Termen vanuit de kredietcrisis

Termen vanuit de kredietcrisis Door de kredietcrisis hebben wij nieuwe woorden geleerd. In economisch betere tijden worden deze termen namelijk nauwelijks gebruikt. In dit artikel worden een aantal veel gebruikte termen nader verklaard. In 2008 zijn de zorgen in de wereld begonnen. In de Verenigde Staten werden consumenten afgestraft voor hun overkreditering en hun op consumptie gebaseerde leven. In het verleden werd het besteedbaar inkomen volledig gebruikt om de levensstandaard zo hoog mogelijk te houden. Meer inkomen? Dan een duurdere woning kopen en een nieuwe en grotere auto leasen. In Nederland waren wij voorzichtiger met consumeren werd in eerste instantie gedacht. Ons probleem is echter onze gigantische hypotheekschuld. Een diepe recessie was geboren. Een aantal veel gebruikte termen worden hieronder nader toegelicht.

Wat is een bailout plan?

Een bailout plan is een reddingsoperatie van bijvoorbeeld een bedrijf of land dat failliet dreigt te gaan. Dit hoeft niet alleen een financiële steun te zijn, maar door het vinden van een overnamepartner kan een bedrijf ook gered worden.

Dreiging van een bankrun

Tot 2008 werd nooit gedacht aan de mogelijkheid dat een bank zou omvallen. Ze beschikken namelijk over voldoende geld en kunnen niet failliet gaat werd gedacht. In 2008 en de jaren daarna is pijnlijk duidelijk geworden dat de toekomst van banken volledig in de handen ligt van de klanten. Een bankrun ontstaat doordat rekeninghouders massaal hun spaargeld gaan opnemen. Vaak ontstaat een bankrun na geruchten over het mogelijk omvallen van een bank. Zodra de klanten de dreiging van het verliezen van hun spaargeld voelen, gaan ze massaal geld opnemen waardoor de bank acuut liquiditeitsproblemen krijgt. Eenvoudig gezegd, ze kunnen niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

Wat is een beurscrash?

Een beurscrash is een sterke daling van de koersen door gebrek aan vertrouwen in de markt. Een beurscrash kan ontstaan door een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld zware economische tegenslag of oorlog) en duurt slechts een korte periode. Binnen één dag kan een groot deel van de waarde van een aandeel verdampen.

Consumentenvertrouwen is cruciaal voor een economie

Door de kredietcrisis is voor het grote publiek duidelijk geworden dat het belangrijk is dat wij ons geld gaan uitgeven. Door gebrek aan consumentenvertrouwen zijn wij gedurende de kredietcrisis massaal op ons geld gaan zitten. In economisch slechte tijden stijgt het spaartegoed en wordt er minder geld uitgegeven om een buffer op te bouwen voor nog slechtere tijden.

Wat is het depositogarantiestelsel?

Tot 2008 stonden wij er niet bij stil wat er gebeurt als de banken omvallen. Door omvallende banken (bijvoorbeeld Icesave en DSB Bank) zijn wij ons meer gaan beseffen dat sparen ook risico’s met zich meebrengt. Om te voorkomen dat consumenten de banken niet meer vertrouwen, geldt het depositogarantiestelsel. Bij het omvallen van een bank staat de Nederlandse overheid garant voor €100.000 per rekeninghouder.

Huis staat onder water

Een koophuis staat onder water als de hypotheekschuld op het huis hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Het huis kan niet verkocht worden zonder er een restschuld aan over te houden.

Wat is een systeembank?

Bepaalde banken zijn zo belangrijk voor ons financieel systeem dat ze vallen onder de noemer systeembank. Indien deze banken wel omvallen, zal het gehele financiële systeem ernstige schade oplopen. De overheid zal deze banken niet laten omvallen. SNS Reaal en ABN Amro zijn voorbeelden van systeembanken. De in 2009 omgevallen DSB Bank werd niet gezien als een systeembank.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorspellen van een beurscrash via indicatorenVoorspellen van een beurscrash via indicatorenEen beurscrash vindt plaats wanneer er een plotselinge daling van de koersen optreedt op de beurzen, meestal op de aande…
Beurscrash: wat doen bij sterk dalende beurskoersen?Beurscrash: wat doen bij sterk dalende beurskoersen?Een beurscrash, ook wel een beurskrach genoemd, leidt tot plotse en onverwacht sterk dalende beurskoersen wereldwijd. Ee…
Hoe veilig sparen & is uw bank een veilige systeembankHoe veilig sparen & is uw bank een veilige systeembankHebt u uw geld bij een systeembank, staat die op de lijst? Als u gaat sparen of gaat beleggen bij een bank in 2022 is he…
ASN Bank en depositogarantiestelselASN Bank en depositogarantiestelselIs uw spaargeld veilig bij de ASN Bank? Valt deze bank onder het depositogarantiestelsel en wat als die failliet gaat? W…

Betaaldata zorgtoeslag 2020 en 2021Betaaldata zorgtoeslag 2020 en 2021Wat zijn de betaaldata en voorwaarden voor de zorgtoeslag 2020, 2021 en 2022, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2…
Thuiswerk levert niet altijd het nodige geld opThuiswerk levert niet altijd het nodige geld opThuiswerk is meestal de laatste hoop van werkeloze mensen die snel geld nodig hebben en al veel geprobeerd hebben om aan…
Bronnen en referenties
  • http://blog.geld.nl/Geldzaken/begrippenlijst-kredietcrisis.aspx
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 22-06-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.