Bereken winst op energiebesparende maatregelen of machines

Hoe kunnen we berekenen of een investering in energiebesparende apparatuur of energiebesparende maatregelen ook rendement oplevert? Hierbij een praktische handleiding! Duurzaamheid en energiezuinigheid spelen een steeds grotere rol in ons bewustzijn en onze investeringen. Waarbij gedacht kan worden aan de aanschaf van witgoed zoals een wasdroger, een koelkast, een vriezer, een wasmachine of een vaatwasser. Maar er kan ook worden gedacht aan de investering in een waterbesparende douchekop of LED verlichting. Om te berekenen of een dergelijke investering interessant is kan er gebruik worden gemaakt van de Savings-to-Investment Ratio (SIR), waarmee vergeleken kan worden of een energiebesparing de investering rechtvaardigt. Voor het bepalen van de SIR van een investering dient een stappenplan te worden gevolgd. Er zal worden uitgegaan van een particulier die van plan is om te investeren in een nieuwe koelvriescombinatie ter vervanging van een 10 jaar oude machine. Dit stappenplan kan echter voor alle energiebesparende investeringen gehanteerd worden. De centrale vraag is of kostenbesparing door energiebesparing het vervangen van apparatuur of het nemen van maatregelen rechtvaardigt? Met name in het maken van de afweging tussen 2 verschillende investeringsopties kan toepassing van de SIR interessant zijn.

1. De Investering

De totale investering in de nieuwe apparatuur moet duidelijk zijn. In het geval van het voorbeeld zou het gaan om de vervanging van een oude koelvriescombinatie door de aankoop van een energiebesparende nieuwe koelvriescombinatie. De totale investering bedraagt €750,-.

2. De levensduur

Vervolgens dient de levensduur van de apparatuur bepaald te worden. De levensduur moet een inschatting zijn van de periode waarin de apparatuur bruikbaar is en er gebruik van zal worden gemaakt. Voor de investering in een koelvriescombinatie geldt dat de levensduur wordt uitgedrukt in een aantal jaren. Voor ander witgoed wordt de levensduur veelal uitgedrukt in het aantal keren dat de machines wordt gebruikt. In onderstaande tabel wordt een opsomming gemaakt met daarin inschattingen van de levensduur van witgoed voor een aantal merken en machines. Probeer hier voor aankoop een correcte actuele inschatting te maken. In onze berekening zullen we uitgaan van een levensduur van 9 jaar.

MerkWasmachineDrogerVaatwasserKoelkast
Miele5.0005.0005.00015 jaar
Bosch/Siemens/AEG(Duits)3.750 3.750 3.750 10 jaar
Bosch/Siemens/AEG(niet Duits)2.500 2.500 2.500 8 jaar
Zanussi/Electrolux 2.200 2.200 2.500 8 jaar
Whirlpool/Bauknecht 2.0002.000 2.000 7 jaar
Samsung2.2002.200nnb6,5 jaar
LG2.0002.0002.2007 jaar
aantal =wasbeurtendroogbeurtenafwasbeurtenjaren

3. De jaarlijkse besparing

Bereken vervolgens de jaarlijkse besparing in energiekosten die er met de investering gerealiseerd kan worden. Bij de berekening zal er worden gerekend met €0,25/kWh. Het verschil tussen het energieverbruik van de oude machine en de nieuwe machine zullen vervolgens vergeleken moeten worden. In dit geval zal uit worden gegaan van een 10 jaar oude koelvriescombinatie (200 liter koelen, 100 liter vriezen, energielabel C). Deze verbruikt bij normaal gebruik zo’n 550 kWh per jaar. Een nieuw soortgelijk model met energielabel A++ verbruikt jaarlijks circa 225 kWh.
In dit geval zou de jaarlijkse energiebesparing circa 325 kWh bedragen oftewel €81,25 (325 kWh * €0,25).

4. De Savings-to-Investment Ratio

In deze 4e en laatste stap dient de jaarlijkse besparing vermenigvuldigd te worden met de ingeschatte levensduur van het apparaat. In ons dit geval bedraagt de totale besparing €731,25 (9 jaar * jaarlijkse besparing van €81,25) over de gehele levensduur. Waarbij de stijging van energieprijzen buiten beschouwing is gelaten.
Vervolgens dient voor de SIR Ratio de totale besparing gedeeld te worden door de investering. Hieruit blijkt dat de SIR ratio maar liefst 0,975 bedraagt (€731,25/€750,-). De investering in een nieuwe koelvriescombinatie wordt gedurende de levensduur dus bijna in het geheel terugverdiend. Bij een SIR Ratio van ten minste 1 wordt de investering op basis van de kostenbesparing door energiebesparing gedurende de levensduur in het geheel terugverdiend!
© 2013 - 2024 Vitruvius88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In een huurhuis energiebesparende maatregelen nemenIn een huurhuis energiebesparende maatregelen nemenEnergiebesparende maatregelen. Zonnecollectoren, aardwarmte en dubbele glazen. Voor wie een eigen huis bezit zijn die za…
Groene lening en subsidie energiebesparing is fiscaal slimGroene lening en subsidie energiebesparing is fiscaal slimInvesteren in energiebesparing voor de eigen woning is niet alleen zuinig maar ook fiscaal slim. U kunt tot 15.000 euro…
Meer hypotheek mogelijk bij energiebesparing (2020 en 2021)Meer hypotheek mogelijk bij energiebesparing (2020 en 2021)Zonder energiebesparende maatregelen mag de hypotheek in 2020 en 2021 maximaal 100% van de waarde van de woning bedragen…

Hoe kom ik aan Willem-Alexander euro'snieuws uitgelichtHoe kom ik aan Willem-Alexander euro'sOp 31 januari 2014 zal de notaris de toewijzing verzorgen van de bij het Amsterdams Muntkantoor aangevraagde munten. In…
Waarom passief inkomen beter is dan actief inkomenHet grote verschil tussen rijke mensen en arme mensen? Arme mensen moeten werken voor hun geld, terwijl rijke mensen hun…
Bronnen en referenties
  • http://www.witgoedreparatietips.nl/levensduur.php
  • http://www.milieucentraal.nl/themas/energie-besparen/grote-energieverbruikers
Vitruvius88 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.