Hoe hou ik mijn geldzaken op orde?

Hoe hou ik mijn geldzaken op orde? Het huishoudboekje is niet meer in elk huishouden centraal aanwezig. Hoe beheer ik mijn geld, blijft een vraag voor ons allen. Realistisch zijn is geboden. Zeker als je een kleine beurs hebt is het zaak overzicht te behouden en te weten wat je je wel of niet kunt permitteren.

De basis

Het basisprincipe: betaal meteen alle rekeningen, dan zie je wat je hebt en wat je niet hebt. Duidelijker kan het niet.

Alle geldzaken bij elkaar

Een doos, een la, een map, ordner, verzin maar wat. Maar zorg dat alles bij elkaar ligt. Al is het misschien niet geordend, en ligt het op de stapel in de la, of op een hoop in die doos, het ligt er.

Overzicht, het financiële plaatje

Het is echt wel leuk om je vaste lasten op een rijtje te zetten en dan te kijken wat je overhoudt om maandelijks, jaarlijks van te leven. Het is misschien niet leuk om te zien hoe weinig je overhoudt, maar daar moet je het dan mee doen. Je kunt de som berekenen voor een dag, een week, een maand of een jaar. Duidelijk genoeg.

Sparen

Al is het niet veel, zet maandelijks een vast bedrag opzij. Mochten er onverwachte kosten komen, dan kun je die opvangen. Als de grote kosten uitblijven, zit er misschien voldoende geld, voor een kleine vakantie of iets extra's, in de spaarpot.

Geld lenen?

Geld lenen is voor een onderneming, een studie, iets dat perspectief geeft op een betere situatie en een groeiend inkomen. Geld lenen voor een vakantie bijvoorbeeld? Nou nee. Als je terugkomt moet je bloeden, niet echt ontspannend zo.

Voorkomen is beter dan genezen

Op het gebied van geldzaken is dit gezegde zeer van toepassing. Je problemen voor je uit schuiven kan je in een lastig parket brengen. Geld moet groeien, maar problemen niet. Wees niet bang om de stand van zaken onder ogen te zien. De waarheid kan hard zijn, maar dat zul je wel overleven. Problemen? Struisvogelpolitiek helpt niet. Kom op, denk na en doe iets. Bel op, maak een afspraak, leg je situatie uit, er is vaak wel een (betalings)regeling te treffen in geval van nood.

Energiekosten

Het is verstandig om tussentijds de stand van zaken in te zien via de site van je leverancier. Een truc om niet aan het eind van de rit voor onverwachte hoge kosten te staan, is: de maandelijkse energiekosten afdracht structureel een stuk hoger schatten dan de leverancier doet, zodat je maandelijks een hoger bedrag betaalt. Zodat, als de eindafrekening komt, je gegarandeerd niks hoeft bij te betalen. Met een krap inkomen kan dat een groot probleem worden. Het fungeert nu als een spaarpotje.

Vooruitzien is...

Kleding in het andere seizoen kopen, maakt dat je voor een habbekrats bijvoorbeeld een misschien zelfs heel mooie winterjas kunt kopen in de zomer, in een van de vele tweedehands kleding winkels. Wacht vooral niet tot het laatste moment om nieuwe schoenen of andere onmisbare zaken te kopen, want als je broek nu echt een gat op je zitvlak vertoont, koop je misschien uit nood de verkeerde broek en waarschijnlijk is hij ook nog eens veel te duur. Zorg dat je niet in het nauw komt.

Niet op afbetaling kopen, niet doen!

Je houdt jezelf voor de gek. Je bent duurder uit dan wanneer je het hele bedrag meteen zou betalen. Jammer dat je nu niet genoeg hebt, maar is het morgen écht beter? Je bent een dief van eigen portemonnee als je zo met je geld gaat rondstrooien.

Belastingaangifte doen

Basis is dat je zelf ook enig inzicht hebt en dat je je gegevens op orde hebt. Als je helemaal geen idee hebt van de bestaande regelingen, dan kunnen je nog wel eens wat aftrekposten ontgaan. Zelfs je ingehuurde expert kan iets over het hoofd zien, omdat jij het vergeet te melden en hij niet weet dat dit aan de orde is. Dieetkosten bijvoorbeeld. Ook heb je bijvoorbeeld niet in de gaten dat je wellicht scholing vergoed kunt krijgen, in jouw situatie. Het kan echt wel interessant zijn om te kijken wat er voor regelingen en aftrekposten bestaan.

Hulp inhuren

Als je hulp inhuurt, is het wel zo slim om hem niet die grote doos met alle financiële gegevens in chaos aan te reiken, want dat komt jou op hoge kosten te staan. Maak er werk van om de boel zo overzichtelijk mogelijk aan te leveren. En ook die neef of familievriend wil wat verdienen en al verwacht je het misschien niet, hij rekent toch echt wel zijn prijs. Zorg dat dit van tevoren duidelijk is.

Weet wat je je kunt permitteren

Een minimuminkomen of een overvloedig inkomen, het maakt in zoverre geen verschil, dat je nooit teveel uit moet geven. De wensen overstijgen vaak de grootte van het budget. Zoek naar goedkopere alternatieven of zie van de aankoop af. Je wordt gegarandeerd niet gelukkiger als je in de schulden komt. Let op.
© 2014 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)U wilt wijzer worden in geldzaken en bijvoorbeeld weten welk geldtype u bent? Bij geld, geldkwesties en geldzaken neemt…
Geldzaken bespreken in een relatieGeldzaken bespreken in een relatieIn een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander ric…
Week van het Geld - Wijzer in GeldzakenWeek van het Geld - Wijzer in GeldzakenIn maart vindt de nationale Week van het Geld plaats. De week is ingesteld sinds 2011 met als doel om basisschoolleerlin…
Spaarpot en inzicht in geldzaken via widgets RabobankSpaarpot en inzicht in geldzaken via widgets RabobankWilt u ook eenvoudig inzicht hebben in uw geldzaken, spaardoel, uitgaven, uw spaarpot en uw inkomsten? Via widgets kunt…

Klachten over verkeerd financieel adviesKlachten over verkeerd financieel adviesVeel mensen ergeren zich over slecht financieel advies. Klachten over verkeerd financieel advies kan men indienen bij he…
Besparen van geld op waterBesparen van geld op waterHet is altijd fijn om geld te besparen op je maandelijkse kosten. Eén van die maandelijke kosten maak je door het gebrui…
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.