Rondkomen als student
Als student is het leven niet altijd even gemakkelijk. Door de tijd die je in je studie steekt, kun je maar weinig werken en heb je dus maar weinig geld. En dat terwijl er ontzettend veel betaald moet worden en je ook nog eens de nodige euro's wil spenderen aan de leuke dingen van het student zijn. Kortom: er is te weinig geld om aan alle verplichtingen en eigen wensen te voldoen. Maar hoe los je dit nu op? Hoe zorg je ervoor dat het studentenleven zo gemakkelijk mogelijk wordt wat de financiën betreft?
Toegegeven moet worden dat het studentenleven in de meeste gevallen geen lui leventje wordt waarin geld geen rol speelt. Onderstaande tips zijn er dan ook op gericht om het studentenleven slechts eenvoudiger te maken, al is het maar met simpele besparingen. Iedere euro is er immers weer één!
Inzicht in inkomsten en uitgaven
Deze tip zorgt niet direct voor een grote besparing of verandering maar is wel in alle gevallen van groot belang. Zorg dat je inzicht hebt in je eigen administratie. Bundel papieren, sorteer rekeningen en geef tijdig adreswijzigingen en dergelijke door. Ook is het aan te raden om iedere week of iedere maand je rekeningafschriften te controleren en zo bij te houden wat er in komt en wat eruit gaat. Aan de hand van een schema van inkomsten en uitgaven is het makkelijk te bepalen hoeveel je eventueel iedere maand te kort komt. Kun je op een bepaald item uit die lijst bezuinigen? Die paar euro is weer mooi meegenomen. Inzicht in geld zaken creëert bewustere keuzes over het uitgeven van je geld!
Besparen op de variabele uitgaven
Op variabele lasten zoals de boodschappen valt in veel gevallen nog wel bezuinigen. Probeer eens een goedkoper alternatief zoals het basismerk van de supermarkt. Nog een belangrijke besparing kun je doorvoeren op het kopen van consumpties op school. Veel studenten eten minimaal een paar keer per week in de kantine en dat is veel duurder dan gewoon brood meenemen van thuis! Dus, neem voortaan je eigen lunch mee! Verder zou je ook kunnen besparen of de kapper de bioscoop of iets dergelijks. Vraag of je studentenkorting kan krijgen. Dat scheelt je toch al snel weer een paar euro's!
Toeslagen en tegemoetkomingen
Een zeer belangrijke tip die echt veel geld op kan leveren is het inzicht krijgen in waar je allemaal recht op hebt. Bijna iedere student heeft recht op studiefinanciering. De hoogte hiervan wordt bepaald op grond van je woon- en leefsituatie. Naast de studiefinanciering heb je ook recht op zorgtoeslag en in sommige gevallen huurtoeslag. Probeer gewoon eens uit te zoeken waar je allemaal recht op hebt. Als je niet zoveel werkt kun je bovendien ook geld terugvragen bij de belastingdienst omdat je teveel belasting hebt betaald. Als je je studiekosten allemaal zelf betaalt, kun je in sommige gevallen tijdens het invullen proces van belastinggeld terugvragen ook je gemaakte studiekosten invullen. grote kans dat je een groot deel van die gemaakte kosten terugkrijgt!
Besparen op studiekosten
Besparen op collegegeld is helaas niet mogelijk, maar besparen op studieboeken wel! Koop je studieboeken tweedehands van ouderejaars of op bijvoorbeeld marktplaats. Dat scheelt vaak enorm in de kosten. Andersom kan het natuurlijk ook: verkoop de boeken die je niet meer gebruikt. Dat is dus twee keer winst! Uiteraard moet je er wel op letten dat de altijd de juiste editie koopt en dat een boek van een oudere editie minder goed verkoopt.