Internetbankieren niet zonder risico

Internetbankieren niet zonder risico Na de onthullingen van ene Edward Snowden weten we dat alles tegenwoordig wordt afgeluisterd, meegelezen en gemanipuleerd. Het gevoel van veiligheid op internet is ver te zoeken. Ook internetbankieren is niet zonder risico.

Hoe veilig is internetbankieren?

Steeds meer mensen wikkelen hun bankzaken op internet af met een ongemakkelijk gevoel. Onze kijk op internet heeft zich in 2013 veranderd: van een medium dat ons leven gemakkelijker moest maken en veel nieuwe vrijheden moest bieden, is het een medium geworden waarmee ook wordt bespioneerd en gemanipuleerd. Als de Amerikaanse geheime dienst NSA persoonlijke gegevens kan meelezen, dan wekt dat de indruk dat ook bankgegevens niet echt veilig zijn.

Wat betekent dit voor online bankieren?

Bankzaken horen tot de meest privacygevoelige acties van particulieren op het internet. Veel Nederlanders maken gebruik van de techniek. In toenemende mate echter met een onbehaaglijk gevoel: bankklanten zijn bevreesd voor fraude. Een vreemde gedachte dat derden niet alleen onze privégegevens op het internet als een open boek kunnen lezen, maar dat men ook ons geld kan ontfutselen.

Terechte angst of weinig reden tot bezorgdheid?

Officiële instanties zijn in ieder geval erg terughoudend als het er om gaat het gebruik van internetbankieren principieel te ontraden. Men wijst er onder meer op dat het aantal gevallen van klassieke "phishing" sedert een aantal jaren afneemt. De gevallen waarbij criminelen tan- en pincodes met valse e-mails ontfutselen, is aanmerkelijk teruggelopen.

Niet altijd wordt schade door de bank vergoed

Niet altijd vergoedt de bank de schade aan de klant ingeval van internetfraude. Bij de terugboeking van bedragen handelen banken heel verschillend. Sommige banken reageren coulant en betalen zelfs zescijferige bedragen snel en zonder problemen terug. Andere banken liggen al dwars bij viercijferige bedragen of gooien het op grove nalatigheid bij de klant. Waar "grove nalatigheid" voor internetbankieren begint is niet altijd even duidelijk. Maar trekken we de lijn door naar andere vormen van bancaire fraude, dan is het noteren van wachtwoorden of pincode´s om die vervolgens in je portemonnee met je mee te dragen, vragen om problemen.

Bepaalde encryptie-technieken worden ontraden

Een speciale vorm van encryptie, die sommige banken nog altijd hanteren bij internetbankieren, is vooral in verband met de NSA spionage aan kritiek onderhevig geraakt. Concreet gaat het in dit verband om "RC4", een veel gebruikt SSL-protocol (Secure Sockets Layer). Experts gaan er na de onthullingen van Edward Snowden vanuit, dat inlichtingendiensten bij gebruik daarvan zelfs in staat zijn om real time mee te lezen. Ofschoon toepassing van deze techniek uit een oogpunt van informatiebeveiliging werd ontraden, zijn er banken die er nog altijd gebruik van maken.

Bankzaken regelen met je smartphone

Eén ding is zeker: een smartphone waarop al je persoonlijke gegevens zijn opgeslagen, waarop al je e-mails en sms-berichten binnenkomen en waarop je ook nog eens je bankzaken afwikkelt, vormt een niet te negeren verleiding voor criminelen. Dat wordt zelfs in bancaire kringen niet ontkend. Wie zijn smartphone wil gebruiken voor internetbankieren moet in geen geval de wachtwoorden op hetzelfde apparaat laten toesturen. Ook moet je ervoor zorgen dat je smartphone minstens zo veilig is als je laptop of tablet en doe je er goed aan om ook je antivirus programma’s regelmatig actualiseren.

Steeds nieuwe uitdagingen voor cybercriminelen

Deskundigen zijn het er trouwens over eens dat elke nieuwe veiligheidsmaatregel de prikkel bij criminelen vergroot om die te kraken. De grote bedragen op vele bankrekeningen maken het bovendien de moeite waard om hackersoftware te schrijven. En vooral smartphones, waarbij men een oogwenk onnoemelijk veel gegevens over een mens kan verkrijgen, openen ongekende nieuwe mogelijkheden voor cybercriminaliteit. Voor klanten van banken blijft het altijd een moeilijke afweging: tussen enerzijds de bedreigingen (die hij vooraf niet kent) en anderzijds het gemak dat de techniek hem biedt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe veilig is internetbankieren?Hoe veilig is internetbankieren?Internetbankieren is ontzettend populair. Via internet kun je tegenwoordig snel op al je apparaten je bankzaken regelen.…
Veilig internetbankieren: waar moet je op letten?Miljoenen mensen maken tegenwoordig gebruik van internetbankieren. Met internetbankieren kun je snel en eenvoudig geld o…
Internetbankieren veiligerInternetbankieren veiligerInternetbankieren en veiligheid. Veilig internetbankieren, veilig betalingsverkeer en online betalen, kan dat? Bankieren…
Het gevaar van internetbankierenHet gevaar van internetbankierenInternetbankieren biedt veel gemak, maar het brengt ook extra gevaren met zich mee. Zodra iemand beschikt over uw inlogg…
Op zoek naar de beste creditcard!Op zoek naar de beste creditcard!Heb je nog geen creditcard, maar overweeg je wel om deze op korte termijn aan te schaffen? Een verstandige keuze, want e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ijmaki, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.