Bezuinigen als levensstijl - do's en don'ts

Bezuinigen als levensstijl - do's en don'ts In dure tijden van crisis, denken veel mensen na over hun uitgaven en de noodzaak om te bezuinigen. Het eerst op de vaste lasten, want dat levert het meest op. Is die dure auto echt nodig? Kan ik de krant niet online lezen? Of gratis? En wat levert het mij op als ik jaarlijks van energieleverancier wissel? Sommige mensen gaan verder. Die passen hun levensstijl aan en proberen op alles te besparen. Bezuinigen begint immers bij jezelf. Voor sommigen wordt het een sport, voor anderen is het bittere noodzaak. Niet iedereen houdt het vol. Wat is het geheim van degenen die het wel redden? Zijn er tips en trucs voor?

Wie bezuinigt?

Je kunt met betrekking tot bezuinigen verschillende typen mensen onderscheiden.
  • mensen die echt arm zijn en noodgedwongen zuinig moeten leven.
  • mensen die zuinig leven vanuit idealisme.
  • mensen die van nature zuinig zijn, maar in werkelijkheid veel geld hebben.

Zuinig leven kan dus vanuit verschillende motieven gebeuren. Je hebt mensen, die het vrek zijn tot een levensstijl verheffen en zichzelf bewust van alles ontzeggen. Anderen hebben moeite met de grootse verspilling van eten en energie en willen het zelf anders doen. Soms ook uit compassie met mensen in de derde wereld die niets bezitten. Zuinig leven omdat je arm bent, komt helaas ook voor. De kunst is om zuinig te leven, maar jezelf niet alles te ontzeggen wat het leven leuk maakt. Anders houd je het immers niet vol.

Bezuinigen in en rond het huis

De vraag is: hoe kun je bezuinigen in eigen huis? Iedereen weet dat je de verwarming een graadje lager kunt zetten, minder lang kunt douchen en je kleren langer kunt dragen zodat je minder vaak hoeft te wassen. Een zoektocht op internet levert veel bruikbare tips op. Zo duurt het altijd even voordat je warm water hebt als je gaat afwassen. Het koude water kun je opvangen in de waterkoker of in een lege fles, zodat je het later nog kunt drinken. Ook is het slim een thermoskan met kokend water te vullen, zodat je de hele dag thee kunt drinken. Voor de dagelijkse boodschappen kun je een weekbudget afspreken. Ga nooit met een lege maag winkelen en reken van te voren uit wat je kunt besteden. Ga vroeg naar bed en verlicht alleen de ruimte waarin je verblijft. Zo zijn er tientallen tips te vinden, waar je zeker iets aan kunt hebben.

De kunst van het plannen

Wanneer je een budget hebt vastgesteld voor je wekelijkse boodschappen, blijkt een goede planning het halve werk. Bedenk hierbij van te voren wat je wilt gaan aanschaffen. Wacht hierbij op de reclamefolders. Daarin kun je immers zien wat de weekaanbiedingen zijn en je plannen daarop afstellen. Maak een 'eetplan'. Wat gaan we, wanneer eten? Doe dit niet te lang van te voren, zodat je ook de weekaanbiedingen nog 'mee kunt nemen'.

Maak thuis een onderverdeling in producten die je echt nodig hebt en producten die wenselijk zijn, maar niet per se noodzakelijk. Wanneer je meerdere duurdere dingen nodig hebt, zoals kaas, wc-papier of waspoeder, kun je ervoor kiezen deze niet allemaal tegelijk te kopen, zodat je de uitgaven over de verschillende weken kunt verdelen en beter binnen je budget kunt blijven.
Soms moet je ook keuzes maken. Wanneer je op het punt staat het vastgestelde budget te overschrijden, ga je prioriteiten stellen. In plaats van zowel sla als komkommer te kopen, koop je een van beiden.

Kijk waar je kunt bezuinigen

Maak van te voren een lijst van dingen die je echt belangrijk vindt. Als het om eten gaat, kun je beter zonder vlees dan zonder groente en fruit. Je kunt ervoor kiezen kleinere porties vlees te eten of niet elke dag. Verder kun je voor meerdere dagen eten klaarmaken en porties eten invriezen. Daarbij kun je ranja drinken, in plaats van frisdrank, thee en water in plaats van koffie, al is dat ook weer afhankelijk van iemands smaak en waar hij zijn prioriteiten stelt. De kunst is om voor minder geld lekker en gezond te blijven eten. Het is daarbij niet slim, jezelf alle dingen te ontzeggen, die je lekker vindt. Dankzij een goede planning kun je immers schuiven binnen je budget en heb je de vrijheid om bijvoorbeeld te kiezen tussen een stukje vlees en een zak chips.

Stel je doelen niet te hoog

Mensen die gaan bezuinigen hebben de neiging zichzelf alles te ontzeggen waar ze eerder plezier aan beleefden. Ook stellen ze hun doelen soms te hoog, waardoor ze gefrustreerd raken. Een gezin van acht personen en twee honden kan onmogelijk voor vijfentwintig euro in de week eten, of het moet een dieet van water en droog brood zijn. Zo'n doel is niet realistisch, slecht voor de gezondheid en bovendien niet vol te houden. Stem het budget dat je voor wekelijkse boodschappen apart zet, dus af op je eigen situatie.

Beloon jezelf

Door in de winter niet te stoken, een dieet van water en brood en 's avonds in het donker zitten, bespaar je wellicht een hoop geld, maar word je niet gelukkig. Bovendien is het slecht voor de gezondheid en heeft het een negatieve invloed op je stemming.
Bezuinigen is alleen vol te houden, als je jezelf soms ook een extraatje gunt, al is het maar om jezelf te belonen. Door je doelen niet te hoog te stellen en met jezelf een budget af te spreken dat haalbaar is, kun je met wat aanpassingen gezond en lekker blijven eten. Het kan een sport worden de aanbiedingen af te lopen en alles vers klaar te maken.

Houd je vrienden in ere. Soms stoppen ze je wat eten toe, of helpen ze je op andere manieren. Zorg dat je geen zuurpruim wordt en dat het lekker warm is in huis als zij op bezoek komen. Wanneer je een extraatje krijgt in de vorm van geld, doe daar dan eens iets leuks voor. Of koop er iets lekkers van. Dat helpt je om vol te houden, zeker als je er, door financiële tegenslag, niet voor hebt gekozen om zuinig te leven.
Leer ook te sparen. Al leg je maar een euro per week opzij. Binnen het jaar heb je er dan meer dan vijftig waarmee je iets leuks voor jezelf kunt doen.

Conclusie

Bezuinigen kan vanuit verschillende motieven gewenst zijn en is te doen, mits je dingen goed plant, je doelen niet te hoog stelt en jezelf kunt belonen. Sommige mensen zien het als een sport en besteden graag tijd aan het jagen op koopjes en het uitwisselen van hun ervaringen op internet. Moeten bezuinigen kan een uitdaging zijn en veel bevrediging geven, zeker als je ziet dat het vruchten afwerpt. Voorwaarde is wel dat je jezelf niet te veel dingen hoeft te ontzeggen, omdat in dat geval de kwaliteit van leven zoveel minder wordt dat je geen bevredigend leven meer kunt leiden. Let er dus op dat bezuinigen op deze manier geen valkuil wordt. Raadpleeg voor meer tips over hoe je kunt bezuinigen de websites die je kunt vinden in hieronder vermelde bronnen.
© 2014 - 2024 Sigrid1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen is een middel, geen doelGeld opzij zetten is belangrijk voor de toekomst, maar het leven op dit moment moet ook door gaan. Veel mensen beperken…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…

Bankrekening openen in PortugalBankrekening openen in PortugalVeel Nederlanders wonen in Portugal of hebben er een vakantiewoning. In dat geval kan het verstandig zijn om een bankrek…
Retourpinnen: in de winkel geld terug via pinpasRetourpinnen: in de winkel geld terug via pinpasBij retourpinnen kun je nadat je een product hebt teruggebracht naar de winkel via een pintransactie het aankoopbedrag t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kolbersde, Pixabay
  • www.zuinigaan.blogspot.nl
  • www.vrekkenpagina.nl
  • www.ikbenzuinig.nl
  • www.pcz.nl - column over zuinig leven
  • Artikel van Juul op infonu, Besparen op maandlasten - geschreven op 12-01-2008
  • www.infonosity.be - geld besparen bij boodschappen
Sigrid1968 (74 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.