Een kasboek maken, hoe doe je dat?

Een kasboek maken, hoe doe je dat? Overzicht over je inkomsten en uitgaven kun je bereiken door een kasboek te maken en bij te houden. Zeker als je weinig inzicht hebt in je huidige inkomsten en uitgaven, kan een kasboek uitkomst bieden. Het doel? Elke maand een beetje geld overhouden, in plaats van een stukje maand!

Waarom een kasboek bijhouden?

Door een kasboek bij te houden leer je over je eigen inkomsten en uitgaven. Stel jezelf eens de volgende vragen:
 • Hoeveel geld komt er elke maand (ongeveer) binnen?
 • Hoeveel geld geef je ongeveer uit aan boodschappen?
 • Hoeveel geld per maand spaar je?
 • Hoeveel geld kosten de vaste lasten samen (woning, gas, elektra, water, verzekeringen, abonnementen, belastingen)?

Hoe makkelijk is het voor jou om deze vragen te beantwoorden? Maak voor elke vraag eens een schatting (weet je het echt niet? Des te meer reden om een kasboek bij te houden!). Later kun je hier nog eens op terugkijken om te zien hoeveel je geleerd hebt over je in en uitgaven.

Door het inzicht dat je krijgt door een kasboek bijhouden, weet je ook waar je (misschien) wel erg veel geld aan uitgeeft. En waarom je elke maand te weinig geld hebt. Hierdoor kun je besparen.

Een kasboek is dus:
 • Om inzicht te krijgen in je in en uitgaven
 • Om te besparen op gebieden waar je teveel aan uitgeeft.

Zelf een kasboek maken

Hoe maak je dan een kasboek? Dit kan op verschillende manieren. Wil je zelf een papieren kasboek maken? Of heb je liever een digitaal kasboek? Voor beiden geldt dat het belangrijk is dat alle in en uitgaven worden opgenomen en dat dit met regelmaat wordt bijgehouden. Ook is het handig om altijd bonnetjes te vragen bij de winkel. Op deze manier kun je thuis altijd terugzien waar je je geld precies aan uit hebt gegeven. Vanuit je internetbankieren is vaak lastig terug te halen waaraan je €30 bij de V&D hebt uitgegeven (Kleding? Een boek? Een spelletje?). Bonnetjes bieden meer duidelijkheid.

Een papieren kasboek maken

Een papieren kasboek kan bijvoorbeeld gemaakt worden in een schoolschriftje. Neem voor elke maand vijf bladzijden (kijk ook bij inkomsten en uitgaven). Deel deze als volgt in:

BladzijdeCategorie
Bladzijde 1: De inkomstenHoeveel inkomsten?
Waar komt het inkomen vandaan?
(eventueel: op welke datum komt het binnen)
Het totaalbedrag
Bladzijde 2: De vaste lastenWoonkosten (hypotheek of huur)
Gas, water en elektra
Maandelijkse terugkerende belastingen
Telefoon, TV en internet
Verzekeringen
Schoolkosten
Abonnementen (tijdschriften, sport, et cetera)
Vervoer (auto, buskaart; dat wat elke maand terugkomt)
Bladzijde 3 tot en met 5: De variabele uitgaven per maandBoodschappen
Persoonlijke verzorging (shampoo, kapper, et cetera)
Kleding en schoenen
Dagjes uit / vakantie
Hobby’s
Cadeaus
Vervoerskosten (benzine, soms met de bus, reparaties; kosten die wisselend of soms geld kosten)

Nog enkele opmerkingen
 • Noteer van elke uitgave: de datum van aankoop, het bedrag, de categorie en eventueel een korte omschrijving (met name bij grotere uitgaven handig, zodat je later weet waarom je daar veel geld had uitgegeven).
 • Heb je nog weinig zicht op je uitgaven? Houdt dan per week de uitgaven bij. Neem dan voor iedere week een nieuwe bladzijde, vermeld ook hier de datum, het bedrag, de categorie en eventueel een korte omschrijving.
 • Kijk eens of je onder ‘vaste lasten’ een kopje ‘sparen’ kan opnemen. Door deze mee te nemen als vaste last, zul je zien dat je meer kan sparen.

Een digitaal kasboek maken

Het voordeel van een digitaal kasboek is dat je makkelijk iets kan toevoegen of weghalen. Tevens kun je met een kasboek in Excel makkelijk laten uitrekenen hoeveel je over een totale maand hebt betaald. Het nadeel is dat je elke keer de computer aan moet hebben om het kasboek bij te houden. Dit kan de drempel vergroten voor het bijhouden van een kasboek.

Een digitaal kasboek maken is waarschijnlijk het makkelijkste in Excel. Een kasboek voorbeeld:

DatumUitgaveCategorieOpmerkingen
24-2€12,59Boodschappen-
25-2€ 23,30Boodschappen-
25-2€18,50Persoonlijke verzorgingKapper
26-2€54,30Kleding en SchoenenSpijkerbroek en schoenen

Nog een aantal opmerkingen:
 • Zet bij elk bedrag een datum ervoor.
 • Excel kan voor je uitrekenen hoeveel je per maand (of per week) hebt uitgegeven. Dit doe je doe (bijna) rechts boven op ‘autosom’ te drukken en dan in te voeren van welke vakken je dit wil laten berekenen (bijvoorbeeld: =SOM(B2:B30))
© 2014 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Tips voor een goed kasboekIn deze tijd van crisis kijken veel mensen weer kritisch naar hun eigen financiële situatie. Maar eigenlijk is het altij…
Tim, het digitale huishoudboekje van de INGTim is het digitale huishoudboekje van de ING. Wie goed zicht heeft op zijn uitgaven, weet ook waar hij op moet bezuinig…
Kasboek bijhouden in Excel: stap voor stap handleidingKasboek bijhouden in Excel: stap voor stap handleidingHet bijhouden van een kasboek in Excel biedt je de mogelijkheid om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk te ordenen. H…

De basis van de accountantscontroleDe basis van de accountantscontroleBedrijven hebben steeds meer te maken met regelgeving en controle en de ontwikkelingen daarin. Dit is het werkterrein va…
Hoe breng ik mijn schulden op ordeHoe breng ik mijn schulden op ordeHoe breng je structuur aan in je administratie? Wat is een stappenplan en hoe houd jij de controle over je financiële si…
Marilyn (105 artikelen)
Laatste update: 04-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.