Onterven van zoon en dochter

Onterven van zoon en dochter Uw kind onterven? Het onterven van een zoon en dochter heeft als groot voordeel dat de langstlevende partner in de meeste gevallen minder successierechten hoeft te betalen. De langstlevende betaalt immers de erfbelasting voor een kind aan de Belastingdienst. Een nadeel is wel dat de kinderen na het overlijden van de langstlevende partner, waarschijnlijk meer belasting moeten betalen. Er is dus meer dan het zwarte schaap onterven, er zijn ook voordelen aan onterven verbonden. Alles over onterven en onterving van een kind en de gevolgen voor uw partner.

Onterven zoon of dochter, kind onterven

Er kunnen vele redenen zijn om te kiezen voor het onterven van uw kinderen. Vaak kiezen ouders niet voor de onterving van alle kinderen, maar is er met een specifieke zoon of dochter een dusdanig slechte relatie dat onterving de beste oplossing lijkt. U voorkomt door een kind te onterven dat deze erfgenaam wordt en het wettelijk recht houdt op een kindsdeel. Helemaal onterven lukt niet, omdat een kind altijd nog een beroep kan doen op zijn legitieme portie. Onterven van uw zoon gaat niet automatisch. U zult hiervoor naar de notaris moeten om daar een testament op te laten stellen: kind onterven zonder testament of notaris, kan dat?

Redenen voor onterven zoon of dochter: niet alleen zwarte schaap

Er kunnen vele redenen zijn om te kiezen voor onterving:
  1. Slechte relatie met een kind.
  2. Het kind kan niet met geld omgaan en u bent bang dat het geld wordt verkwist.
  3. U weet een betere bestemming voor uw nalatenschap.
  4. U wilt de langstlevende partner beschermen.

Dit artikel beperkt zich tot punt 4, u wilt de langstlevende partner beschermen en niet de onterving van het zwarte schaap in de familie.

Rol van de langstlevende partner in het erfrecht

De wetgever is nadrukkelijk van mening dat de langstlevende partner beschermd moet worden. Waar enkele jaren terug de kinderen hun erfdeel konden opeisen waardoor de langstlevende partner soms huis en haard moest verkopen en berooid achter bleef, is dat in het huidig erfrecht niet meer aan de orde. De kinderen hebben als erfgenaam recht op hun wettelijke erfdeel, maar dat erfdeel is niet direct opeisbaar. De kinderen krijgen hooguit een vordering op de langstlevende ouder en die vordering wordt pas verrekend zodra ook de langstlevende is overleden. Met andere woorden, de kinderen kunnen er nog niet aankomen zolang de langstlevende nog in leven is.

Rol van de Belastingdienst in het erfrecht

De Belastingdienst ziet de vordering die de kinderen erven als een erfenis en daarover dient voor zover de bedragen hoger zijn dan de vrijstellingen erfbelasting te worden betaald. En wie betaalt deze erfbelasting? Neen, niet het kind, maar juist de langstlevende echtgenoot of echtgenote. Die wordt hiervoor aangeslagen. Als deze langstlevende geen geld voorhanden heeft of wanneer het geld vast zit in een aantal zaken, kan deze nog steeds in de problemen komen en verplicht zijn om het zilverwerk te verkopen. Waar de overheid de langstlevende enerzijds beschermt, brengt dezelfde overheid deze toch mogelijk in ernstige problemen. Deze problemen kunt u op twee manieren voorkomen:

Onterven en onterving hoeft dus niet erg te zijn

Als u voorziet dat de erfbelasting voor de kinderen hoog zal zijn en dat uw partner daarvoor niet direct geld beschikbaar heeft, kunt u kiezen voor onterving. De kinderen hoeven daarover ook niet te ongerust te worden, want de vordering die ze anders gekregen zouden hebben, zou toch niet direct opeisbaar zijn geweest. Over een testament hoeft u tijdens uw leven aan niemand wat te zeggen, maar als u een goede relatie hebt met uw kinderen kan het geen kwaad om de onterving en de reden daarvan vooraf uit te leggen. Het hoeft niet, maar het voorkomt scheve gezichten en onbegrip achteraf. Bij onterving om redenen van ruzie of bijvoorbeeld verkwisting ligt dat natuurlijk anders.

Meer successierechten betalen

Het gevolg van de onterving kan zijn dat de kinderen later een groter bedrag van de langstlevende zullen erven en per saldo meer belasting moet worden betaald, maar dat is dan een zorg van de kinderen en niet meer van de langstlevende partner. Overleg ook altijd vooraf met uw notaris om te zien wat wijs is.
© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kind onterven zonder testament, notaris, kan dat?Kind onterven zonder testament, notaris, kan dat?Een kind onterven of uw kinderen onterven, doet u dat met een testament of kan dit ook zonder een notaris? Via de onterv…
Echtgenoot onterven kan met testamentEchtgenoot onterven kan met testamentMet een testament kunt u iedereen onterven. Ook uw echtgenoot en een kind kunt u in 2024 of 2025 onterven. U kunt met de…
Onterven van vader, moeder, broer, zus of beide oudersOnterven van vader, moeder, broer, zus of beide oudersHoe uw vader, moeder of beide ouders onterven? De onterving van een ouder speelt waarschijnlijk niet als u ook zelf een…
Erfbelasting 2021 vrijstellingen, tarieven, successierechtenErfbelasting 2021 vrijstellingen, tarieven, successierechtenEen erfenis in 2022 of 2023 betekent in veel gevallen ook erfbelasting en successierechten betalen. Voor deze erfbelasti…

Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Het wordt steeds moeilijker om bij banken geld te krijgen voor financiering van zakelijke of persoonlijke uitgaven. Het…
11 budgettips, geld besparen en eventueel sparen11 budgettips, geld besparen en eventueel sparen"Ouders die in financiële nood verkeren, gebruiken steeds vaker het spaargeld van de kinderen om hun eigen problemen op…
Reacties

Gustaaf, 20-01-2020
Beste, graag schets ik kort de situatie: moeder leef nog en ikzelf ben de enige zoon uit het huwelijk. Mijn moeder heeft een handgeschreven testament geschreven waarin ze wenst dat alle bezittingen en gelden moeten overgedragen worden naar een achterneef van mij. Er is géén eigendom zoals huis maar er staat wel tak21 geld geparkeerd op de bank en spaargelden

De vraag van is op wat heb/kan ik aanspraak maken na overlijden?

Bedankt Gustaaf Reactie infoteur, 24-01-2020
Beste Gustaaf,
De helft van de erfenis van moeder is vrij beschikbaar en kan ze dus aan een ander geven, de andere helft niet. Houdt moeder zich hier niet aan, dan kunt u zodra de erfenis vrijkomt een vordering tot inkorting instellen en zo uw deel opeisen:

https://financieel.infonu.nl/geld/65130-successierechten-op-nalatenschap-en-erfenis-belgie.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Myriam, 14-06-2018
Geachte,
Mijn vader gaat zijn huis verkopen, 35 jaar geleden is mijn moeder overleden, en heb mijn moeders deel toen niet gewild. Nu zou ik dit wel willen, mijn vraag is hoeveel is dit?
Met dank Reactie infoteur, 08-01-2020
Geachte Myriam,
Als u de erfenis van uw moeder toen helemaal hebt afgewezen zonder voorbehoud, is het de vraag of u er nog aanspraak op kunt maken. Het hangt er dus helemaal vanaf van wat toen is afgesproken en wat de boedel destijds was.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Overweel, 01-08-2017
Mijn vader heeft door vervelende omstandigheden een zus en broer onterft. Nu is hij helaas overleden, mijn broer en zus hebben recht op een legitiem deel, 1/6e deel. De uitkomst hiervoor is door de notaris op schrift vastgesteld.

Mijn broer is naarstig op zoek, provoceert mij en eist mondeling 78000 € terwijl de totale som = ca. 110.000. In het verleden is er een kinder fiets geschonken aan een achterkleinkind van pa en aan 1 van de kleinkinderen 6000 euro voor het starten van een zzp-bedrijfje.

Verder is er in het afgelopen jaar door mijn ziekzijn een schenking geweest van 4000 euro. Ceze sommen worden allen meegeteld in de erfenis. Mijn broer eist 28000 euro, mede omdat ik volgens hem meer had verkregen. Ik ben het strijden moe. Wat raadt u mij aan, tegemoet komen aan de eis of verder opkomen voor mijn recht? Wat is dan de consequentie?

Ik hoor graag

hartelijk dank

groet Gré Reactie infoteur, 08-01-2020
Beste M. Overweel,
Uw broer kan hoog of laag springen, maar de wil van uw vader is hierbij wet. Daarbij dient zijn testament conform notaris te worden uitgevoerd. Gewoon rustig blijven dus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ann, 13-07-2017
Wat kunnen wij doen? Mijn ex man is alcoholist, hij heeft net 150.000 euro geërfd maar hij verdeelt het geld niet met zijn twee kinderen. Hij weet niet wat hij doet, hij deelt zijn geld uit aan de klanten van zijn stamcafé. Reactie infoteur, 08-01-2020
Beste Ann,
U kunt naar de rechter stappen in verband met de overduidelijke verkwisting van de erfenis, en vragen om de erfdelen eerder uit te betalen (inroepen wilsrechten).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 06-03-2015
Mijn vader overleed in 2006, ik had toen een goede relatie met mijn ouders. In 2008 ben ik gescheiden van mijn toenmalige echtgenoot, dit was voor mijn moeder niet te verkroppen. Ze heeft toen alle contact verbroken en mij laten onterven. Nu is mijn vraag: geldt deze onterving ook voor het erfdeel van mijn vader of kan ze mij alleen onterven voor 'haar deel' van de erfenis?
Ik heb al veel op internet gezocht maar kan hier geen informatie over vinden. Reactie infoteur, 06-03-2015
Beste Petra,
De onterving geldt niet voor het erfdeel van uw vader. Daar hebt u nog steeds recht op, voor elke verdeling van haar erfenis.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nico, 10-02-2015
Mijn moeder is 80 en raakt dement, ikzelf woon in Spanje maar heb veel en vaak contact met moeder, zo ook nu ik ben een week bij haar thuis in NL, ik heb een broer en zus waar ik al meer dan 20 jaar een slecht en summier contact hebt, hoe dan ook ik heb vrij lang de financiën van mijn moeder beheert, 4 jaar geleden ben ik verhuisd naar Spanje en doet mijn broer het, ik heb door omstandigheden geld van mijn moeder geleend, en betaal iedere maand wat terug 50,00 het bedrag was 10.000 euro geleend geld in 2012, daar staat nu nog 4050,00 van open. Toen ik bij mijn moeder was hebben mijn broer en zus en moeder een testament opgesteld waarin ik onterft word, ik vind dat geen probleem. Mijn moeder wil mij nu dat laatste deel schenken, of kwijtschelden ik heb altijd goed gezorgd voor mijn moeder en zij heeft pijn en verdriet van deze hele ontwikkeling en haar dementie maakt het onmogelijk dingen terug te draaien. ik wil dat ook niet, hoe gaat het zo dadelijk… moet ik ondanks de onterving mijn broer en zus 2000,00 betalen of is onterven ook onterven? Reactie infoteur, 11-02-2015
Beste Nico,
1. Het is de vraag of het testament geldig is, gegeven de situatie van uw moeder en de aandrang tot onterving door broer en zus.
2. Moeder mag u de 2000 euro schenken bij leven (wel op papier zetten). Dan bent u er vanaf en hebt u geen zorgen meer over de erfenis. Anders blijft dit bedrag staan en moet u misschien nog terugbetalen. Als u tegen die tijd uw legitieme portie inroept, wordt die gesaldeerd met wat er aan lening nog uitstaat, anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.