Het nut van de euro als munteenheid

Het nut van de euro als munteenheid Sinds 2002 kan iedereen met de euro betalen. inmiddels zijn de meeste oudere mensen er wel gewend aan geraakt, en de jongeren groeien op met deze nieuwe munteenheid. De euro vervangt in Nederland de gulden, en in andere Europese landen vervangt de euro hun eigen munteenheid.

Invoering euro

Op 1 januari 2002 was het zover: iedereen kon gaan betalen met de euro. Echter, drie jaar eerder was de euro al ingevoerd op papier, de girale euro. Je kon dan bijvoorbeeld aandelen kopen met de euro, en cheques uitschrijven met de euro. Zo konden veel mensen alvast wennen hieraan. De euro stond gelijk aan 2,22371 gulden. Bijna alle Europese landen hebben inmiddels de euro ingevoerd, de een wat later dan de ander. Denemarken en Engeland zullen hier (voorlopig) niet aan mee doen. (2011)

Reden voor de euro

De euro werd ingevoerd om vooral de wisselkoersen te omzeilen. Vooral bij de handel is er vaak sprake van wisselkoersen en dit kan verlies geven. Voor de groei van de economie was de invoering van de euro dus een prima idee. Ook voor vakantiegangers is de euro prettig: in bijna alle Europese landen kan men met hetzelfde middel betalen. Zo is het ook gelijk duidelijk of je in eigen land goedkoper of duurder uit bent.

Gelijke munt

Het andere voordeel van de euro is, dat het een gelijke munt is. Te vergelijken met de dollar of de yen. Samen sta je sterker en wanneer meerdere staten of landen dezelfde munteenheid voeren, maakt dit hun machtiger.

Andorra, Montenegro en Kosovo, die geen lid zijn van de EU, hebben toch de euro als wettig betaalmiddel ingevoerd. Ook hier kan je dus gewoon betalen met de euro. In principe moeten alle landen die lidstaat zijn, de euro verplicht invoeren, enkele uitzonderingen daargelaten (zie hierboven).

Invloed van de euro

Doordat de euro een krachtigere munt is dan alleen de gulden of alleen de Duitse Mark, heeft deze meer invloed. Dat merk je aan de dollar, die hierdoor aan kracht verloren is. Door de invoering van de euro moesten echter ook veel wisselkantoren ermee stoppen, omdat er minder gewisseld wordt.

Het vertrouwen in de euro is voor veel mensen kwijt geraakt: na de invoering van de euro leek alles duurder te worden. Steeds meer mensen zijn in de schuld geraakt.

Alle leden van de Europese unie hadden na de invoering van de euro de afspraak elkaar te helpen bij staatsschulden. Echter, in 2010 kwam Griekenland de afspraken niet na en betaalde geen schulden terug. Er brak paniek uit en al snel volgden ook andere landen met schulden. Dit omdat de kosten stegen als gevolg van werkeloosheid. minder belastingopbrengsten etc. Het vertrouwen in de euro is door alle problemen een stuk minder, en het blijft de vraag of de euro als krachtige munteenheid kan blijven bestaan.

In 2011 wil Wilders van PVV laten onderzoeken of het zinvol is om de gulden terug in te voeren. Een derde van de Nederlanders pleit hiervoor. Echter, men moet zich afvragen of dit economisch gezien wel voordelen oplevert. Door een terugkeer van de gulden sluit Nederland zichzelf buiten en hoeft ook niet meer op steun van de Eurolanden te rekenen. Anderzijds ontrekt Nederland zich hiermee ook aan de plicht om andere Eurolanden financieel te ondersteunen. Wordt vervolgd...
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voor- en nadelen van de guldenDe economische crisis is niemand voorbijgegaan. Er is veel discussie geweest over de herinvoering van de gulden. Wat zij…
Verzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenVerzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenEr zijn veel mensen die oude koloniale munten verzamelen. Er is goed geld mee te verdienen. Nederland heeft een rijke ko…

Slapend rijk worden met auteursrecht, royalties & websitesSlapend rijk worden met auteursrecht, royalties & websitesSlapend rijk worden klinkt voor veel mensen als een droom, en dat blijft het ook vaak. Toch zijn er manieren om slapend…
Indexering alimentatiebedragIndexering alimentatiebedragAlimentatiebedragen worden jaarlijks automatisch verhoogd met een indexeringspercentage. Die indexering is nodig om de o…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.