Schenken met de warme hand heeft voordelen

Schenken met de warme hand heeft voordelen Iets belastingvrij schenken met de warme hand is hetzelfde als een schenking doen tijdens uw leven. Natuurlijk kunt u als u komt te overlijden later van alles aan erfenis achterlaten, maar tijdens uw leven iets geven is vaak toch veel leuker. Eigenlijk heeft een slimme schenking met de warme hand alleen maar voordelen. Het belangrijkste nadeel is dat u minder voor uzelf overhoudt, maar ook dat kan een voordeel blijken te zijn. Een schenking van een ouder aan een kind, maar ook andersom mag: een schenking van een kind aan een ouder.

Een schenking bij leven doen


Wat is met de warme hand schenken?

Iemand iets geven die de schenking goed kan gebruiken, wat is er nog leuker? Dit met de warme hand schenken wordt door de ontvanger bijna altijd op prijs gesteld en ook de Belastingdienst stimuleert dat mensen dit doen. Zo kunt u namelijk elk jaar fiscaal voordelig schenken door van de verschillende vrijstellingen gebruik te maken. Boven een vrijstelling moet de ontvanger schenkingsbelasting betalen, maar daaronder niet. Zo kunnen vele jaarlijkse schenkingen oplopen tot een mooi bedrag.

Natuurlijk kunt u wachten totdat uw vermogen naar de kinderen en andere erfgenamen verschuift door middel van uw nalatenschap, maar dan is er maar een eenmalige vrijstelling en moet daarboven erfbelasting worden betaald. Wacht ook niet te lang, want de schenkingen die 180 dagen voor uw overlijden worden gedaan, worden alsnog als erfenis en met successierechten belast. Het leuke van warm schenken is dat er geen reden tot somberen is, het is een prettig gevoel om iets te kunnen geven.

Warm schenken heeft vele voordelen

De fiscale voordelen van warm schenken voeren misschien voor u niet de boventoon. Zelf een schenking kunnen doen waarbij de schenking ook met de warme hand wordt ontvangen, is een aangename gebeurtenis. Het is ook super eenvoudig uitvoerbaar. U hoeft niet naar de notaris voor een schenking, maar kunt het contant geven of gewoon overmaken. Blijft u daarmee beneden de vrijstellingen dan is het allemaal ook nog eens belastingvrij. In de praktijk kunnen kinderen vooral in de jongere levensjaren een steuntje in de rug gebruiken en hebben ze dan het geld het hardst nodig. Als dit tot de mogelijkheden behoort, waarom zou u dat dan niet doen?

Het kabinet stimuleert belastingvrij schenken met de warme hand in 2019 en 2020 extra

De Belastingdienst hanteert bepaalde schenkingsvrijstellingen die in de regel groter zijn als de ontvanger van de schenking uw zoon of dochter is. Het jaar 2020 is eigenlijk het ultieme jaar van de schenking met de warme hand, omdat u een persoon jonger dan 40 jaar belastingvrij een schenking mag doen tot 103.643 euro, op voorwaarde dat de ontvanger het geld aanwendt voor de aflossing van de hypotheek van de eigen woning of de aankoop en verbetering van de eigen woning. Goed nieuws is dat bij een schenking de vrijstelling van 103.600 euro voor een eigen woning van de schenking over drie aaneensluitende jaren mag worden gedaan (in 2020 een deel, een deel in 2021 en een deel in 2022). Het bedrag is vrij uniek, omdat het hoger is dan in eerdere jaren (in 2019 tot 102.000 euro). Wie voldoende geld heeft, zich niet onder druk gezet voelt en te veel erfbelasting later wil voorkomen, maakt van deze mogelijkheid in 2020 gebruik. Natuurlijk mogen kinderen ook hun ouders een bedrag schenken.

Warm schenken bij leven heeft ook voordelen voor de schenker

Als u in 2020 in box 3 van de inkomstenbelasting meer dan 30.846 euro aan eigen vermogen hebt, betaalt u vermogensbelasting. Als u een schenking doet aan een ander, vermindert uw vermogen in box 3 en betaalt u dus minder vermogensbelasting. Het mes snijdt aan twee kanten: u betaalt minder belasting, de ontvanger ontvangt het geld belastingvrij en kan daarmee ook zijn schulden verminderen of een woning kopen. Dit vermogenseffect werkt ook verder door in uw portemonnee. Misschien ontvangt u bepaalde toeslagen zoals de zorgtoeslag net niet, omdat u volgens de fiscus te veel vermogen hebt. Met een schenking kunt u misschien wel door de vermogenstoets komen en verdient u uw schenking gedeeltelijk terug met de ontvangst van zorgtoeslag. Als u in een Wlz-instelling zit, betaalt u daarvoor ook naar vermogen. Wie in 2019 of 2020 meer vermogen heeft dan de vrijstelling, betaalt meer eigen bijdrage dan een ander zonder vermogen. Een schenking kan ervoor zorgen dat ook uw eigen bijdrage wordt verlaagd. Dat betekent voor u een voordeel en voor de ontvanger.

Met de warme hand schenken, het moet wel vrijwillig zijn

Het met de warme hand schenken moet geen verplichting zijn en het moet u ook uitkomen. Teveel wordt er in de media gedaan of u een dief van de eigen portemonnee bent als u geen schenking doet, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Zo kunt u een partner hebben die u verzorgd wilt achterlaten en kan er met de kinderen een minder goede relatie bestaan. Misschien wilt u lekker de wereld rondreizen of op andere manieren van uw eigen geld genieten. In die gevallen, zal met de warme hand schenken niet zo snel aan de orde zijn en dat is maar goed ook, want u bent natuurlijk nergens toe verplicht. Het kan alleen geen kwaad om eens over de mogelijkheden na te denken en uw erfenis te bezien of een testament te overwegen, zodat u zeker weet dat het ook straks goed geregeld is. Hierbij kan een notaris u natuurlijk uitstekend van dienst zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schenken op papier – voordelen en nadelenSchenken op papier – voordelen en nadelenSchenken op papier is populair. Ouders met vermogen, aandelen of eigen huis kunnen ook in 2022 kiezen voor een schenking…
Schenking 180 dagen voor overlijdenSchenking 180 dagen voor overlijdenAls u een schenking krijgt van iemand die kort daarna overlijdt, kan de schenking als onderdeel van de erfenis worden ge…
Vrij van recht erven of vrij van recht schenkenVrij van recht erven of vrij van recht schenkenOver een erfenis, nalatenschap of legaat moet u erfbelasting betalen, maar u kunt ook vrij van recht erven. In dat geval…
Schenkingsplan maken en estate planningSchenkingsplan maken en estate planningNiemand wil als zijn erfenis onnodig veel geld aan de belastingdienst nalaten. De erflater niet en de erfgenaam niet. Om…

Bespaar veel geld, tips voor iedereen!Iedereen wilt in deze tijd zoveel mogelijk besparen. Maar hoe doe je dit? En hoe kom je erachter wat je koopruimte is?
Hoe kan mijn gehandicapte kind het beste erven?Hoe kan mijn gehandicapte kind het beste erven?Ouders met een verstandelijk gehandicapt kind vragen zich af hoe hun kind straks het beste kan erven. Een gehandicapt ki…
Reactie

Aad de Vette, 01-12-2019
L.S. Door omstandigheden heeft mijn 2e zoon een flinke persoonlijke lening bij mij opgebouwd. Kan ik die verlichten door de, warme hand'', de lenig dus te verlagen? Of moet ik dan ook zoon no.1 en no.3. het geld schenken?

Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie. m.vr.gr.Aad Reactie infoteur, 18-01-2020
Beste Aad de Vette,
U mag de lening verlagen en bent niet verplicht om de andere kinderen te schenken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 18-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.