Voorspellen van een beurscrash via indicatoren
Een beurscrash vindt plaats wanneer er een plotselinge daling van de koersen optreedt op de beurzen, meestal op de aandelenmarkten. Door een beurscrash gaat er heel wat geld verloren bij handelaren, beleggingsfondsen én particulieren. Heel vaak gebeurt een beurscrash totaal onverwacht en konden analisten dit onvoldoende goed inschatten. Het voorspellen van een beurscrash is immers heel moeilijk. Enkele fundamentele en technische indicatoren kunnen helpen voorspellen welke richting de beurs zal volgen, maar dan nog is het vaak koffiedik kijken hoe dit zal aflopen in de realiteit.
Bij een beurscrash gaat er heel wat geld van fondsen en particulieren verloren. /
Bron: Geralt, PixabayWat is een beurscrash?
Een beurscrash, ook wel beurskrach genoemd, is een plotselinge daling van de beurskoersen. Bij een beurscrash is het alle hens aan dek en probeert ieder voor zich zo veel mogelijk geld te redden. Sommige beleggers verkopen onmiddellijk hun aandelen waardoor de crash nog verder wordt gevoed, en anderen blijven afwachten en hopen op een snelle remonte van de aandelenkoersen. De laatste beurscrash dateert van 2008. De crash kwam er na het failliet gaan van Lehman Brothers in de Verenigde Staten. Dit faillissement was de aanleiding van heel wat wereldwijde financiële malaise en de aandelenkoersen doken wereldwijd op enkele dagen heel fors in het rood. Heel wat vermogen werd verdampt in deze korte maar heftige beursperiode.
Grote beurscrashes uit het verleden
In het verleden zijn er een paar grote beurscrashes geweest. De meest gekende zijn deze van 1929, 1987 en 2008.
- 1929: De beurscrash van New York vond plaats op 24 oktober 1929, ook wel “Zwarte Donderdag” genoemd. Voor de eerste keer had een beurscrash gevolgen voor de hele wereld.
- 1987: In 1986 ontstond er een forse stijging van de aandelenbeurzen, na een stijging van de kapitaalmarktrente. James Baker (toenmalig minister van de Verenigde Staten) liet zich op 17 en 18 oktober heel kritisch uit over het economisch beleid van Duitsland. Deze uitspraken vielen niet in goede aarde bij beleggers en de aandelenkoersen doken op maandag 19 oktober 23% lager. Ook de Nikkei-index verloor op 20 oktober (de dag erna) meer dan 15%.
- 2008: Door de kredietcrisis, ontstaan in de VS, daalden de beurzen in september en oktober 2008 wereldwijd met tientallen procenten. De AEX (Nederlandse toonaangevende beursindex) verloor in de eerste week van oktober 2008 25%, wat uiteraard zeer uitzonderlijk is.
Voorbereiding op een beurscrash
Een beurscrash is moeilijk te voorspellen. Heel wat analisten geven adviezen maar uiteraard zijn dit maar suggesties. Aan de hand van technische en fundamentele factoren kan men voorspellingen doen, maar toch komen deze niet altijd uit. Voorbereidingen treffen op een beurscrash is in de praktijk mogelijk. Je zou bijvoorbeeld je portefeuille kunnen spreiden tussen aandelen, spaarvermogen of obligaties. Eventueel kan je ook short gaan op de beurs. Bij dalende aandelenkoersen kan je hiervan profiteren en toch nog winst halen. Zorg er alvast voor dat je op een verstandige manier je portefeuille beheerst, desnoods met de hulp van een bankier of een financieel expert. Beleggen met geleend geld is uiteraard geen goed idee.
Technische indicatoren beurscrash
Een technische analyse van aandelen lijkt heel moeilijk, maar toch is het gebaseerd op enkele logische principes. Technische analyses zijn geen exacte wetenschap en de technische indicatoren worden veelal gebruikt om op het juiste moment in of uit te stappen. Hoe meer indicatoren wijzen op een crash, hoe groter de kans dat het ook effectief zou kunnen gebeuren. Kortom ga op zoek naar voldoende technische indicatoren om je voldoende zekerheid te geven over welke trend de beurs zal volgen. En toch kunnen deze technische signalen ook verkeerd uitdraaien.
Voorspellen beurscrash: 4 belangrijke technische indicatoren
- Steun en weerstand op basis van trendlijnen en “horizontals”: bij een technische analyse kan je gebruikmaken van deze indicatoren. Steun en weerstand zijn de niveaus waar de aandeelkoers moeilijk doorheen weet te breken. Trendlijnen en “horizontals” kunnen hier ook bij helpen.
- Lezen van “candlesticks”: “candlesticks” geven een betere evolutie van de koersen dan de lijngrafieken. Deze balkjes laten naast de koersevolutie ook de laagste en hoogste koers zien, net als de koers bij opening en slot.
- Gewogen gemiddelden of de zogenaamde “moving averages”: de gewogen gemiddelden worden gebruikt voor het vaststellen van een trend. Via deze gemiddeldes kunnen ook de weerstand- en ondersteuningsniveaus worden vastgesteld.
- RSI en MACD: dit zijn twee technische indicatoren die een bepaalde trend bevestigen of ontkrachten. Bij divergentie tussen de RSI en MACD, en de koersbewegingen, kan dit een signaal zijn dat er een trendwijziging komt. Het is aan te raden om deze indicatoren even te bekijken alvorens je instapt op een aandeel.
Naast deze indicatoren bestaan er nog een hele reeks andere technische indicatoren om de koopwaardigheid van een aandeel of sector goed te kunnen inschatten.
Een beurscrash leidt tot heel wat angst en spanning onder de handelaren. /
Bron: Geralt, PixabayFundamentele factoren
Ook kunnen fundamentele indicatoren een zicht geven over wat er te gebeuren staat op de beurs. Uiteraard zijn dit indicatoren en mag dit niet voor absolute waarheid worden genomen. Een eerste voorbeeld is de fluctuatie van de beursniveaus. Indien er grote schommelingen zijn en het onrustig is op de markten, dan is het best mogelijk dat er op een dag een beurscrash volgt. Het kan starten bij één beursindex, maar door het sneeuwbaleffect gevolgd worden door andere indices. De waarde en de prijs van de aandelen ten opzichte van de winst van het bedrijf (P/E) is een andere indicator. Indien de prijs van een aandeel te hoog noteert ten opzichte van de gemaakte winst, dan is het mogelijk dat de koers corrigeert naar normale marktconforme koersen. Aandelen zouden immers te duur verhandeld worden en er is een groot risico op een zogenaamde bubbel.
Macro-economische cijfers kunnen ook aan de basis liggen van een mogelijke beurscrash. Aandelen kunnen blijven stijgen terwijl de economische cijfers van groei, over consumptie tot
inflatie verslechteren. De markten kunnen jarenlang deze cijfers negeren, maar dan toch in één keer beslissen om de reële toestand van de economie door te drukken in de aandelenkoersen. Dit kan aanleiding geven tot dalende beurskoersen. Aandelen kunnen ook crashen omdat ze mee gezogen worden in de crash van een andere markt. De huizencrisis in de VS eind 2008, trok alle beursindices wereldwijd naar beneden. Het hele financiële systeem is met elkaar verweven en dat was duidelijk te zien aan de crash van vele financiële producten. Nochtans kunnen de beurzen blijven in optimisme leven. Een trigger zal dan de aanleiding zijn tot een beurscrash. Voorbeelden van triggers zijn een oorlog die uitbreekt, onverwachte zeer slechte economische cijfers of een onverwachte bubbel.
Voorspellen beurscrash is heel erg moeilijk
Een beurscrash voorspellen is uiteraard niet eenvoudig. Heel wat vooraanstaande economen wagen zich eraan, maar slagen er vaak toch niet in. Op basis van fundamentele en technische veranderende indicatoren kan men een inschatting maken over wat de verwachtingen zijn. Toch heeft het verleden aangetoond (financiële crisis eind 2008) dat een beurscrash eerder onverwacht gebeurt. Een goede raad is dan ook om voldoende te spreiden en enkel te beleggen met geld dat men niet nodig heeft.