Geld overmaken naar China

Geld overmaken naar China Geld overmaken naar China neemt fors toe want meer en meer goederen worden in China besteld. Denk bijvoorbeeld aan het in een razend snel tempo groeiende internetbedrijf Alibaba, gevestigd te Hangzhou. In vergelijking met de EU-landen is de betaling van goederen in China veel ingewikkelder.

Geld overmaken naar China via de bank

In de regel wordt een buitenlandse overschrijving van de bank gebruikt voor het doen van een internationale betaling. In vergelijking met een binnenlandse overboeking moet bij een buitenlandse overschrijving, mede om kostentechnische redenen, naast het rekeningnummer bij voorkeur ook de IBAN en BIC van de ontvanger worden ingevuld.

Helaas ontbreekt in China de IBAN-code omdat het land geen standaardstructuur voor bankrekeningnummers kent. En geadviseerd wordt om de betaling in dollars uit te voeren.

In plaats van Chinese karakters kunt u voor de naam van de begunstigde beter gebruik maken van een zogenaamde “pinyin-editor”. Alle informatie dient men zeer zorgvuldig in te vullen zodat er geen fouten worden gemaakt. Het is uitermate moeilijk, zo niet onmogelijk, om een gedane overboeking nog terug te halen.

Hoeveel kost geld overmaken naar China?

In de regel kost een overboeking naar China 1,5 promille, maar dat kan van bank tot bank variëren. Als het bedrag hoger is dan 12.500 euro, moet een extra verklaring worden ingevuld. In plaats van in één keer het totale bedrag over te maken, zou men het geld dan ook in meerdere transacties kunnen opdelen, die elk minder dan 12.500 euro bedragen. Op die manier kan dus de verklaring achterwege blijven.

Een online overboeking voor hoge bedragen is bij de meeste banken niet mogelijk. Als de kosten bij de huisbank te hoog zijn, kan men informeren of de overboeking elders wellicht gunstiger uitvalt.

Hoelang duurt een overboeking naar China?

Een overschrijving naar China per bank duurt meestal twee weken. Wanneer men kiest voor een spoedbetaling door de bank, wat 10 tot 20 euro meer kost, duurt de overboeking slechts 3 tot 4 dagen. Naast een bankoverschrijving kan men de internationale overboeking uiteraard ook via PayPal of Western Union afwikkelen.

Hoe kan men vertraging of andere complicaties vermijden

Geld overmaken naar China, het land van de onbegrensde mogelijkheden, is geen gemakkelijke bezigheid. Diverse voorschriften en wetten kunnen het transferproces bemoeilijken. Speel op zeker en volg de aangegeven richtlijnen altijd nauwgezet op omdat de overschrijving naar China anders met grote vertraging of misschien helemaal niet op de rekening van de begunstigde terecht komt.

Ook wordt aangeraden om vooraf met de ontvanger ruggespraak te houden of de betaling wel in de Chinese nationale valuta, de Chinese Yuan (CNY), kan plaatsvinden.

De wisselkoers bij buitenlandse overboeking

Fluctuaties op de deviezenmarkt voor vreemde valuta kunnen bij buitenlandse overboekingen een belangrijke rol spelen. In dat verband het is goed om zich te informeren naar de actuele koers bij de financiële instelling. Vooral bij hogere bedragen kan zelfs de geringste afwijking op de koers het eindbedrag fors beïnvloeden.

Geld overmaken via Western Union of PayPal

Ook gerenommeerde instellingen als Western Union of PayPal bieden aantrekkelijke mogelijkheden om geld over te maken naar China. Bij PayPal is men vaak alleen procentuele kosten voor de overboeking naar het buitenland verschuldigd, die ongeveer twee tot drie procent van het overgemaakte bedrag bedragen. Zo wordt de overboeking al een stuk goedkoper.

Men kan de betaling per creditcard afwikkelen, waarbij doorgaans ook maar een gering percentage van het overgemaakte bedrag aan kosten wordt gerekend.

De kosten in verhouding tot het factuurbedrag

In beginsel loont zich een overschrijving naar China pas vanaf grotere bedragen, omdat anders de kosten in geen verhouding tot het factuurbedrag staan. Wie regelmatig geld naar China moet overmaken kan overwegen om een rekening te openen bij een bank die deze betalingen aan lage kosten aanbiedt.

Bij eenmalige overschrijvingen of bestellingen daarentegen, zou men per keer moeten berekenen of de koop rekeninghoudend met de kosten, nog wel de moeite waard is.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel tijd neemt een internationale overboeking in beslag?Hoeveel tijd neemt een internationale overboeking in beslag?Moet je dringend geld overmaken naar het verre buitenland, dan wil je uiteraard dat het snel aankomt en gemakkelijk is g…
Western Union: geld naar internationale rekening overmakenWestern Union: geld naar internationale rekening overmakenGeld overmaken moet altijd op een betrouwbare en veilige manier verlopen. Daartoe biedt Western Union reeds jaar en dag…
Western Union: Eenvoudig geld overmaken naar het buitenlandWestern Union: Eenvoudig geld overmaken naar het buitenlandMet Western Union kun je snel en eenvoudig geld overmaken naar iemand in het buitenland. Western Union heeft in bijna al…
Anonieme bankrekening openen: bankrekening op nummerAnonieme bankrekening openen: bankrekening op nummerDe veelbesproken anonieme bankrekening kent iedereen vast nog wel. In Zwitserland bestond de mogelijkheid om een bankrek…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 25-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.