Rondkomen als student

Rondkomen als student Als student is het leven niet altijd even gemakkelijk. Door de tijd die je in je studie steekt, kun je maar weinig werken en heb je dus maar weinig geld. En dat terwijl er ontzettend veel betaald moet worden en je ook nog eens de nodige euro's wil spenderen aan de leuke dingen van het student zijn. Kortom: er is te weinig geld om aan alle verplichtingen en eigen wensen te voldoen. Maar hoe los je dit nu op? Hoe zorg je ervoor dat het studentenleven zo gemakkelijk mogelijk wordt wat de financiën betreft? Toegegeven moet worden dat het studentenleven in de meeste gevallen geen lui leventje wordt waarin geld geen rol speelt. Onderstaande tips zijn er dan ook op gericht om het studentenleven slechts eenvoudiger te maken, al is het maar met simpele besparingen. Iedere euro is er immers weer één!

Inzicht in inkomsten en uitgaven

Deze tip zorgt niet direct voor een grote besparing of verandering maar is wel in alle gevallen van groot belang. Zorg dat je inzicht hebt in je eigen administratie. Bundel papieren, sorteer rekeningen en geef tijdig adreswijzigingen en dergelijke door. Ook is het aan te raden om iedere week of iedere maand je rekeningafschriften te controleren en zo bij te houden wat er in komt en wat eruit gaat. Aan de hand van een schema van inkomsten en uitgaven is het makkelijk te bepalen hoeveel je eventueel iedere maand te kort komt. Kun je op een bepaald item uit die lijst bezuinigen? Die paar euro is weer mooi meegenomen. Inzicht in geld zaken creëert bewustere keuzes over het uitgeven van je geld!

Besparen op de variabele uitgaven

Op variabele lasten zoals de boodschappen valt in veel gevallen nog wel bezuinigen. Probeer eens een goedkoper alternatief zoals het basismerk van de supermarkt. Nog een belangrijke besparing kun je doorvoeren op het kopen van consumpties op school. Veel studenten eten minimaal een paar keer per week in de kantine en dat is veel duurder dan gewoon brood meenemen van thuis! Dus, neem voortaan je eigen lunch mee! Verder zou je ook kunnen besparen of de kapper de bioscoop of iets dergelijks. Vraag of je studentenkorting kan krijgen. Dat scheelt je toch al snel weer een paar euro's!

Toeslagen en tegemoetkomingen

Een zeer belangrijke tip die echt veel geld op kan leveren is het inzicht krijgen in waar je allemaal recht op hebt. Bijna iedere student heeft recht op studiefinanciering. De hoogte hiervan wordt bepaald op grond van je woon- en leefsituatie. Naast de studiefinanciering heb je ook recht op zorgtoeslag en in sommige gevallen huurtoeslag. Probeer gewoon eens uit te zoeken waar je allemaal recht op hebt. Als je niet zoveel werkt kun je bovendien ook geld terugvragen bij de belastingdienst omdat je teveel belasting hebt betaald. Als je je studiekosten allemaal zelf betaalt, kun je in sommige gevallen tijdens het invullen proces van belastinggeld terugvragen ook je gemaakte studiekosten invullen. grote kans dat je een groot deel van die gemaakte kosten terugkrijgt!

Besparen op studiekosten

Besparen op collegegeld is helaas niet mogelijk, maar besparen op studieboeken wel! Koop je studieboeken tweedehands van ouderejaars of op bijvoorbeeld marktplaats. Dat scheelt vaak enorm in de kosten. Andersom kan het natuurlijk ook: verkoop de boeken die je niet meer gebruikt. Dat is dus twee keer winst! Uiteraard moet je er wel op letten dat de altijd de juiste editie koopt en dat een boek van een oudere editie minder goed verkoopt.
© 2014 - 2024 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Student verdient geld met lenen en sparen bij DUOStudent verdient geld met lenen en sparen bij DUOHoe verdien je als student snel wat extra geld met een rentedragende lening bij DUO, je studieschuld? Combineer zo lenen…
Minder geld uitgeven aan etenMinder geld uitgeven aan etenStel je wil graag geld besparen. Maar diep in je hart vind je eigenlijk dat die kleine bedragen geen zoden aan de dijk z…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.

Onderhandelen over de prijs van een huisOnderhandelen over de prijs van een huisNa lang zoeken heb je eindelijk je droomhuis gevonden. Het pand voldoet exact aan jouw wensen. Maar de eigenaar verlangt…
Tips om op zorgkosten te besparenTips om op zorgkosten te besparenDe zorgkosten stijgen, maar je kunt soms veel geld besparen op soms onvermoede manieren. Elk jaar wisselen veel mensen v…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.