Gustaaf, 20-01-2020
Beste, graag schets ik kort de situatie: moeder leef nog en ikzelf ben de enige zoon uit het huwelijk. Mijn moeder heeft een handgeschreven testament geschreven waarin ze wenst dat alle bezittingen en gelden moeten overgedragen worden naar een achterneef van mij. Er is géén eigendom zoals huis maar er staat wel tak21 geld geparkeerd op de bank en spaargelden
De vraag van is op wat heb/kan ik aanspraak maken na overlijden?
Bedankt Gustaaf
Reactie infoteur, 24-01-2020
Beste Gustaaf,
De helft van de erfenis van moeder is vrij beschikbaar en kan ze dus aan een ander geven, de andere helft niet. Houdt moeder zich hier niet aan, dan kunt u zodra de erfenis vrijkomt een vordering tot inkorting instellen en zo uw deel opeisen:
https://financieel.infonu.nl/geld/65130-successierechten-op-nalatenschap-en-erfenis-belgie.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Myriam, 14-06-2018
Geachte,
Mijn vader gaat zijn huis verkopen, 35 jaar geleden is mijn moeder overleden, en heb mijn moeders deel toen niet gewild. Nu zou ik dit wel willen, mijn vraag is hoeveel is dit?
Met dank
Reactie infoteur, 08-01-2020
Geachte Myriam,
Als u de erfenis van uw moeder toen helemaal hebt afgewezen zonder voorbehoud, is het de vraag of u er nog aanspraak op kunt maken. Het hangt er dus helemaal vanaf van wat toen is afgesproken en wat de boedel destijds was.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
M. Overweel, 01-08-2017
Mijn vader heeft door vervelende omstandigheden een zus en broer onterft. Nu is hij helaas overleden, mijn broer en zus hebben recht op een legitiem deel, 1/6e deel. De uitkomst hiervoor is door de notaris op schrift vastgesteld.
Mijn broer is naarstig op zoek, provoceert mij en eist mondeling 78000 € terwijl de totale som = ca. 110.000. In het verleden is er een kinder fiets geschonken aan een achterkleinkind van pa en aan 1 van de kleinkinderen 6000 euro voor het starten van een zzp-bedrijfje.
Verder is er in het afgelopen jaar door mijn ziekzijn een schenking geweest van 4000 euro. Ceze sommen worden allen meegeteld in de erfenis. Mijn broer eist 28000 euro, mede omdat ik volgens hem meer had verkregen. Ik ben het strijden moe. Wat raadt u mij aan, tegemoet komen aan de eis of verder opkomen voor mijn recht? Wat is dan de consequentie?
Ik hoor graag
hartelijk dank
groet Gré
Reactie infoteur, 08-01-2020
Beste M. Overweel,
Uw broer kan hoog of laag springen, maar de wil van uw vader is hierbij wet. Daarbij dient zijn testament conform notaris te worden uitgevoerd. Gewoon rustig blijven dus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ann, 13-07-2017
Wat kunnen wij doen? Mijn ex man is alcoholist, hij heeft net 150.000 euro geërfd maar hij verdeelt het geld niet met zijn twee kinderen. Hij weet niet wat hij doet, hij deelt zijn geld uit aan de klanten van zijn stamcafé.
Reactie infoteur, 08-01-2020
Beste Ann,
U kunt naar de rechter stappen in verband met de overduidelijke verkwisting van de erfenis, en vragen om de erfdelen eerder uit te betalen (inroepen wilsrechten).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Petra, 06-03-2015
Mijn vader overleed in 2006, ik had toen een goede relatie met mijn ouders. In 2008 ben ik gescheiden van mijn toenmalige echtgenoot, dit was voor mijn moeder niet te verkroppen. Ze heeft toen alle contact verbroken en mij laten onterven. Nu is mijn vraag: geldt deze onterving ook voor het erfdeel van mijn vader of kan ze mij alleen onterven voor 'haar deel' van de erfenis?
Ik heb al veel op internet gezocht maar kan hier geen informatie over vinden.
Reactie infoteur, 06-03-2015
Beste Petra,
De onterving geldt niet voor het erfdeel van uw vader. Daar hebt u nog steeds recht op, voor elke verdeling van haar erfenis.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Nico, 10-02-2015
Mijn moeder is 80 en raakt dement, ikzelf woon in Spanje maar heb veel en vaak contact met moeder, zo ook nu ik ben een week bij haar thuis in NL, ik heb een broer en zus waar ik al meer dan 20 jaar een slecht en summier contact hebt, hoe dan ook ik heb vrij lang de financiën van mijn moeder beheert, 4 jaar geleden ben ik verhuisd naar Spanje en doet mijn broer het, ik heb door omstandigheden geld van mijn moeder geleend, en betaal iedere maand wat terug 50,00 het bedrag was 10.000 euro geleend geld in 2012, daar staat nu nog 4050,00 van open. Toen ik bij mijn moeder was hebben mijn broer en zus en moeder een testament opgesteld waarin ik onterft word, ik vind dat geen probleem. Mijn moeder wil mij nu dat laatste deel schenken, of kwijtschelden ik heb altijd goed gezorgd voor mijn moeder en zij heeft pijn en verdriet van deze hele ontwikkeling en haar dementie maakt het onmogelijk dingen terug te draaien. ik wil dat ook niet, hoe gaat het zo dadelijk… moet ik ondanks de onterving mijn broer en zus 2000,00 betalen of is onterven ook onterven?
Reactie infoteur, 11-02-2015
Beste Nico,
1. Het is de vraag of het testament geldig is, gegeven de situatie van uw moeder en de aandrang tot onterving door broer en zus.
2. Moeder mag u de 2000 euro schenken bij leven (wel op papier zetten). Dan bent u er vanaf en hebt u geen zorgen meer over de erfenis. Anders blijft dit bedrag staan en moet u misschien nog terugbetalen. Als u tegen die tijd uw legitieme portie inroept, wordt die gesaldeerd met wat er aan lening nog uitstaat, anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw