Vastgoed, vastgoed deals en het Kadaster

Vastgoed, vastgoed deals en het Kadaster Wat is een ABC constructie in vastgoed? Het Kadaster registreert bij de handel in vastgoed veel informatie over de transacties in vastgoed. Het blijkt echter roch regelmatig onvoldoende te zijn om alle fraude met vastgoed te voorkomen en bekende constructies tegen te gaan. Wat is bijvoorbeeld een ABC constructie en wat een dubbeldekker in de vastgoed wereld?

Huizensites genoeg in Nederland

De particulier die op zoek is naar een huis gaat eens in de zoveel tijd de verschillende huizensites af, en bekijkt of daar wat van zijn gading bij zit. Bij de verkoop kan de particulier gebruik maken van de Nederlandse Vastgoed Maatschappij of makelaar Makelaarsland of Makelaarinhuis. Misschien het huis nog een beetje renoveren en aantrekkelijk aankleden, maar dan heeft u het wel gehad. Bij de professionele handel ligt dat nog wel eens anders. Daar verwisselt een huis soms meermalen op een dag van eigenaar.

Vastgoed deals en het Kadaster

Het Kadaster heeft veel informatie over de transacties in onroerend goed. Men kan er eenvoudig navragen wie de eigenaar is van een onroerend goed, wat de verkoopprijs is geweest. Het Kadaster bewaart ook de informatie over de financiering van het vastgoed en de namen van de notarissen. Dat lijkt veel informatie, maar toch blijft zo veel buiten beeld. Denk aan de in vastgoed land niet onbekende Dubbeldekker en de ABC constructie.

Vastgoed en de Dubbeldekker

Bij de Dubbeldekker vinden in zeer korte tijd opeenvolgende leveringen plaats van het zelfde vastgoed. Deze leveringen zijn in één akte vervat. Hoewel het pand zo meermalen van eigenaar verandert, is dat bij het Kadaster niet zichtbaar. Het Kadaster ziet alleen het juridisch eigendom. Dat wil zeggen bij de levering aan de laatste persoon of instantie, die het vastgoed in bezit heeft. De koopakte geeft weliswaar de tussenpersonen, maar die hoeft tot dusverre niet bij het Kadaster te worden gedeponeerd.

Vastgoed en ABC constructie

Ook bij de ABC constructie gaat vastgoed in korte tijd van A naar B en vervolgens naar C. In de ABC akte, die wordt opgemaakt, staat alleen de transactie van A naar C. Zo blijft tussenpartij B volledig buiten beeld.

Transparantie van de vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt zou gebaat zijn bij meer transparantie. Nu komen immers in korte tijd grote malversaties aan het licht. Denk aan de zeer geruchtmakende zaak Endstra. De naam van de vastgoedwereld is bij deze schimmigheid niet gebaat. Daarom is het de vraag hoe lang het nog duurt voordat de sector zelf aan de bel trekt, dan wel door de overheid extra regelgeving wordt opgesteld. Een ABC constructie is immers eenvoudig te voorkomen door te regelen dat van elke transactie, ook met tussenpersonen, een transportakte en koopakte moet worden opgesteld die verplicht bij het Kadaster moeten worden gedeponeerd.

Slot

De markt van vastgoed trekt vele mensen aan. Er wordt veel geld verdiend en misschien is het daarom ook wel iets voor u. Als de vastgoedmarkt er prima uitziet voor verkopers, zijn er weer hele mooie deals mogelijk geworden.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastgoed CV, wat is dat?Vastgoed CV, wat is dat?Een vastgoed CV kan u een groot rendement opleveren als de vastgoedmarkt zich goed ontwikkelt. De Autoriteit Financiële…
De erfgrens bepalenNiet altijd is het geheel duidelijk waar de erfgrens loopt. Toch is het voor verschillende doeleinden belangrijk om te w…
Vastgoed beleggen in vastgoedfonds of vastgoed cvVastgoed beleggen in vastgoedfonds of vastgoed cvSuccesvol beleggen in vastgoed en in de vastgoedmarkt, dat kan zeker. Ook met een vastgoed cv. Het is wel opletten en so…
Vastgoed, een appartement kopenVastgoed, een appartement kopenEen appartement kopen voor uw kind of om deze te verhuren, maar tegen welke prijs? Het kopen van een appartement is toch…

Vastgoed & een kasteel kopen in BelgieVastgoed & een kasteel kopen in BelgieEen huis kopen in België of misschien wel een tweede huis of een kasteel? Een tweede eigen huis lijkt vele mensen wel wa…
Pensioenen: de api geeft meer flexibiliteitPensioenen: de api geeft meer flexibiliteitVindt u de manier waarop u spaart voor uw pensioen ook star en stroef? Mooi, er is ook een flexibelere pensioeninstellin…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.