InfoNu.nl > Financieel > Geld > Hoe kom ik aan Willem-Alexander euro's
nieuws uitgelicht

Hoe kom ik aan Willem-Alexander euro's

Hoe kom ik aan Willem-Alexander euro's Op 31 januari 2014 zal de notaris de toewijzing verzorgen van de bij het Amsterdams Muntkantoor aangevraagde munten. In januari 2014 komen de eerste euro’s beschikbaar waarop Koning Willem-Alexander staat afgebeeld. Er zijn 10.000 sets beschikbaar voor de omruilactie. De omruilactie bestaat uit de complete achtdelige set. De één en twee Eurocent zullen alleen verkrijgbaar zijn in deze achtdelige set. Voor de achtdelige set is er belangstelling vanuit de hele wereld. De achtdelige set is dan ook zeer gewild. Het omruilen kost de koper van een achtdelige set niets. Door de betaling van € 3,88 ontvangt de koper, indien zijn aanmelding voor de aankoop van een achtdelige set door de notaris wordt toegewezen, eveneens een waarde van € 3,88. De achtdelige set bestaat immers uit een wettig betaalmiddel van Euromunten met de beeltenis van Koning Willem-Alexander.

Tienduizend unieke Eurosets

Door het ruilen, van € 3,88 voor de officiële Willem-Alexander Euro’s, ontvangt de ruiler acht munten met de beeltenis van Koning Willem-Alexander. De ruiler loopt dus geen enkel risico en verwachting is dat de aangekochte set alleen maar meer waard zal worden. Dit komt doordat:
  • Een notaris de toewijzing zal verzorgen;
  • Er maar 10.000 sets beschikbaar komen;
  • In de sets ook de één en twee Eurocenten zijn opgenomen;
  • Het aanbod gratis en vrijblijvend is;
  • De levering in een mooie beschermende verpakking zal plaatsvinden;
  • Onder de kopers honderd Museumjaarkaarten zullen worden verdeeld.

Omruilactie

De omruilactie, voor maximaal 10.000 belangstellenden voor deze unieke uitgifte, kost de koper dus feitelijk niets. Er wordt € 3,88 per bankbetaling betaald en in een mooie beschermende verpakking wordt voor € 3,88 aan munten terug ontvangen.
te betalente ontvangen
€ 0,01
€ 0,02
€ 0,05
€ 0,10
€ 0,20
€ 0,50
€ 1
€ 3,88€ 2
totaal € 3,88total € 3,88
De omruilactie is op vrijdag 20 december 2013 gestart. Op vrijdag 20 december maakte het Ministerie van Financiuen bekend dat de Euro’s met de beeltenis van Koning Willem-Alexander eind januari 2014 in roulatie gaan. Om in aanmerking te kunne komen voor deze nieuwe munten moet men zich inschrijven op de speciale website: www.nationale-omruilactie.nl/kwa .

Ontwerper

Het ontwerp van de munt is gemaakt door fotograaf Erwin Olaf. De achtergrond van de fotograaf is zichtbaar in het ontwerp. Met het ontwerp wordt de bindende kracht van de monarchie in beeld gebracht en tevens een statement over Nederland. Met het ontwerp doet Erwin Olaf recht aan de Nederlandse ontwerptraditie. De ontwerper is in 1959 in Hilversum geboren.

Het ontwerp

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën onthulde op donderdag 31 oktober 2013 het ontwerp van de nieuwe Nederlandse euromunten. Op de nationale zijde staat de beeltenis van de Nederlandse Koning. Het gaat om een karakteristiek facettenportret van Koning Willem-Alexander en symboliseert de diversiteit van de Nederlandse bevolking en is gebaseerd op het verkavelde Nederlands landschap. De munten hebben door de beeltenis een robuuste uitstraling en symboliseren het bewaren van de eenheid door de Nederlandse Koning en de onderbreking van het portret door een gespiegelde tekst is een verwijzing naar de specialisatie van de Koning in het waterbeheer. Het gaat hierbij om de muntstukken met een waarde van één, twee, vijf, tien, twintig en vijftig eurocent. Gecompleteerd met de één en twee euromuntstukken is een eigentijdse muntreeks ontstaan die het begin van een nieuw tijdperk inluiden van een modern koningschap.

Beeltenis

De moeder van de Koning keek op de euromunten altijd naar links. Op de nieuwe euromunten, met de beeltenis van Koning Willem-Alexander, kijkt de Koning naar rechts. Bij nieuwe munten is dat altijd gebruikelijk omdat op deze manier de voorganger altijd recht wordt aangekeken. Na de invoering van de nieuwe munt blijven de munten met de beeltenis van koningin Beatrix een wettig betaalmiddel.

Koninklijke Nederlandse Munt

De Nederlandse munten worden geslagen bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Liefhebbers kunnen zich abonneren op de speciale uitgaven. Bij een abonnement worden de nieuwe uitgaven automatisch toegezonden, behalve als er voor de toezending van een bepaalde uitgave wordt afgemeld. Voor de verzendkosten wordt € 2,95 in rekening gebracht. Abonnementen zijn niet mogelijk als men buiten Nederland woont.

Lees verder

© 2013 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koning Willem-Alexander en Koningin MáximaOp 28 januari 2013 deelde Koningin Beatrix in een televisietoespraak mee dat zij op 30 april van dat jaar zal aftreden.…
Beatrix en Willem-Alexander samen op muntBeatrix en Willem-Alexander samen op muntKoningin Beatrix staat samen met kroonprins Willem-Alexander op een munt. Op de kopzijde staan beide profielen: zowel di…
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedBeatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Troonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderTroonwisselingsvlag voor Beatrix en Willem-AlexanderMet de troonopvolging door Prins Willem-Alexander, de Prins van Oranje, in het vooruitzicht ontwikkelde de Dockumer Vlag…
Koning Willem-Alexander waterproject – Mitspe Ramon IsraëlKoning Willem-Alexander waterproject – Mitspe Ramon IsraëlZ.K.H. Koning Willem-Alexander houdt zich al jaren bezig met het watermanagement om de problematiek rond waterbeheer in…
Bronnen en referenties
  • www.nationale-omruilactie.nl
  • www.ad.nl
  • www.knm.nl

Reageer op het artikel "Hoe kom ik aan Willem-Alexander euro's"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

A. H. Jonkman, 20-02-2014 03:11 #2
Ik verzamel alles van het Koninklijk Huis. Hoe kan ik aan de nieuwe munten komen van Koning Willem - Alexander?
Graag bericht terug.
Groeten Annie. Reactie infoteur, 20-02-2014
Hallo Annie,

Reeds eerder gaf ik als antwoord:

Bij de kantoren van PostNL zijn de munten te verkrijgen. Dus de herdenkingsmunt ter gelegenheid van Koning Willem-Alexander is reeds vanaf 23 januari 2014 verkrijgbaar voor € 5.

Deze set bestaat uit alle acht nieuwe euromunten met afbeelding van Koning Willem-Alexander.

De euromunten worden in de loop van 2014 in omloop gebracht, met uitzondering van de 1 en 2 cent die zijn in Nederland niet meer in omloop.

De aangeboden set is dus ook dé manier om de 1 en 2 eurocent van Koning Willem-Alexander te bemachtigen.

De aangeboden munten set is te koop op het postkantoor. Wel is het zo dat de mogelijkheid bestaat dat het postkantoor bij u in de buurt de munten set niet meer verkoopt. De reden hiervan hangt af van de voorraad van dat postkantoor.

Mocht dit antwoord niet het gewenste antwoord zijn, mail dan even terug.

TekstSchrijverT

A. H. Polko, 13-02-2014 12:12 #1
Raar, dat er slechts 10.000 setjes beschikbaar zijn. Ieder Nederlands adres heeft recht op zo'n setje voor de normale prijs! Reactie infoteur, 13-02-2014
Beste Polko,

Bij de kantoren van PostNL zijn de munten te verkrijgen. Dus de herdenkingsmunt ter gelegenheid van Koning Willem-Alexander is reeds vanaf 23 januari 2014 verkrijgbaar voor € 5.

Deze set bestaat uit alle acht nieuwe euromunten met afbeelding van Koning Willem-Alexander.

De euromunten worden in de loop van 2014 in omloop gebracht, met uitzondering van de 1 en 2 cent die zijn in Nederland niet meer in omloop.

De aangeboden set is dus ook dé manier om de 1 en 2 eurocent van Koning Willem-Alexander te bemachtigen.

De aangeboden munten set is te koop op het postkantoor. Wel is het zo dat de mogelijkheid bestaat dat het postkantoor bij u in de buurt de munten set niet meer verkoopt. De reden hiervan hangt af van de voorraad van dat postkantoor.

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 28-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!