Termen vanuit de kredietcrisis
Door de kredietcrisis hebben wij nieuwe woorden geleerd. In economisch betere tijden worden deze termen namelijk nauwelijks gebruikt. In dit artikel worden een aantal veel gebruikte termen nader verklaard.
In 2008 zijn de zorgen in de wereld begonnen. In de Verenigde Staten werden consumenten afgestraft voor hun overkreditering en hun op consumptie gebaseerde leven. In het verleden werd het besteedbaar inkomen volledig gebruikt om de levensstandaard zo hoog mogelijk te houden. Meer inkomen? Dan een duurdere woning kopen en een nieuwe en grotere auto leasen. In Nederland waren wij voorzichtiger met consumeren werd in eerste instantie gedacht. Ons probleem is echter onze gigantische hypotheekschuld. Een diepe recessie was geboren. Een aantal veel gebruikte termen worden hieronder nader toegelicht.
Wat is een bailout plan?
Een bailout plan is een reddingsoperatie van bijvoorbeeld een bedrijf of land dat failliet dreigt te gaan. Dit hoeft niet alleen een financiële steun te zijn, maar door het vinden van een overnamepartner kan een bedrijf ook gered worden.
Dreiging van een bankrun
Tot 2008 werd nooit gedacht aan de mogelijkheid dat een bank zou omvallen. Ze beschikken namelijk over voldoende geld en kunnen niet failliet gaat werd gedacht. In 2008 en de jaren daarna is pijnlijk duidelijk geworden dat de toekomst van banken volledig in de handen ligt van de klanten. Een bankrun ontstaat doordat rekeninghouders massaal hun spaargeld gaan opnemen. Vaak ontstaat een bankrun na geruchten over het mogelijk omvallen van een bank. Zodra de klanten de dreiging van het verliezen van hun spaargeld voelen, gaan ze massaal geld opnemen waardoor de bank acuut liquiditeitsproblemen krijgt. Eenvoudig gezegd, ze kunnen niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen.
Wat is een beurscrash?
Een beurscrash is een sterke daling van de koersen door gebrek aan vertrouwen in de markt. Een beurscrash kan ontstaan door een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld zware economische tegenslag of oorlog) en duurt slechts een korte periode. Binnen één dag kan een groot deel van de waarde van een aandeel verdampen.
Consumentenvertrouwen is cruciaal voor een economie
Door de kredietcrisis is voor het grote publiek duidelijk geworden dat het belangrijk is dat wij ons geld gaan uitgeven. Door gebrek aan consumentenvertrouwen zijn wij gedurende de kredietcrisis massaal op ons geld gaan zitten. In economisch slechte tijden stijgt het spaartegoed en wordt er minder geld uitgegeven om een buffer op te bouwen voor nog slechtere tijden.
Wat is het depositogarantiestelsel?
Tot 2008 stonden wij er niet bij stil wat er gebeurt als de banken omvallen. Door omvallende banken (bijvoorbeeld Icesave en DSB Bank) zijn wij ons meer gaan beseffen dat sparen ook risico’s met zich meebrengt. Om te voorkomen dat consumenten de banken niet meer vertrouwen, geldt het depositogarantiestelsel. Bij het omvallen van een bank staat de Nederlandse overheid garant voor €100.000 per rekeninghouder.
Huis staat onder water
Een koophuis staat onder water als de hypotheekschuld op het huis hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Het huis kan niet verkocht worden zonder er een restschuld aan over te houden.
Wat is een systeembank?
Bepaalde banken zijn zo belangrijk voor ons financieel systeem dat ze vallen onder de noemer systeembank. Indien deze banken wel omvallen, zal het gehele financiële systeem ernstige schade oplopen. De overheid zal deze banken niet laten omvallen. SNS Reaal en ABN Amro zijn voorbeelden van systeembanken. De in 2009 omgevallen DSB Bank werd niet gezien als een systeembank.