Ontdek nu welk geldtype jij bent!

Ontdek nu welk geldtype jij bent! Iedereen heeft zijn eigen bestedingspatroon als het gaat om geld uitgeven, maar toch kunnen we vier verschillende geldtypes onderscheiden. De trendsetters en levensgenieters geven gemakkelijk geld uit. Ze zijn impulsief en sparen vinden ze moeilijk. De regelaars en toekomstplanners houden graag de controle over hun financiën en ze vinden sparen belangrijk. Status is belangrijk voor trendsetters en toekomstplanners. Maar waar de trendsetters hun laatste centen uitgeven aan de nieuwste gadgets, sparen de toekomstplanners eerst voordat ze tot aankoop overgaan. Welk geldtype ben jij?

De balans tussen inkomsten en uitgaven

Eigenlijk is het niet zo moeilijk om goed met geld om te gaan. Je kunt simpelweg niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Dat veel mensen het toch lastig vinden om niet elke maand rood te staan komt vaak doordat ze geen overzicht hebben of doordat ze zich laten verleiden tot impulsaankopen.

Hoe krijg je overzicht?

Overzicht krijg je door de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Neem hiervoor de bankafschriften tot een jaar oud en schrijf precies op wat er binnenkomt. Zakgeld, kleedgeld, studiebeurs, loon en toeslagen. Kijk nu naar de vaste lasten. Vaste lasten zijn uitgaven die steeds terugkomen, per maand, kwartaal of jaarlijks. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld: de zorgpremie, verzekeringen, huur of hypotheek enz. Tel de vaste lasten van het afgelopen jaar bij elkaar op en deel dit bedrag door twaalf. Dit bedrag zet je apart en hier kun je de rekeningen van betalen. Dan zijn er nog de variabele lasten. Hier vallen de benzinekosten, kapper, kleding en levensmiddelen onder. Reserveer ook een bedrag voor grote uitgaven zoals een reparatie. Heb je dan nog geld over? Dat zou je kunnen besteden aan bijv. luxe producten of een vakantie.

Geld uitgeven

Het uitgavenpatroon van mensen wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals:
  • Het karakter
  • De persoonlijkheid
  • De financiële opvoeding in het gezin

De financiële opvoeding

Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders. Zijn de ouders spaarzaam dan beschouwen de kinderen het als vanzelfsprekend dat je eerst moet sparen voordat je iets kunt uitgeven. Geven de ouders gemakkelijk geld uit en komen ze vaak tekort dan is het voor hun kinderen moeilijk om dat patroon bij hun eigen koopgedrag te doorbreken. De financiële opvoeding speelt dus een grote rol bij het uitgavenpatroon van kinderen maar daarnaast spelen er ook nog andere factoren mee.

De vier verschillende geldtypes

Bij het bestedingspatroon van mensen onderscheiden we vier verschillende geldtypes. De meeste mensen herkennen zich niet in één type maar in een combinatie van verschillende types.

De trendsetters

Dit type heeft weinig of geen geld achter de hand. Sparen doen ze hooguit voor grotere uitgaven, maar die kunnen ze ook betalen door geld te lenen of te kopen op afbetaling. Trendsetters geven graag geld uit, bij voorkeur voor zichzelf. Ze hebben dan ook de nieuwste gadgets en volgen de laatste trends. Trendsetters zullen moeten leren om weerstand te bieden tegen impulsaankopen zodat ze ook in de toekomst hun rekeningen kunnen blijven betalen.

De regelaars

Regelaars zijn vaak idealistisch en geven geld aan goede doelen. Ze zijn zich bewust van hun inkomsten en uitgaven en vinden sparen belangrijk. Dit type is niet materialistisch, luxe en dure spullen vinden ze minder belangrijk. Regelaars vergeten dat ze ook mogen genieten van hun geld. Dit type mensen mag best wat meer voor zichzelf uitgeven.

De levensgenieters

Deze mensen weten niet precies wat er binnen komt en wat er uitgaat daarom staan ze vaak rood. Luxe producten zijn niet belangrijk, gezelligheid en samen iets ondernemen wel. Sparen wil dit type wel, maar door hun impulsieve koopgedrag komt daar in de praktijk niet veel van terecht. Ook het maken van een begroting voor de lange termijn vinden ze moeilijk. Ook de levensgenieters moeten aan de toekomst denken. Door te leren sparen kunnen zij hun rekeningen blijven betalen.

De toekomstplanners

Dit type heeft behoefte aan controle en wil graag onafhankelijk zijn. Ze weten precies wat er binnen komt en wat ze kunnen uitgeven. Deze mensen geven niet meer uit dan noodzakelijk, letten op aanbiedingen en vinden sparen belangrijk. Doordat ze een buffer hebben opgebouwd kunnen ze onvoorziene uitgaven betalen. Toch is het goed om die controledrang soms even los te laten en te genieten van het geld.

Goed omgaan met geld

Als je de balans hebt gevonden tussen uitgeven en sparen dan geeft dat rust. Je hebt geld achter de hand voor grote en onvoorziene uitgaven en je kunt sparen voor dingen die je belangrijk vindt. Dat kan op de korte termijn een vakantie zijn en op de lange termijn voor de studie van je kind of voor je oude dag. Door te sparen bouw je vermogen op en dit stelt je in staat om keuzes te maken waar je gelukkig van wordt.

Houd grip op je geld door

  • Te voorkomen dat je rood staat, de rente die je daarvoor betaalt is hoog.
  • Niet meer uit te geven dan er binnen komt.
  • Geef jezelf elke week een bepaald budget en betaal hier alles van.
  • Alleen naar de winkel te gaan als je echt iets nodig hebt, zo voorkom je impulsaankopen.
  • Je kinderen te leren goed met geld om te gaan. Laat ze ook sparen voordat ze iets kunnen kopen.
  • Te beseffen dat alle kleine besparingen mee helpen
  • Een kasboek bij te houden en precies op te schrijven wat er binnen komt en uitgaat. Het is belangrijk om inzicht te hebben in je financiële situatie.
  • Te sparen voordat je iets koopt, kopen op afbetaling is veel duurder en het is ook niet leuk om nog te moeten betalen voor iets dat je al hebt.
  • Koop geen kant-en-klare maaltijden, maar kook zelf.
© 2014 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen door uitgaven te heroverwegenBesparen door uitgaven te heroverwegenImpulsaankopen zijn uitgaven die consumenten vaak niet verricht zouden hebben als ze de aankoop hadden heroverwogen. U k…
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Een kasboek maken, hoe doe je dat?Een kasboek maken, hoe doe je dat?Overzicht over je inkomsten en uitgaven kun je bereiken door een kasboek te maken en bij te houden. Zeker als je weinig…

Slicethepie, geld verdienen door muziek te beoordelenOnline geld verdienen, werkt dat echt? Het zou toch wat zijn, geld verdienen zonder daar echt voor te moeten werken. Het…
Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!In Nederland wordt veel voedsel verspild, in huishoudens komt het regelmatig voor dat eetbare voeding weggegooid wordt.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martaposemuckel, Pixabay
  • https://www.nibud.nl/consumenten/begroten-en-budgetteren/
  • https://www.snsbank.nl/particulier/service/jongeren/omgaan-met-geld.html
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 02-10-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.