. Denk bijvoorbeeld aan het i…
Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Verkeerde overboeking, betaling of incasso? Wat kun je doen?Betalingen worden steeds meer digitaal en we gebruiken steeds minder contant geld. Of het nu gaat om het automatisch bet…
Is het gebruikte bankrekeningnummer wel juist: de elfproefIs het gebruikte bankrekeningnummer wel juist: de elfproefBij het doen van een betaling op internet is een verschrijving zo gemaakt en een tikfout ook. Voordat u het weet is er s…

Vijf gewoonten om minder geld uit te gevenVijf gewoonten om minder geld uit te gevenOveral word je verleid om geld uit te geven: op straat, op tv, via online winkelen. Pinnen is zo gebeurd, je credit card…
De invloed van inflatie op sparen en lenenDe invloed van inflatie op sparen en lenenDe economische term ‘inflatie’ beschrijft de waardevermindering van geld in de loop van de tijd. De term ‘deflatie' besc…
Bronnen en referenties
  • http://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/juridische-vragen/geld-verzekeringen/betalen/verkeerd-rekeningnummer-overgemaakt/
  • http://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/sparen/3-tips-om-je-geld-terug-te-krijgen-na-een-foute-overschrijving/article-normal-527117.html (bronnen geraadpleegd op 23/01/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.