Veilig internetbankieren: waar moet je op letten?

Miljoenen mensen maken tegenwoordig gebruik van internetbankieren. Met internetbankieren kun je snel en eenvoudig geld overmaken of sparen via internet. Als je al je geldzaken via het internet regelt, zitten hier natuurlijk risico's aan. In Nederland hebben de banken het internetbankieren goed beveiligd, maar zelf kun je hier ook aan meewerken. Als je veilig wilt internetbankieren zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Zowel voor, tijdens en na het internetbankieren zijn er verschillende dingen waar je op moet letten of die je kunt doen. In het algemeen geldt: vertrouw je iets niet, klik het dan weg! Ook is het bij een situatie die verdacht lijkt altijd verstandig om meteen je bank in te schakelen. Er zijn vijf hoofdregels, als je je hier aan houdt ben je al een heel stuk op weg om veilig te kunnen internetbankieren:
  1. Houd je beveiligingscodes geheim en gebruik een gebruikersnaam en wachtwoord die je nergens anders voor gebruikt voor het internetbankieren.
  2. Zorg ervoor dat je bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. In de praktijk wisselen heel veel mensen hun bankpas gewoon uit met een aantal naasten, dit kan natuurlijk, maar doe dit nooit zomaar en aan iedereen.
  3. Controleer je bankrekening. Kijk of er geen onbekende afschrijvingen of verkeerde bedragen van af zijn.
  4. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op. Zet het noodnummer van je bank altijd in je telefoon.
  5. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken. Zorg voor een firewall, virusscanner en een wachtwoord op het apparaat.

Voor het internetbankieren

Voordat je begint met internetbankieren kun je al een hoop maatregelen nemen om je computer te beschermen. Zorg dat je altijd een anti-virusprogramma hebt en dat er een firewall is geïnstalleerd op het apparaat waarmee je gaat internetbankieren. Update deze programma's regelmatig en zorg dat je altijd de nieuwste versie hebt.

Als je via Wifi gaat internetbankieren, zorg dan altijd dat dit netwerk is beschermd met een wachtwoord. Maak ook niet zomaar met ieder draadloos netwerk verbinding om te gaan internetbankieren. Bij iedere email of site die verdacht lijkt of waarover je twijfelt, klik deze dan meteen weg. Je kunt altijd de bank bellen als je vragen hebt over een email of een website. Kijk op de site van je bank op welke manier jouw bank contact met je op kan nemen over het internetbankieren. Internetcriminelen kunnen tegenwoordig heel realistisch uitziende emails of andere berichten maken, die zo van je bank lijken te komen. Banken zullen nooit telefonisch of in een email om je gebruikersgegevens vragen!

Houdt ook je USB-sticks of cd-roms in de gaten als je hiermee werkt. Het beste is om nooit een USB-stick of cd-rom te gebruiken op een onbekende computer, zo loopt je het minste risico om een virus erop te krijgen. Verander regelmatig je wachtwoord. Bij een aantal banken is dit verplicht en wordt je hier automatisch aan herinnerd. Gebruik een unieke gebruikersnaam en wachtwoord om te internetbankieren, die je nergens anders voor gebruikt.

Tijdens het internetbankieren

Kijk altijd in de adresbalk van internet naar het adres van de website waarop je aan het internetbankieren bent. Voor de naam van de website moet altijd https:// staan, dit betekent dat de verbinding beveiligd is. Kijk ook of je in de balk een veiligheidsslotje ziet staan, dit betekent dat de pagina beveiligd is.

Als de manier van overmaken of inloggen ineens veranderd is, log dan uit en sluit het internet af. Als er iets verandert aan de manier van internetbankieren, meldt de bank dit altijd. Controleer voor het verzenden altijd de betaling op naam, rekeningnummer, datum en het bedrag. Alles wat er anders uit ziet dan normaal, klopt niet! Dit kan gaan om een logo, een anders gespelde naam of een anders uitziende internetpagina.

Na het internetbankieren

Kijk als je klaar bent altijd even naar je rekeningoverzicht en de ingeplande opdrachten. Als je niet vaak gebruik maakt van internetbankieren, probeer dit dan toch af en toe even tussendoor te doen. Dit om te controleren dat er alleen afschrijvingen in staan die je ook daadwerkelijk zelf hebt gedaan en waarvan de bedragen kloppen. Log altijd uit na het internetbankieren.

Mobiel bankieren

Tegenwoordig kun je bij heel veel banken een app downloaden waarmee je op je telefoon of tablet kunt internetbankieren. Dit kan heel handig zijn, maar zorgt ook weer voor extra risico's. Maak niet zomaar verbinding met ieder draadloos netwerk wanneer je wil internetbankieren, maar doe dit liever op je eigen netwerk. Zorg ook altijd dat je echt weer uitlogt uit de app. Als je geen gebruik maakt van een app, maar op de internetbrowser van je telefoon gaan internetbankieren, let dan nog beter op dat je de pagina afsluit.

Veilig online

De Consumentenbond heeft een website opgericht waar je informatie kunt vinden over veilig internetten. Niet alleen over internetbankieren maar over alle activiteiten op internet vind je hier informatie, veel gestelde vragen en tips.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe veilig is internetbankieren?Hoe veilig is internetbankieren?Internetbankieren is ontzettend populair. Via internet kun je tegenwoordig snel op al je apparaten je bankzaken regelen.…
Internetbankieren niet zonder risicoInternetbankieren niet zonder risicoNa de onthullingen van ene Edward Snowden weten we dat alles tegenwoordig wordt afgeluisterd, meegelezen en gemanipuleer…
Veilig internetbankieren, hoe doe je dat?Veilig internetbankieren, hoe doe je dat?De bankzaken regelen via internet, internetbankieren, is vandaag de dag de belangrijkste manier voor het regelen van gel…

Geld verdienen met stichting LiraDe Lira is een stichting die opkomt voor het auteurswet. Stichting Lira staat vooral bekend door de leenvergoeding die j…
Naar Spanje emigreren met een uitkeringNaar Spanje emigreren met een uitkeringIn Spanje wonen met een WAO, WAZO, WIA of WAZ-uitkering uit Nederland kan een stuk voordeliger zijn, vooral nu door de c…
Bronnen en referenties
  • https://www.veiligbankieren.nl/nl/betaalmiddelen/internetbankieren/uniforme-veiligheidsregels.html
  • http://www.consumentenbond.nl/veilig-online/
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.