Vastgoed & een kasteel kopen in Belgie

Vastgoed & een kasteel kopen in Belgie Een huis kopen in België of misschien wel een tweede huis of een kasteel? Een tweede eigen huis lijkt vele mensen wel wat. Wat vindt u ervan om een kasteel of huis te kopen in België. Een eigen huis in België heeft vele voordelen, het is dichtbij, mooi en aantrekkelijk. Maar het hoeft geen kasteel te zijn. Vele Nederlanders gingen u voor: er vestigen zich ruim 10.000 Nederlanders in België. Een klein kasteel voor 10 personen in de Ardennen, misschien is dat een goede reden om in 2020 te verhuizen van Nederland naar België?

Een huis in België kopen

En dan België. Voor velen een doorvoerland naar het zuiden. Voor anderen een land om te genieten, waar u in ieder geval ook erg lekker kunt eten. Maar België is ook befaamd om zijn vele kastelen. En die kastelen staan steeds meer te koop, omdat het onderhoud te duur wordt, of het kasteel te groot. Dat maakt ook dat de kastelen niet alleen regelmatig worden aangeboden, maar vaak voor een, vergeleken met de prijzen in Nederland, redelijke prijs. En voor een Nederlander is er in beginsel geen enkele belemmering om vastgoed in België te kopen. Wallonië heeft ook vele renovatie subsidies in de aanbieding. Zelfs tot 80 à 90% van het renovatie bedrag.

Kastelen in België te koop

België kent drieduizend kastelen. België heeft daarmee de grootste kasteel dichtheid ter wereld. Per jaar komt daarvan 10 à 15% op de markt. Een heus kasteel is bereikbaar, met wijnkelders, zes slaapkamers, toren, bijgebouw, schuur en 1,6 hectare grond kostte ruim 500.000 euro. Niet niks natuurlijk, maar vergelijkbaar met een rijtjeshuis in Nederland. Veel duurder kan natuurlijk ook. In de prijsklasse tussen de twee en vier miljoen is de keuze enorm groot. Als u een kasteel zoekt, kunt u het beste contact zoeken met een makelaar die in kastelen gespecialiseerd is. Veel kastelen zijn immers discreet te koop gezet, zonder bordjes in de tuin of foto's van het interieur op het internet. Die kunt u dan ook zelf niet of nauwelijks vinden. Overigens is het aantal kastelen dat in Nederland te koop is, helemaal op een hand te tellen, en vaak ook nog zeer prijzig.

Voordelen van een huis in België en te verhuizen naar België

Ruim 10.000 Nederlanders vestigen zich jaarlijks in België. En er zijn hierbij een aantal voordelen aan te geven:
  • Natuurlijk is ons buurland een fijn land om in te wonen.
  • Huizen zijn in België een stuk goedkoper dan in ons land. Daardoor trekken ook nogal wat starters naar het zuiden.
  • Doorstroming op de woningmarkt verloopt veel beter.
  • Er is geen woningnood.
  • Er zijn geen woekerprijzen voor grond zoals in Nederland wel vaak het geval is.
  • Wie in Nederland werkt en in België een koophuis heeft kan de hypotheekrente in Nederland van zijn inkomen aftrekken.

Een tweede eigen huis

Een tweede eigen huis is een fantasie die voor steeds meer mensen binnen bereik lijkt te komen. Het is vaak wel even puzzelen met vragen als:

Huis kopen in België en de notaris

De aankoop en overdracht van onroerend goed verloopt via een notaris. Deze rekent een vaste vergoeding van 1 tot 4% van de koopsom als commissie. De registratie van het onroerend goed kost 12,5% van de totale koopprijs. Als u koopt via een veiling zijn de kosten van de notaris nog hoger. Net zoals in Nederland wordt bij het tekenen van het koopcontract een borg van 10% gevraagd.

Slot

Misschien bent u op een idee gebracht. En geef nou toe: een beetje dromen is toch leuk. De kredietcrisis heeft het allemaal nog een beetje beter betaalbaar gemaakt. De prijzen zijn in België lager dan in Nederland, maar de bijkomende kosten relatief hoog.

Lees verder

© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenDe leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenLeuke uittips voor de Ardennen zijn rond de vakantieperiode altijd welkom. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte i…
België: een hypotheek afsluiten bij een Belgische bankBelgië: een hypotheek afsluiten bij een Belgische bankEr zijn relatief veel Nederlanders die in België wonen. Zij moeten vaak ook een hypotheek afsluiten, omdat zij daar een…

Vermogensbeheer & sudden wealth syndroom (private banking)Vermogensbeheer & sudden wealth syndroom (private banking)Plotseling veel geld door erfenis of loterij kan een probleem zijn. Plotseling erg rijk worden door loterij, grote prijs…
Vastgoed, vastgoed deals en het KadasterVastgoed, vastgoed deals en het KadasterWat is een ABC constructie in vastgoed? Het Kadaster registreert bij de handel in vastgoed veel informatie over de trans…

Reageer op het artikel "Vastgoed & een kasteel kopen in Belgie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Tania Rens, 11-08-2015 18:15 #1
Beste
Wat als ik een kasteel heb in Belgie ( Wallonie ) dat al 5 jaar leegstaat, dien ik daar dan leegstandtaks op te betalen?
Ik betaal geen gemeentebelasting en woon in Rotterdam.


Vg,
Tania Reactie infoteur, 07-01-2018
Beste Tania Rens,
Ook in Wallonië betaalt u voor een bewoonbaar gebouw dat ten minste 1 jaar leegstaat de leegstandtaks
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 17-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Tweede huis
Reacties: 1
Schrijf mee!