11 budgettips, geld besparen en eventueel sparen

11 budgettips, geld besparen en eventueel sparen "Ouders die in financiële nood verkeren, gebruiken steeds vaker het spaargeld van de kinderen om hun eigen problemen op te lossen". Dit soort extreme berichten in nieuwsbladen geeft aan dat het niet makkelijk is om verstandig met geld om te gaan. Ouders die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en een greep uit de spaarpot van de kinderen nemen om in de dagelijkse levensbehoeften te kunnen voorzien. Vaak komen mensen aan het eind van de maand in de financiële problemen omdat de maand langer duurt dan de portemonnee aankan. Met alle verleidingen om ons heen is het ook niet makkelijk om verstandig met geld om te gaan. Toch zijn er heel veel manieren en mogelijkheden om geld te besparen. Zeker op het gebied van abonnementen, energie, verzekeringen en de boodschappen valt vaak veel te besparen. Daarom hier wat bespaar- en spaartips.

Bespaartips


"De rijken worden rijker en de armen armer", is een veel gehoorde kreet. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit. Veel rijke mensen zijn het geworden door: hard te werken of een geniaal en uniek idee of ze hebben een gat in de markt gevonden en ze hadden een beetje geluk. Veel van de mensen die er hard voor gewerkt hebben en op deze manier hun vermogen bij elkaar hebben verdiend zijn vaak nog steeds spaarzaam. Ze mogen voor ons dan in een "vette auto" rijden maar vergeleken met andere rijken rijden ze misschien in een "armoedige bak". Dit brengt ons meteen bij de eerste tip.

Tip 1. Leef niet voor de buitenwereld!

Bron: RWLinder, RgbstockBron: RWLinder, Rgbstock
Veel mensen leven op grote voet. Ze leven alsof ze meer verdienen dan ze werkelijk doen. Meestal uit status om aan de buitenwereld te laten zien dat alles goed gaat. Zelfs als dit in strijd is met het eigen banksaldo. Allerlei onnodige luxe artikelen zoals dure merkkleding, een benzine slurpende auto, de nieuwste gadgets, een leuk bootje enz. slaan een groot gat in de financiën. Niet alleen de aanschaf maar ook het onderhoud, verzekeringen, liggeld, enz. Zoals vaak wordt gezegd in de jachthavens "het gaat niet om de grote van de boot maar om het plezier wat men er mee beleeft". Of misschien wel toepasselijker, "een boot is een gat in het water waar je geld in blijft gooien". Dit brengt ons meteen bij tip nummer 2.

Tip 2. Inzicht in de inkomsten en uitgaven

Dat de maand af en toe langer duurt dan de portemonnee toelaat komt vaak door het gebrek aan inzicht in de uitgaven. Maak daarom een overzicht van de inkomsten en aan de andere kant de uitgaven. Verdeel de uitgaven in drie categorieën.
  1. noodzakelijke kosten: dit zijn de kosten die absoluut noodzakelijk zijn zoals, de huur, hypotheek, verzekeringen, gas, elektra, belastingen. boodschappen, schoolgeld, enz. Noteer ook wanneer deze van de rekening worden afgeschreven, sommigen per maand anderen per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks. Op deze manier weet u precies wanneer er een groot bedrag van de rekening afgaat en wat er die maand overblijft.
  2. minder noodzakelijke kosten, hier komen de kosten waarvan men niet zeker weet of deze noodzakelijk zijn zoals, diverse abonnementen op kranten en weekbladen, op telefoons en internet, op sportscholen en sportclubs, enz. kijk ook of deze kosten niet goedkoper kunnen (tip 4 & 5). Kijk zeer kritisch naar deze kosten en bepaal of ze in de categorie noodzakelijk horen of bij de leuke extraatjes.
  3. leuke extraatjes, hier komen de kosten van alle andere maandelijkse uitgave, zoals uitgaan, etentjes, enz.

Om overzicht te houden zal men regelmatig het overzicht bij moeten houden. Veel betalingen gaan automatisch en door een goed overzicht zijn de uitgaven overzichtelijk. Pin per week een vast bedrag en op is op. Betaal daarom bij voorkeur ook contant of via de bankpas en niet met een creditcard of via de smartphone (vaak kan men ook betalen via de rekening van de provider). Deze uitgaven worden vaak pas aan het eind van de maand van de rekening afgeschreven. Hierdoor raken we een goed overzicht kwijt en we geven daardoor vaak meer uit dan de bedoeling was. Hebben we eenmaal een duidelijk plaatje van de financiële gebeurtenissen over het jaar dan kunnen we door naar tip 3.

Tip 3. Bepaal het nut van de uitgaven

Nadat er een duidelijk beeld is ontstaan van de inkomsten en uitgaven is het zaak om het nut van de uitgaven onder de loep te nemen. Zeker in de categorie minder noodzakelijke kosten en leuke extraatjes valt veel te besparen. Zeker abonnementen voor een sportclub of sportschool zijn niet goedkoop en vaak gaat men ook niet zo regelmatig dat men de kosten eruit haalt. Ook abonnementen op kranten en week-/maandbladen kunnen aardig in de cijfers lopen. Kijk kritisch naar deze abonnementen, veel kranten en tijdschriften zijn tegenwoordig bijna allemaal via internet gratis te lezen. Vaak is de berichtgeving of zijn de artikelen wat beknopt maar men kan altijd een los exemplaar kopen van een artikel waar men meer over wil weten. Kritisch kijken geldt ook voor de telefoon- en internetabonnementen bij tip 4.

Tip 4. Abonnementen

Veel gezinnen hebben meerdere abonnementen voor telefoons. Vaak al jaren hetzelfde abonnement bij dezelfde aanbieder. Maar de concurrentie in deze markt is groot en bij oude abonnementen betaal men negen van de tien keer, te veel. Veel telefoon- en ook internetabonnementen worden met de jaren goedkoper. Kijk eens naar kosten van deze abonnementen en zoek uit of men dezelfde producten en diensten niet voor een lagere prijs kan krijgen. Op internet zijn tegenwoordig veel vergelijkingssites te vinden die met een paar klikken de goedkoopste aanbieder vindt. Eenzelfde aanpak verdienen de verzekeringen bij tip 5.

Tip 5. Verzekeringen

Veel mensen zijn oververzekerd en voor sommige dingen zelfs dubbel verzekerd. Controleer daarom de dekking van de verzekeringen en schrap waar men dubbel- of oververzekerd is. Daarnaast kunnen ook premies vaak goedkoper. Vraag vrijblijvend bij verschillende maatschappijen offertes op. Verschillende verzekeringen combineren bij een verzekeringsmaatschappij levert ook vaak een korting op. Evenals een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via een werkgever, is vaak voordeliger. Hier kan dus wel wat bespaard worden maar een grotere besparing vinden we bij tip 6.

Tip 6. Jaarlijks 2 miljard euro aan voedsel verspild

Nederlanders gooien per persoon zo’n 50 kilo per jaar aan voedingsmiddelen weg. Op levensmiddelen zou eigenlijk nooit bezuinigd moeten worden, het is ten slotte de eerste levensbehoefte. Maar met een beetje slim inkopen en bewaren valt hier heel wat te besparen. Haal de boodschappen aan de hand van een boodschappenlijstje en houdt u daar aan. Koop bijvoorbeeld in de aanbieding en als het een veel gebruikt artikel is, sla dan meteen groot in (let wel op de houdbaarheidsdatum). Artikelen zoals koffie zijn lang houdbaar en als men genoeg inkoopt, kan men het uithouden van de ene aanbieding tot de volgende. Doe de boodschappen bij voorkeur om de dag en koop alleen wat nodig is voor twee dagen. Zo voorkomt men dat artikelen, die al de hele week in de koelkast liggen te wachten op consumptie, in de kliko belanden. Supermarkten richten hun winkels altijd volgens een bepaalde strategie in. Dit houdt in dat de duurdere producten, de A merken, op ooghoogte staan. De B merken staan dan voornamelijk op enkelhoogte. Koopt men regelmatig kant en klaarproducten omdat men weinig tijd heeft om te koken, dan kan men beter op dagen als men de tijd wel heeft een dubbele hoeveelheid klaarmaken en een deel invriezen. Kijk hiervoor dan bij de aanbiedingen van grote verpakkingen, bijvoorbeeld vlees. Uit eten is natuurlijk onwijs lekker en gezellig maar met de steeds oplopende prijzen niet echt goedkoop. Voor een fractie van de prijs van uit eten zet men zelf een knappe maaltijd op tafel zelfs als we de energiekosten meerekenen. Dat brengt ons bij tip 7.

Tip 7. Energie

Veel mensen blijven bij hun vertrouwde energieleverancier van gas en elektra, terwijl men tegenwoordig kan kiezen uit diverse aanbieders. Heeft u wel de beste deal? Informeer eens bij andere leveranciers en vraag een offerte aan. Daarnaast kan men veel besparen door zuiniger met energie om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 30 procent van het energieverbruik op gaat aan verspilling.
  • Let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel.
  • Vervang gloeilampen door spaarlampen of nog beter door ledlampen deze verbruiken maar liefst 85% minder energie dan een vergelijkbare gloeilamp en de levensduur is ook nog eens 50 maal zo lang.
  • Zet de verwarming eens een graadje lager en zet hem op tijd uit.
  • Ventileer voldoende om vochtige lucht af te voeren. Droge lucht kan makkelijker en dus goedkoper verwarmd worden dan vochtige lucht.
  • Zet apparaten zoals computerschermen en printers wanneer deze niet worden gebruikt uit of anders op slaapstand.
  • Ook als computers uit staan verbruiken ze toch nog energie. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik stekkerblokken met een ingebouwde schakelaar.
  • Schakel het beeldscherm uit of gebruik de slaapstand in plaats van een screensaver als men het computerscherm even niet gebruikt.
Nu hebben we door al deze maatregelen misschien wat geld over om opzij te leggen. Dat brengt ons bij tip 8.

Tip 8. Sparen

Sparen komt voor veel mensen op een laatste plaats. Als alles betaald is en er nog geld overblijft, gaat dat naar de spaarrekening. In de praktijk komt er dan van sparen vaak weinig terecht. Maak van sparen een prioriteit en stel een vast bedrag per maand vast. Plaats dit in de categorie noodzakelijke uitgave. Sparen doen we meestal voor grote uitgave en dat is tip 9.

Tip 9. Grote uitgaven

Af en toe ontkomen we er niet aan en staan we voor de aanschaf van een duur artikel. De koelkast is aan vervanging toe, de wasmachine heeft zijn langste tijd gehad, enz. Alles gaat een keer stuk, zeker de elektronische apparatuur van tegenwoordig is niet gebouwd voor een lange levensduur. Voor veel van dit soort aankopen kan internet uitkomst bieden. Men kan naar een winkel gaan en zich laten informeren over de diverse mogelijkheden van de verschillende merken. Eventueel zijn hier op internet ook weer veel vergelijkingssites te vinden. Weet men uiteindelijk welk type en merk het best is dan kan men op internet zoeken naar de goedkoopste leverancier. Vaak zijn de goedkoopste leveranciers internetwinkels omdat deze over het algemeen minder kosten hebben dan de reguliere winkels in een winkelstraat. De reguliere winkels zitten vaak met een hoge huur, personeel en energiekosten wat allemaal met de verkoop van artikelen moet worden terugverdiend. Wil men toch in een reguliere winkel de aankoop doen probeer dan altijd af te dingen, vaak is er wel wat aan de prijs te doen. Een ander alternatief is het artikel tweedehands te kopen. Hiervoor bestaan er ook tal van sites zoals marktplaats. Ook kan men naar een kringloopwinkel of Noppes of kijk eens op het prikbord in de supermarkt. Een andere grote uitgave is de vakantie. Ook hier kan men vaak wel wat besparen door te letten op last-minutes. Als men geen schoolgaande kinderen meer heeft kan men buiten het seizoen op vakantie dit scheelt soms de helft van de prijs met het hoogseizoen. Voor deze grote uitgave kunnen we natuurlijk geld lenen en dat brengt ons bij tip 10.

Tip 10. Leningen

Het gebeurt vaak dat mensen even een lening afsluiten voor een grote plotselinge uitgave. Veel banken lenen graag geld uit omdat zij hier flink aan verdienen. Kijk daarom kritisch naar de actuele rente die banken hanteren bij hun leningen en kies voor de laagste rente. Heeft men nog leningen lopen kijk, dan bij welke lening de hoogste rente betaalt moet worden en probeer deze lening dan versneld af te lossen. Lenen kost altijd meer. Dit gaat ook op bij creditcards deze hanteren vaak een hoge rente. Werk creditcardschulden daarom altijd zo snel mogelijk weg. Al deze tips gingen over besparen maar valt er ook nog ergens wat te halen, dat is voor een ieder verschillend bij tip 11.

Tip 11. Toeslagen

Als we 100 euro op straat zien liggen lopen we er ook niet voorbij. Toch hebben veel mensen recht op bepaalde toeslagen en tegemoetkomingen. Veel mensen denken dat deze regelingen alleen voor uitkeringsgerechtigden gelden, maar het loont misschien de moeite om hier even in te duiken. Op de site van het Nibud is een rekentool beschikbaar waar men binnen een kwartier kan zien of men ergens voor in aanmerking komt. Deze eventuele toeslagen of tegemoetkomingen moeten echter wel zelf aangevraagd worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Erik67, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word je rijk?Meer geld krijgen, dat wil iedereen wel. Maar hoe kun je dit voor elkaar krijgen? Het is nog lang niet zo makkelijk, maa…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Rijk worden door een sobere levensstijl!Rijk worden door een sobere levensstijl!Hoe doen de self-made rijken dat eigenlijk? Gooien ze het eenmaal verdiende geld over de balk of hebben ze slimme manier…
Wat is een broodfonds?Wat is een broodfonds?Door de hoge kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn zelfstandige ondernemers op zoek naar goedkopere alte…
Bronnen en referenties
  • http://www.nibud.nl/uitgaven/budgettips
  • Afbeelding bron 1: RWLinder, Rgbstock
Erik67 (88 artikelen)
Laatste update: 11-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.