Zonder ruzie je geld terug bij lening aan familie, of vriend
Iemand van de familie of uit je kennissenkring is in de financiële problemen geraakt, en vraagt geld van je te leen. Geld geven en aannemen is niet zo moeilijk. Helaas blijkt in de praktijk dat het volgens afspraak netjes terugbetalen van een geldlening heel wat problematischer is. Met een schriftelijke schuldbekentenis verklein je het risico dat een uitzichtloos familieconflict ontstaat. Leg de gemaakte afspraken dus zwart-op-wit vast, om verlies van geld en vrienden te voorkomen.
Van lenen komt wenen
Het bovenstaande spreekwoord zegt voldoende over de risico's bij het rechtstreeks aan een ander persoon uitlenen van geld. Een ander oud gezegde dat waarschuwt voor het lenen van geld aan bekenden is: “De beste manier om je vrienden te behouden is ze nooit iets te lenen”. Deze gezegden geven aan hoe oud het probleem is, en hoe makkelijk je conflicten kunt krijgen door een vriend, kennis of familielid geld te lenen. Want er zijn per jaar vele duizenden broers, zusters, ouders die elkaar geld lenen dat niet meer (volledig) wordt terugbetaald.
Wel of geen geld lenen?
Het Nibud adviseert om nooit en te nimmer geld te lenen aan familieleden die in de financiële problemen verkeren. Het onderliggende probleem wordt met de lening namelijk niet opgelost terwijl de schuldenlast door alweer een lening alleen maar groeit. Vooral als de persoon geld leent om andere schulden af te betalen, wordt de financiële misère alleen maar groter.
Deskundige hulp
Het is vaak veel verstandiger om samen met die bekende de schuldhulpverlening te bezoeken voor het vinden van een oplossing. Zelf kun je dan ook je vragen afvuren op de deskundigen. Wat je daarnaast kunt doen is aanbieden om de administratie van de betreffende persoon op orde te brengen, en inzicht geven in de vaste lasten en variabele kosten. Gelijk kunt je dan alle minder noodzakelijke uitgaven in kaart brengen. Want een dagblad abonnement en contributie voor de sportschool of vereniging zijn geen eerste levensbehoeften. En menige aankoop kun je goedkoper via rommelmarkt of kringloopwinkel doen.
Schuldbekentenis
Om het risico op niet terugbetalen en het ontstaan van een slepend conflict zo klein mogelijk te maken, is het nuttig om de geldzaken die je met elkaar afspreekt duidelijk op papier vast te leggen. Een schriftelijke schuldbekentenis dus. Bij het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) raadt men dringend aan, ook als het familie, vrienden, of kennissen betreft, om tenminste de essentiële afspraken vast te leggen.
Notaris
Bij kleine geldbedragen volstaat wellicht een SMS of email. Maar bij grotere bedragen kan het verstandig zijn de lening via de notaris te laten vastleggen. Voor heel grote bedragen dien je de lening beslist via een notariële akte te laten vast leggen, omdat dit soms, (bij het kopen van een huis) ook fiscale voordelen kan bieden. Natuurlijk geeft een handtekening geen absolute garantie op terugbetaling, maar het voorkomt veel narigheid en misverstanden.
Het risico van garant staan
Als je bereid bent om bij een bank, voor een lening of hypotheek garant te staan, laat je dan goed informeren tot welk bedrag je risico kan oplopen. Zodat je onverhoopt niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de volledige Hypotheek van je zoon of dochter. Zorg dat je niet op het moment van ondertekening voor het blok wordt gezet, en daardoor mogelijk te gemakkelijk je handtekening zet. Vraag de stukken ruim van te voren op ter bestudering en ga zorgvuldig na wat het maximale risico is dat je loopt.
Zoon en dochter
Als het je kind betreft kun je onder de nodige voorwaarden wellicht beter schenken dan lenen, want om nog een oud spreekwoord van stal te halen: “je kunt beter met een warme hand, dan met een koude hand geven”.