In een huurhuis energiebesparende maatregelen nemen
Energiebesparende maatregelen. Zonnecollectoren, aardwarmte en dubbele glazen. Voor wie een eigen huis bezit zijn die zaken allemaal zelf te regelen en er is flink geld mee te besparen. Maar iemand die in een huurhuis woont, mag niet zomaar een zonnepaneel op zijn dak plaatsen. Wat kun je dan wel doen aan energiebesparing in een huurhuis? Er is nog genoeg te doen als het gaat om energiebesparende maatregelen, ook in een huurhuis.
Mensen met een laag inkomen in een huurwoning betalen zich blauw aan energiekosten
Uit onderzoek is gebleken dat vooral huurders die weinig inkomen hebben zich helemaal scheel betalen aan energiekosten. Mensen die een inkomen hebben tot 16.900 euro per jaar betalen gemiddeld maar liefst 7.5 procent van wat zij binnenkrijgen aan gas en elektra. Mensen die veel meer verdienen en die rond de 46.100 euro jaarlijks binnenkrijgen zitten veel lager qua energiekosten. Zij zijn maar 2,5 procent van hun inkomen kwijt aan het verwarmen van water en kachel en het aanhouden van lampen en apparatuur.
Waarom betalen mensen in een huurhuis veel meer energiekosten?
Mensen met een laag inkomen wonen vaak in woningen die nu niet bepaald uitblinken in energiebesparende maatregelen. Vooral de huizen die na de oorlog zijn gebouwd (1945 – 1970) zijn vaak erg slecht geïsoleerd. Ook flats zijn vaak maar heel minimaal voorzien van maatregelen die zorgen voor een lagere energierekening. Daar komt nog bij dat huurders in veel gevallen niet in aanmerking komen voor subsidies en hulpmiddelen om die kosten naar beneden te brengen. Iemand in een koopwoning kan subsidie vragen voor van alles en nog wat, van dubbele glazen tot zonnecollectoren. Een huurder kan dat niet, omdat het pand niet van hem is.
Hoe verlaag je de kosten van je energierekening in een huurhuis?
Er is niet eens zoveel voor nodig om de rekeningen naar beneden te brengen en tussen de 150 en 180 euro per jaar te besparen in een huurhuis. Hele gewone zaken als de onderstaande zaken zorgen daar al voor:
- Korter douchen
- De gordijnen sluiten om warmte binnen te houden
- Wassen op lagere temperaturen
- Het gebruik van spaarlampen
- Een waterbesparende douchekop
- Tochtstrips
- Apparaten uitzetten als iemand weggaat
- Slimme thermostaat aanschaffen die ervoor zorgt dat de kachel automatisch uitslaat
- Kachel zelf een uur voor het naar bed gaan al lager zetten
- Goedkopere energieleverancier zoeken en eventueel jaarlijks van leverancier wisselen
- Goede ventilatie, dit zorgt voor een betere opwarming van de lucht in een kamer
- Een LCD tv nemen in plaats van een plasmascherm
- De lichtintensiteit van beeldscherm of tv verlagen. Dit geeft een rustiger beeld en bespaart geld
- Apparaten echt uitzetten en niet op standby
- Verwarming helemaal uitzetten in ruimtes waar toch niemand is. Op slaapkamers bijvoorbeeld kan de verwarming in veel gevallen helemaal wel uit. Maar ook studeer of hobbykamers die niet gebruikt worden hoeven niet verwarmd te worden
- Leidingen isoleren die door ruimten lopen die niet gebruik worden. Er wordt dan wel warmte afgegeven die geld kost, maar die niets oplevert
Energiebesparende maatregelen in een huurhuis die geld kosten
Soms kan het ook in een huurwoning lonen om toch aanpassingen aan te brengen die de energierekening naar beneden kunnen brengen. Daarvoor is echter wel toestemming nodig van de verhuurder. En het is belangrijk om te kijken of de investering zich wel terugverdient. Iemand die over een jaar wil verhuizen kan beter geen dure aanpassingen doen in een woning van een ander. In sommige gevallen zijn woningbouwcorporaties of eigenaren van huurwoningen overigens ook bereid om mee te betalen aan de veranderingen. Check dat eerst en vraag verder of er überhaupt wijzigingen in een huis mogen worden aangebracht. Bovendien zijn de kosten van veranderingen niet aftrekbaar voor de belasting voor de huurder. Iemand die geld moet lenen om een energiebesparende maatregelen te financieren kan de rente niet aftrekken voor de belasting. Echt besparen doet iemand dus pas als zo’n verbetering met eigen geld wordt gefinancierd.
Maatregelen die wat ingrijpender zijn en waarvoor toestemming nodig is van de verhuurder:
- Gaskachels vervangen door centrale verwarming
- Gewone ketel vervangen door een HR107 ketel
- Gevelisolatie
- zonnecollectoren aanbrengen
Woningcorporaties die wel mee willen werken aan energiebesparende maatregelen: vaak gaat de huur omhoog
Wie aanklopt bij een woningcorporatie en alle medewerking krijgt voor een verbetering, moet vaak wel rekenen op een verhoging van de huur. Per saldo is iemand dan dus niet goedkoper uit, want wat op de energiekosten wordt bespaard, komt er bij de huur weer op. Maar het is in die gevallen vaak wel prettiger wonen.