Bespaar veel geld, tips voor iedereen!

Iedereen wilt in deze tijd zoveel mogelijk besparen. Maar hoe doe je dit? En hoe kom je erachter wat je koopruimte is?

Geld besparen binnenshuis

Krijg zicht op je energieverbruik

Heb je een geen energiezuinig huis? Denk er eens aan om te investeren in bijvoorbeeld aan het isoleren van je huis of zonnepanelen. Woningen gebouwd voor 1992 zijn vaak slecht geïsoleerd. Met het isoleren van je huis kun je wel 50% besparen op je jaarlijkse energiekosten. Je hoeft dan bijvoorbeeld minder vaak de verwarming aan te zetten in de winter en je hoeft voor in de zomer geen airco aan te schaffen. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3500 kWh aan energie. Dit betekent zo'n €770 aan verbruikskosten per jaar. Om inzicht te krijgen op je energiekosten kun je ook een 'slimme meter' installeren. Dit is een digitale energiemeter. Deze geeft de energie- en gas standen door aan je netbeheerder (bijvoorbeeld Oxxio of Essent) Je kunt ook je slimme meter koppelen aan een app op je smartphone of tablet. Zo kun je zien wat je per maand (en zelfs per dag of uur!) hebt verbruikt.

Elektrische apparaten en waterverbruik:
Veel apparaten staan onnodig lang aan. Op deze apparaten is veel geld te besparen. Enkele energievreters in huis zijn onder andere de droger, de wasmachine, de afwasmachine, de ijskast, de vriezer en verlichting. Daarnaast heb je ook de televisie, oplaadbare apparaten en de kookplaat die regelmatig voor hoge kosten kunnen zorgen.
  • Laat oplaadbare apparaten niet langer opladen dan nodig is.
  • Vul je wasmachine en draai geen halve machines. Denk ook na over wanneer je de wasmachine aanzet. Sommige mensen hebben een dubbel tarief. Dat houdt in dat het tarief bijvoorbeeld 's avond ná 23.00 u goedkoper is. Dit is ook zo in het weekend en op feestdagen. Als dit bij jou het geval is, kun je beter de wasmachine (en ook vaatwasser!) beter 's nachts aanzetten. Laat de was ook niet te lang in de wasmachine zitten als deze klaar is. Vaak gaat de was stinken als dit gebeurt, en kun je dus opnieuw beginnen. Dit is echt onnodig, dus hang je was meteen op als de wasmachine klaar is (of in de droger, maar dat is natuurlijk duurder). Vind je je handdoeken een beetje hard na het drogen aan een rek? Stop ze even 10 min in de droger (als je deze hebt) en hang ze daarna buiten of binnen op. Ze zullen dan toch lekker zacht zijn. Als het een beetje waait buiten en het is minstens +15 graden, hang ze dan lekker buiten. 's avonds zijn ze droog (en ruiken heerlijk) en je hebt ook weer wat bespaard.
  • Kijk ook eens naar wat voor droger je hebt. Als je er nog een gaat aanschaffen en je wilt energie besparen, kies dan voor een warmtepompdroger. Deze is wel duurder in aanschaf, maar je bespaart wel op je energiekosten.
  • Let bij het aanschaffen van nieuwe apparaten op het energielabel. Hoe beter het label (A of B), hoe meer je bespaart.
  • Schaf geen huishoudelijke apparaten aan die je maar zelden gebruikt. Beter huur je of leen je ze van iemand.
  • Doe lichten uit in ruimtes waar je niet bent en gebruik spaar- of led lampen.
  • Gebruik voor het koken van water je waterkoker. Kies ook bijvoorbeeld voor een waterbesparende douchekop.

Verdien geld

  • Kijk eens rond in je huis, bijvoorbeeld in de kelder of zolder. Er staan vaak veel spullen die niet gebruikt worden. Verkoop ze!
  • Sluit deuren als je aan het stoken bent. Een minuut de deur open laten staan laat veel warme lucht ontsnappen en veel koude lucht binnen. Dan begin je dus weer opnieuw met het stoken van je kamer. Als je huis dan ook nog een slecht geïsoleerd is kan dit een duur grapje worden!
  • Heb je een laag inkomen? Vraag ontheffing voor gemeentelijke belastingen! Je bespaart zo al gauw honderden euro's. Ook heb je misschien recht op huurtoeslag.
  • Kijk ook eens naar je zorgverzekering. Moet deze echt zo uitgebreid zijn? Denk je dat je al die zorg nodig zult hebben? Waarschijnlijk niet. Check elk jaar of je zorgverzekering nog de goedkoopste is. Je kunt aan het eind van het jaar overstappen.
  • En ook belangrijk: ga sparen! Trek rente! Heb je een onverwachte meevaller? Zet het op je spaarrekening. Na een jaar kun je al heel wat verdienen!

Slechte gewoontes

STOP MET ROKEN. Dit is zo'n slechte gewoonte en het kost echt absurd veel geld tegenwoordig. Koop als je wilt stoppen ook geen producten die claimen je ervan af te helpen. Dit is ook geldverspilling! Roken is een handeling en zit tussen je oren. Laat je niet wijsmaken dat deze producten echt helpen.

Telefoonkosten

Je kunt flink wat besparen op je telefoonkosten en die van je gezin. Telefoonkosten zijn een groot deel van je vaste lasten.
  • Heb je kinderen en gebruiken zij een mobiel abonnement? Houd hun belverbruik goed in de gaten!! Je kunt ook bijvoorbeeld een 'belplafond' of 'bellimiet' instellen. Zo voorkom je dat je kinderen onverwacht hoge telefoonkosten maken. Ook voor internet zijn er zulke plafonds.
  • Ga met het hele gezin bij één provider. Er zijn veel providers die veel voordeel geven als het hele gezin bij dezelfde provider zit. Soms kan het zelfs zijn dat je gratis naar elkaar kunt bellen!
  • Omzeil 0900 nummers! Ja je leest het goed: omzeilen. Voor sommige 0900 nummers voor bedrijven is er ook een goedkopere variant van het telefoonnummer. Op internet kun je deze nummers zoeken.
  • Stel je abonnement goed samen. Pak niet meer minuten dan dat je nodig hebt.
  • Gebruik bij lange gesprekken (Bijvoorbeeld met je moeder of oma) de huistelefoon als je deze hebt.

Besparen buitenshuis

Buitenshuis zijn er ook factoren die je uitgaves beïnvloeden.
  • Ga een kleinere auto rijden. Zware en grote auto's kosten veel wegenbelasting en zuipen doorgaans veel meer brandstof. Ook de premie voor de autoverzekering, en motorrijtuigenbelasting zijn voor kleine auto’s veel lager!
  • Wil je naar de kapper? Kijk eens naar je vriendengroep. Doet iemand de kappersopleiding? Zij zoeken heel vaak naar modellen om te verven of te knippen. Bij hen kun je je gratis laten knippen. Wees niet bang dat het een fiasco wordt, er zijn altijd leraren in de buurt die ingrijpen als het mis gaat. Als je geen kappersvrienden hebt, kun je ook gewoon bij de kappersopleiding binnenlopen.
  • Koop kleding als er uitverkoop is! Dit is meestal in december/januari en juni/juli. Wil je per se merkkleding? Ga dan naar een outlet centrum.
  • Doe goedkoop boodschappen en doe dit in één keer voor de hele week. Maak een lijstje en houd je hieraan! Zorg ervoor dat je, voordat je naar de winkel gaat, gegeten hebt! Met honger naar de winkel is écht niet slim om te doen. Je ziet van alles lekkers wat je (op dat moment) wilt eten. Je zult zien dat je veel onnodige dingen koopt, als je met honger gaat en ook nog eens zonder lijstje.

Geld besparen op producten

Ga niet klakkeloos shoppen. Denk goed na voordat je iets koopt. Heb je dit wel echt nodig? Hoe lang ga ik dit product gebruiken en hoe vaak? Een aantal tips om bij aankopen aan te denken:
  • Koop niets op afbetaling. Winkels vragen vrijwel altijd de maximaal toegestane rente van 15%. Dit is dus drie keer zo duur als lenen bij de bank.
  • Maak ook eens een 'restjes dag'. Dit houdt in dat je op één vaste dag in de week al je restjes van het eten opmaakt.
  • Heb je kortingsbonnen? Gebruik ze. Korting is altijd mooi meegenomen.
  • Kies het huismerk! Vaak is de kwaliteit even goed alleen dan veel goedkoper! Er zijn natuurlijk artikelen die je wél lekkerder vindt dan het huismerk (bijv. nutella pasta of coca cola).
  • Wil je op vakantie? Profiteer van de vroegboekkorting. Probeer al een half jaar voor je vakantie de vakantie te boeken. Last Minutes geven ook vaak korting, maar vroegboekkorting is meer korting.
  • Probeer te onderhandelen als je iets koopt. Niet geschoten is altijd mis. Geneer je niet!

Tot slot nog een laatste tip: Pak twee blaadjes papier en een pen. Schrijf op het ene blaadje al je vaste inkomens per maand (denk bijvoorbeeld aan: loon of uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag) en tel deze op. Dit doe je ook op het andere blaadje, maar dan van je vaste lasten per maand. De vaste lasten zijn echt de lasten die je elke maand MOET betalen (Denk aan huur, zorgverzekering etc. Boodschappen en andere aankopen behoren niet tot de vaste lasten). Ook deze tel je op. Nu ga je uitrekenen wat het verschil is tussen deze twee uitkomsten. Dat wat je overhoudt, is je koopruimte voor die maand. Van dat geld doe je dus boodschappen en zet je natuurlijk ook wat op je spaarrekening. Kom je aan een min bedrag? Dan heb je een probleem. Dit betekent dat je minder verdient dan dat je moet betalen. Ga meteen op zoek naar een oplossing, anders kom je in de schulden. Met bovenstaande tips voorkom en verhelp je dit grotendeels.

Veel succes met deze tips!

Lees verder

© 2014 - 2024 Charlyy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Schenken met de warme hand heeft voordelenSchenken met de warme hand heeft voordelenIets belastingvrij schenken met de warme hand is hetzelfde als een schenking doen tijdens uw leven. Natuurlijk kunt u al…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding www.energiekvasse.nl
  • Afbeelding www.coumansinstallaties.nl
  • Afbeelding www.vriendin.nl
  • Afbeelding forum.viva.nl
  • Afbeelding www.trajectum.hu.nl
  • http://www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/betalen-en-sparen/economische-crisis/bespaar-tips/
  • Eigen tips
Charlyy (15 artikelen)
Laatste update: 07-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.