Beurscrash: wat doen bij sterk dalende beurskoersen?

Beurscrash: wat doen bij sterk dalende beurskoersen? Een beurscrash, ook wel een beurskrach genoemd, leidt tot plotse en onverwacht sterk dalende beurskoersen wereldwijd. Een beurscrash laat zich niet snel aankondigen en sluipt heel geleidelijk in de financiële markten. Crashes voorspellen is heel moeilijk en beursanalisten hebben het er ook moeilijk mee. Toch zijn er een aantal 'triggers' die een beurscrash kunnen voeden. Daarnaast is het als particulier en institutionele belegger uitermate belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen en de effectenportefeuille eventueel te herschikken. Wees in elk geval op je hoede en volg de actualiteit bij een nakende of aankomende beurscrash.

Wat is een beurscrash?

Een beurscrash kan omschreven worden als een uitzonderlijke en dikwijls extreme situatie waarbij beurskoersen door paniekerige reacties bij beleggers zeer snel kunnen dalen. Negatief nieuws kan de aanleiding zijn van een beurscrash. Veel berichtgeving over dit negatieve nieuws kan de verkoopgolf op de beurs aanwakkeren waardoor de beurskoersen nog extremer gaan dalen. Door het sneeuwbaleffect kunnen de koersen als het ware in vrije val gaan. Een crash kan ook in een periode van hoogconjunctuur plaatsvinden. Te hoge koersen kunnen plots een aanleiding geven tot een val van de beurskoersen.

Symptomen van een aankomende crash

Economen hebben aangetoond dat een bepaalde cocktail van symptomen mogelijk een aanleiding kan geven tot een beurscrash. Mogelijke symptomen zijn een aanhoudend langdurende stierenmarkt waarbij steeds hogere toppen van beurskoersen gehaald worden, een zeer optimistisch beleggersvertrouwen, extreem hoge koers-winstverhoudingen van aandelen en een zeer lage volatiliteit op de markten. Echter deze vier symptomen zijn daarom nog geen echte aanleiding tot een beurscrash.

Crashes uit het verleden

In de laatste 100 jaar zijn er wereldwijd scherpe koersdalingen of beurscrashes geweest. Deze staan nog steeds met stip genoteerd in de historische agenda’s van beleggers. Tijdens deze val van de beurskoersen zijn er voor honderden miljarden aan kapitaal in rook opgegaan.

Het beleid van Trump zorgt sporadisch voor onrust in de wereld / Bron: Gregroose, PixabayHet beleid van Trump zorgt sporadisch voor onrust in de wereld / Bron: Gregroose, Pixabay

Volg de actualiteit en geopolitiek zeer nauwkeurig: triggers

Beleggers die de actualiteit nauw volgen, hebben meestal een voorsprong bij een nakende beurscrash. Onrust op de markten omwille van te hoog opgelopen beurskoersen komen in de nieuwsberichten aan bod. Daarnaast zijn er heel wat geopolitieke situaties die het beursklimaat onrustig kunnen maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Brexit, de wispelturigheid van het Amerikaans beleid onder leiding van president Donald Trump, spanningen in het Midden-Oosten of een eventueel uitbreken van oorlog op het Koreaans Schiereiland. Als deze factoren kunnen de triggers zijn van een mogelijke beurscrash.

VIX-index als indicator van onrust op de markten

De VIX-index staat voor de Volatility Index (tickersymbool). De index duidt de verwachte volatiliteit van de markt op een termijn van 30 dagen. Het wordt berekend uit de optiepremie van calls en puts. Concreet wordt de VIX-barometer gebruikt om de beleggersangst vast te stellen op de beurzen. De meest gekende variant is de VIX, die gebaseerd is op de opties op de populaire aandelenindex in de Verenigde Staten S&P500. Sommige economen en analisten zweren erbij om te kopen bij grote angst op de beurzen. Een VIX-waarde boven de 30 duidt op een zeer grote volatiliteit op de beurzen. Een indexscore onder de 20 duidt op een kalm beursklimaat.

Wat met de beleggingsportefeuille bij sterk dalende beurskoersen?

Een aankomende beurscrash is een zeer goed moment om de samenstelling van de portefeuille te bekijken. In tijden van financieel onheil wordt aanbevolen om goud in de beleggingsportefeuille op te nemen.
  • Kijk uit naar goud of andere edelmetalen: goud is een perfect alternatief in turbulente beurstijden. Bij dalende beurskoersen stappen beleggers graag in goud, omwille van het veilige karakter van dit edelmetaal.
  • Diversifieer: ga voor een optimale spreiding van je portefeuille. Zorg voor een gezonde verhouding tussen veilig spaargeld, aandelen, obligaties en goud.
  • Verkoop snel bij onheil en blijf even weg: indien je de beurskrach toch tijdig ziet aankomen, dan is het een goede optie om toch te verkopen. Zo voorkom je enorme verliezen in je portefeuille. Blijf in deze turbulente tijden dan even weg van de beurs.
  • Laat je bijstaan door een financieel expert: een financieel expert kan samen met je opvolgen hoe de markt zich beweegt, waar de risico’s liggen en heeft bovendien via zijn professionele connecties een voorsprong in financiële informatie.

Algemene tip

Beurscrashes zijn heel moeilijk te voorspellen. Bij hoge beurskoersen zijn er ook gezonde marktcorrecties, zonder dat de koersen in vrije val gaan. Als belegger is dit echter moeilijk in te schatten. De vrije val kan zich doorzetten, maar de beurs kan zich ook herstellen. Iedere belegger zal deze situatie voor zichzelf moeten inschatten en de juiste keuzes maken om het persoonlijk kapitaal te beschermen in turbulente tijden.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met dalende beurskoersen: turbo shortGeld verdienen met dalende beurskoersen: turbo shortDe beurs in Amsterdam en New York gaan nooit altijd alleen maar omhoog. Voorjaar 2020 was hiervan een goed voorbeeld en…
Advies voor beleggers bij dalende beurzenAdvies voor beleggers bij dalende beurzenIndien er een slecht beursklimaat heerst, dan rijst doorgaans de vraag: moet ik aandelen verkopen, bijhouden of méér aan…
Voorspellen van een beurscrash via indicatorenVoorspellen van een beurscrash via indicatorenEen beurscrash vindt plaats wanneer er een plotselinge daling van de koersen optreedt op de beurzen, meestal op de aande…
Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?Oppassen voor een 'bulltrap' op de beurs?Op de beurs stijgen en dalen de koersen. Wanneer er grote koersbewegingen plaatsvinden op de beurs, hoort men vaak de te…

Hoge inflatie: gevolgen en beleggingsadvies op de beursHoge inflatie: gevolgen en beleggingsadvies op de beursMen spreekt in het financieel jargon van inflatie wanneer de prijzen van de meeste goederen en diensten stijgen. Eén van…
Seele introduceert Blockchain 4.0nieuws uitgelichtSeele introduceert Blockchain 4.0In 2008 is blockchain ontwikkeld, in het spoor van de geboorte van de Bitcoin. Blockchain is een gedecentraliseerd netwe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Beursduivel, https://www.beursduivel.be/Column/275056/Beurscrash.aspx
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Beurskrach
  • Afbeelding bron 1: Gregroose, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.