Studiekosten: hoe kan ik hierop besparen?

Studiekosten: hoe kan ik hierop besparen? Iedereen die gestudeerd heeft, aan het studeren is of kinderen heeft die studeren weet ervan: studeren kost veel geld. Boeken, kaftpapier, pennen, een rekenmachine, een rugzak en ga zo maar door. Het beginnen van je schoolcarrière kost geld, elk jaar opnieuw. Maar degene die slim is weet een deel van zijn kosten weer terug te verdienen. Hier een aantal tips!

Tip 1: Koop tweedehands

Een handige tip om goedkoper in te kopen is door niet alles nieuw te kopen. Sommige boeken worden tijdens een schooljaar niet of nauwelijks gebruikt. Deze studenten zetten hun boek te koop op bepaalde sites, die jij dan weer kan overkopen. Vaak zijn deze boeken zo goed als nieuw, maar voor bijna de helft van de prijs. Deze voordelen kunnen oplopen tot 100 euro.

Tip 2: Koop in acties

Boekenhandels en warenhuizen weten precies wanneer leerlingen en studenten hun spullen gaan aanschaffen. Hier spelen ze op in door bepaalde acties in te voeren. Zo kan een agenda opeens 5,00 goedkoper zijn, of bij de koop van een rugzak krijg je een gratis agenda. Zoek deze acties op en koop voordelig. Kostenbesparing van minimaal 10,00!

Tip 3: Koop goedkoop

Deze keuze is helemaal aan jezelf: koop je 1 pen voor 2,00 of koop je 10 pennen voor in totaal 2,00? Hetzelfde geldt voor een agenda: deze hoeft niet de duurste van de duurste te zijn. Kijk dus goed wat je koopt en wat je wil.

Tip 4: Kijk eerst thuis wat je nog hebt

Misschien heb je wel een zus of broer die nog een rekenmachine voor je heeft. Of in een laatje liggen nog een aantal vergeten pennen die niemand meer gebruikt. Mooi meegenomen, want dit geld kan je dan mooi weer ergens anders voor gebruiken.

Tip 5: Koop alleen het benodigde

Het is verleidelijk, al die leuke dingen die aangeboden worden. Maar uit andere ervaringen blijkt dat leuke prulletjes voor je school vaak niet worden gebruikt, maar het kost wel geld. Bespaar jezelf deze onnodige kosten en haal alleen wat er op je lijstje staat. Kostenbesparend en je weet meteen of je discipline hebt.

Tip 6: Verkopen!

Wat jij zelf koopt aan boeken, maar niet meer nodig hebt, kan je natuurlijk verkopen! Je krijgt dan niet hetzelfde bedrag dat je hebt zelf hebt betaald, maar wel een deel. Stel je verkoopt 10 boeken voor 10 euro, heb je toch weer 100 euro verdiend! Dit kan je dan gebruiken voor je volgende studiejaar.

Tip 7: Geef je schoolkosten op bij de belasting

Als je je studie zelf betaald, geef dit dan op bij de belasting. Als je al je studiekosten verminderd met de belastingdrempel, is het bedrag dat je overhoudt het bedrag dat je terugkrijgt van de belasting. Leuk meegenomen toch?

Tip 8: Pak de fiets in plaats van de bus of auto

Voor degene die nog geen OV-chipkaart hebben kunnen niet gratis reizen met het OV. Elke keer de bus of trein kost geld. Hetzelfde geldt voor de auto. Om deze kosten te besparen kun je ook gaan lopen of fietsen. Actiever en geld besparend!

Conclusie

Als je alleen koopt wat nodig is, voordelig koopt en je eigen spullen weer verkoopt, kan dit tussen de 150 tot 250 euro opleveren die je anders had uitgegeven aan onnodige kosten. Denk goed na en wees slim!
© 2014 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Rondkomen als studentRondkomen als studentAls student is het leven niet altijd even gemakkelijk. Door de tijd die je in je studie steekt, kun je maar weinig werke…
Besparen op babykleertjesBabykleren vormen voor jonge ouders een flinke kostenpost. Je hebt een hele stapel kleren voor je baby nodig en binnen e…
Aftrek studiekosten 2020 en 2021Aftrek studiekosten 2020 en 2021U kunt u in 2020 en 2021 een deel van de studiekosten en scholingsuitgaven aftrekken zodat u een deel van de gemaakte st…

Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!In Nederland wordt veel voedsel verspild, in huishoudens komt het regelmatig voor dat eetbare voeding weggegooid wordt.…
Europese BankenunieDe Europese bankenunie moet bijdrage aan de economische stabiliteit binnen Europa en financieel sterkere en gezondere Eu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: A Peach, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/jongeren/teruggaaf_jongeren/aangifte_invullen/studiekosten
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 19-01-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.