Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!
In Nederland wordt veel voedsel verspild, in huishoudens komt het regelmatig voor dat eetbare voeding weggegooid wordt. Wat verstaan we eigenlijk onder voedselverspilling? Hoeveel voedsel wordt verspild door de gemiddelde Nederlander? Welke etenswaren worden het meest verspild en wat zijn de kosten van al deze verspilling voor de portemonnee en voor het milieu?
Wat is voedselverspilling?
Er wordt van voedselverspilling gesproken als voedsel dat voor menselijke consumptie bedoeld is, niet voor dit doel gebruikt wordt. Met andere woorden, voedsel dat nog opgegeten kan worden belandt in de prullenbak.
Hoeveel voedsel verspilt de gemiddelde Nederlander?
Er hebben verschillende onderzoeken plaatsgevonden naar de verspilling van voedsel in Nederland.
De belangrijkste bevindingen staan hieronder weergegeven:
- Een gemiddeld Nederlands huishouden koopt 368 kilo per jaar aan vast voedsel, dit is per inwoner
- Van deze 368 kilo aan vast voedsel is 349 kilo eetbaar, 19 kilo is voedselverlies dat niet te vermijden valt
- Van het eetbare voedsel, de 349 kilo, wordt per inwoner gemiddeld 47 kilo verspild
- Deze verspilling komt neer op een percentage van 13,6 procent
- Als een huishouden slechts twee personen telt, komt de verspilling neer op ongeveer 105 kilo per jaar
- In totaal wordt door alle Nederlanders bij elkaar 0,8 kilogram aan eetbaar voedsel verspild op jaarbasis!
Top 5 meest verspilde voeding in Nederland
- Melk en zuivelproducten
- Brood
- Groente
- Fruit
- Olieën, vetten en sauzen
Wat kost deze verspilling van voedsel?
Alle Nederlanders bij elkaar gooien voor ongeveer 2,5 miljard euro aan voedsel per jaar weg. Dit is voedsel dat verspild wordt en nog goed eetbaar is. De verspilling van deze etenswaren, komt neer op ruim 150 euro per persoon. Dit is weggegooid geld, dat ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden!
Wat doet deze voedselverspilling met het milieu?
Er gaan veel handelingen aan vooraf, voordat eten in de supermarkt terecht komt. Er wordt bijvoorbeeld energie gestoken in bereiding, bewerking en transport van etenswaren. Als je besluit om voedsel weg te gooien, gooi je dus niet alleen je eigen verdiende geld weg. Ook energie die in de teelt, verpakking, vervoer, bereiding en koeling van het voedsel is gestoken, is voor niets geweest. Met iedere kilo weggegooid voedsel, wordt in wezen 1,3 liter benzine verspild. Als je dit op jaarbasis bekijkt dan wordt door de gemiddelde Nederlander gemiddeld 61,1 liter aan benzine verspild, door het weggooien van eetbare voeding. Dit komt het milieu niet ten goede!
Valt er nog winst te behalen?
De producten die het meest bijdragen aan klimaatbelasting zijn: vlees, zuivel en groenten. Door de verspilling van vlees, zuivel en groenten terug te dringen, zal het klimaat ontzien kunnen worden. Op dit gebied valt nog veel winst te behalen!